Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen: Jag tjänade dubbelt så mycket innan

Pandemin blev ett startskott för deras samarbete.
Foto: Manne Widung
SVT-profilen John Taylor och den grönsaksfermetterande författaren Jenny Neikell.
Foto: Manne Widung

När jobben sinade under pandemin tog tv-profilen John Taylor saken i egna händer. 

Resultatet blev en webb-tv-serie – och nu en bok – ihop med fermenteringsexperten Jenny ”Surtanten” Neikell. 

Men trots många järn i elden är det lite si och så med inkomsterna emellanåt. 

– Nu lever jag på min fru i stället, säger John Taylor. 

Vi är vana att se honom som den karismatiske trädgårdsmästaren i SVT-succén ”Trädgårdstider”, men John Taylor jobbar också med annat: Ciderproduktion, föreläsningar och som konstnärlig ledare i olika trädgårdsprojekt. 

I fjol försvann en del av jobben när coronan slog till. Det blev början på ett samarbete med Jenny ”Surtanten” Neikell, expert på mjölksyrade grönsaker och författare till flera böcker om fermentering. 

På en lånad tomt i Malmö byggde de upp en trädgård från grunden. Arbetet blev en webb-tv-serie där Jenny stod för recept och idéer medan John bidrog med bland annat odlingstips. De två första avsnitten visades gratis, fortsättningen fick tittarna betala för att få se. 

– Vi tyckte detta passade som handen i handsken. Tillsammans kan vi odla nästan vad som helst. Det är ganska vanligt under hösten att man har ett överflöd av grönsaker – folk vet ej vad man ska göra med dem, säger John Taylor.  

Tv-serien genererar fortfarande pengar men tog för mycket tid att spela in. 

– Det kan fortfarande bli 18 000 kronor i månaden som vi splittar på, tack vare serien. Trots att det var döroligt var det inte helt rätt för oss. 

I stället för en andra säsong har de nu skrivit boken ”Taylor och Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi”. Boken släpptes i augusti. 

– Jag har dålig koll på hur det har gått, men nu har vi haft en intensiv period där vi signerat böcker på en massa olika ställen.

Jobbet är drivkraften

Trots ständiga projekt går det inte att ligga på latsidan, enligt John Taylor. 

– Jag tjänade dubbelt så mycket när jag jobbade på Malmö stad som trädgårdsmästare. Men det är roligt att jobba – det är det som är drivkraften. 

Enligt honom har det blivit ombytta roller i hushållet som han delar med hustrun Torun som är hortonom. 

– Man får turas om att vara den som tjänar pengar. Nu lever jag på min fru i stället, säger han och skrattar.

Hemligheten bakom succén

Han utesluter inte att det blir fler projekt ihop med ”Surtanten”. De kompletterar varandra bra, nyckeln är att de har respekt för varandras kunskap, säger John Taylor.

– Det hjälper att vi har någon sorts Malmöitiskt synsätt på saker och ting, även om Jenny inte går på MFF-matcher vilket jag inte riktigt kan förstå, säger han skämtsamt.

TV: Farao Groths starka känslor efter SVT-inspelningen