Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilens dilemma bakom dotterns namn

Malin Olsson tycker att det är spännande med namns betydelse och kollade snabbt upp namnet Hedda. Det visade sig betyda ung stridsmö vilket hon tyckte passade bra in i deras familj.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit många vändor fram och tillbaka men nu har SVT-profilen Malin Olsson och artisten Simon Peyron äntligen landat i ett namn på sin andra dotter. 

Hedda Lo Simonsdotter Peyron ska hon heta. 

– Det känns inte som någon tjej man sätter sig på hur lätt som helst, säger Malin Olsson.

När Malin Olsson, 39 väntade sitt andra barn hade bebisen smeknamnet Kladdis. Samtidigt fanns det en idé sedan flera år tillbaka om vad barnet skulle heta när det väl föddes.

– Sen är det där klassiska att när bebisen väl kommit vill man känna att namnet passar. Det var ett gulligt namn och det kändes för gulligt för den här tjejen, säger Malin.

Då gällde det att tänka om. Malin minns inte vem som föreslog det men en dag när hon och Simon Peyron stod i köket dök namnet Hedda ner i famnen på dem. 

– Både jag och Simon tyckte att det kändes helt rätt, klart att det är en Hedda. 

Hur är en Hedda?

– Det är lite tryck i Hedda, det känns inte som någon tjej man sätter sig på hur lätt som helst. Vår Hedda är bestämd och har lätt till skratt, en bitig liten tjej.

https://www.instagram.com/p/CQK2ww1LCKm/?utm_medium=copy_link

Körde olika rollspel för att testa namnet

Men trots att polletten föll ner kunde inte paret riktigt skilja sig från originalnamnet och Hedda fick byta mellan två namn varannan vecka. Det andra namnet vill Malin inte avslöja nu när de äntligen bestämt sig.

– Jag kände en frustation över att vi inte kom vidare så jag började leka rollspel hemma och testa namnen i olika situationer. 

Malin berättar att hon föreställde sig hur dottern som tonåring blir uppropad i aulan, eller när hon blir gammal och ska åka med en PRO-förening på bussresa till Norge och ropas upp från anmälningslistan. 

– Man vill ha ett namn som funkar i olika delar av livet. Det sitter rätt mycket i namnet ändå och det blir lite som en present man vill ge med dem i livet, säger Malin.

Ansökan om namn

När ett barn har fötts har vårdnadshavarna tre månader på sig att skicka in ett förslag på förnamn och efternamn till Skatteverket. Barnet måste ha minst ett förnamn och ett efternamn.

Källa: Skatteverket

FLER NYHETER: Solveig försökte skrämma mård – med hårdrock