Sven Melander: Jag är inte som mina figurer

Sven Melander och Katti Hoflin i "På spåret".Foto: Bo Håkansson/SVT
Foto: Lasse Svensson

"Sällskapsresan" ska återuppstå som musikal i Malmö 2015. Uppsättningen är långt ifrån färdig men producenten Julius Malmström har konsulterat original-Berra i arbetet.

- Jag har talat med Julius men i det här fallet i en rådgivande funktion, säger Sven Melander.

Sven Melander har rivstartat hösten med nypremiär för musikalen om Kal P Dal på Slagthuset i Malmö. Före det var han René i "Allo Allo emliga armén" på Fredriksdal hela sommaren och efter det är det Arlövsrevyn som gäller. Under tiden syns han till exempel i "Sommartider" med Henrik Hjelt (TV3 tisdagar).

- Jag har väldigt mycket att göra, kanske lite för mycket. Det är ju aldrig lagom, men jag har alltid haft mycket att göra, säger Sven Melander som dock har hunnit klämma in en semester mellan uppdragen.

- Jag var i Amerika i två veckor, tittade på grejor och träffade folk. Jag såg bland annat "Book of mormon". Det var min själ det roligaste jag sett på jag vet inte hur många år, nästan i klass med Kal P Dal.

Du fixar tempot?

- Ja, det tycker jag, än så länge. Jag har ju de sista 20 åren varit någorlunda skötsam. Jag dricker ingen sprit och sedan några år tillbaka röker jag inte heller... jag är en tråkig jävel.

Varför slutade du dricka?

- Jag la ju av för jag drack för mycket. Jag pallade inte mer. Det är ett av de bättre besluten i mitt liv. Men det är som sagt 20 år sedan.

Jag förknippar dig annars mest med rollfigurer som är halvbladiga hela tiden?

- Jag har väl fått en del roller åt det hållet men det är nog mest den figuren i "Sällskapsresan" man tänker på då. Fast för mig är det inte så konstigt. Det är en figur man gör och sedan är det bra med det, säger Sven Melander.

En av de mest sedda

Just rollen som Berra Olsson i "Sällskapsresan" är annars en så kallad portalfigur i svensk filmhistoria. Filmen är fortfarande en av de mest sedda i Sverige och som KvP tidigare kunnat berätta så ska "Sällskapsresan" nu förvandlas till musikal i Malmö med premiär hösten 2015.

Satsningen är ännu i ett tidigt stadium där inga roller är satta. Men Melander är med i kulisserna så till vida att han diskuterat filmens karaktärer med producenten Julius Malmström.

- Vi har talats vid. Han har berättat om att det är på gång och så har vi pratat lite om de olika figurerna eftersom jag har en rätt god insikt i dem men that's it.

Vilken är annars den vanligaste förutfattade meningen om dig?

- Förr var det nog att jag skulle vara som mina rollfigurer. Att jag skulle vara som Steve med Lloyden till exempel. Det kan man ju också ta som ett väldigt gott betyg på mina skådespelarinsatser.

- Det blev många figurer som drack brännvin och skojade. Man kan väl säga att de intellektuella kvaliteter jag faktiskt har lyckades jag dölja ganska väl.

- Där betydde ju "På spåret" väldigt mycket även om vi inte vann. Jag hade inte lidit mycket av det innan men när folk sa "jag hade ingen aning om att du kunde sådana saker" då gick det upp för mig att "vafan har de haft för bild av mig egentligen?". Själv tänker man ju inte på sådant, jag umgås ju med mina vänner och min familj och de hade ju väldigt klart för sig vem jag var.

Hur tar du kritik då?

- Många säger ju att väl underbyggd kritik har jag inga problem med, det är de där personliga påhoppen jag har svårt för. Jag tycker att det är precis tvärtom. Dom som talar om att man är idiot eller ser dum ut, de har jag inga problem med för det är bara obegåvat. Däremot den kritik som är riktigt underbyggd och talar om att man är dålig den är ju för jävla jobbig. Man kanske hade det på känn att i dag gick det inte så bra men det gör ändå ont.

- Förhoppningsvis lär man sig något av det. Det har hänt att jag har tackat recensenter efteråt.

- Många säger ju att man inte kommer ihåg de goda recensionerna, men man kommer ihåg de dåliga men det tycker inte jag är riktigt sant heller. Det jag minns bäst är de roliga formuleringarna.

- Jag gjorde en musikal på Folkan som hette "Poppis", och den var väl inte så bra och jag var inte så bra. Och då var en recension om mig, jag tror det var i Expressen, som löd "Han sjunger som Edvard Persson och dansar som Barbapapa". Det tycker jag var jävligt roligt, där får man bara ge sig, säger Sven Melander.

- Men herregud så mycket beröm man fått genom åren, inte bara från kritiker utan från publik och tittare. Jag har inte ett dugg att gnälla över. Långt därifrån.

Mindre känd sida

En av de mindre kända sidorna med Sven Melander, åtminstone för mig, är hans politiska engagemang. Man hör tydliga spår av 1968 vare sig vi pratar om idrottsstjärnors skatteflykt till Monaco (horribelt) eller om den gamle Malmökompisen Björn Afzelius.

- Han var jävligt rolig att vara med. Affe var en glad prick på alla sätt och vis att vara med.

- Men han sa faktiskt i en intervju en gång att det var jag som väckte honom politiskt. För jag var väldigt politiskt medveten. Björn var... vi kan väl säga att han var väldigt politiskt primitiv. Han kallade sig för anarkist men han hade ingen aning om vad det var. Det erkände Affe också. Vi pratade en hel del politik då, och sedan blev Björn ju oerhört medveten om sakernas tillstånd. Det var ju inte jag som utbildade honom men jag fick honom i alla fall att begripa att politik var något annat än det han trodde.

Men nu är du egenföretagare, frilans och det rullar på bra. Har du svängt politiskt?

- Nej, det tycker jag inte. Hjärtat sitter till vänster. Sedan kan jag tycka det är tråkigt att de parter som tidigare var till vänster inte längre är till vänster. Sossarna, det är ju ett riktigt borgerligt parti.

Sven Melander har varit Malmöbo på deltid de senaste tio åren. Numera i en lägenhet vid Triangeln som han har tillsammans med sambon Alice. Ett förhållande som började med att Sven behövde inredningstips.

- Jag träffade henne på en middag i samband med en tv-inspelning och fick hennes visitkort. Då bodde jag i en mindre lägenhet här och hade tv-kartongen som soffbord, typisk ungkarlsinredning. Så jag ringde för att få lite tips. Hon kom ner och tittade, gav lite förslag och till slut blev hon en del av inredningen. Vi har ju varit ihop några år nu.

Hur är det för egen del. Är du intresserad av inredning?

- Jag har alltid varit intresserad, men totalt saknat kunskap. Men så träffar man någon som hon som besitter hela expertisen både när det gäller färger, material, kvalitet leverantörer, allt. Plötsligt ser man saker som man inte sett i hela sitt liv.

- Nu har jag varit med henne på möbelmässa i Milano. Det var jätteroligt. helt fantastiskt. Det man ser är bara en tusendel av allt som finns. Vi är ju så Ikea-iserade i Sverige. Man säger att Per Albin byggde folkhemmet och att Ingvar Kamprad möblerade det. I en del fall måste jag väl erkänna att Kamprad möblerat det med innihelvete usla kopior.

Har du behövt fått offra några fula ungkarlsfavoriter på den goda inredningssmakens altare?

- Nää... vissa saker man tycker om är ju jävligt fula och det inser väl både hon och jag. Men de betyder något annat

Du har ett liv i både Malmö och Stockholm. Hur känner du för städerna?

- Nu är jag mest i Malmö men jag är fortfarande skriven i Stockholm. jag har väldigt mycket av mitt hjärta i Stockholm. Jag har ändå bott där i 40 år och har mina barn och mina vänner där. Det är en fantastisk stad. Sen tycker jag Malmö också har blivit roligare. Jag lämnade ju stan när nedgången började och Malmö gick igenom sitt stålbad. Där har högskolan och bron har betytt mycket. Jag tycker också det är väldigt sorgligt att Malmö och några andra kommuner som Södertälje och Göteborg har fått bära sådana enorma bördor av vår misslyckade integrationspolitik, för den är åt helvete misslyckad tycker jag.

Hur då?

- När man har en skyhög arbetslöshet bland invandrarungdomar då har ju integrationen misslyckats, när det går dåligt för dem i skolan och när invandrare tvingas byta namn för att få jobb då har vi lång väg att vandra.

- Och polisen har register över romer då... ah, vad är det för ett samhälle.

På tal om någonting helt annat. Det lackar ju mot jul och du sjunger på "Vår julskinka har rymt". Tickar det in massvis med Stim-pengar på den?

- Nej, det gör det verkligen inte. Jag är ju bara sångare eller exekutör. Det blir inte många kronor. Jag fick en samlad Stim-utbetalning häromdagen och den låg på runt 500 spänn för alla grejor som jag är med på. Men det har aldrig handlat om pengarna för mig. Då skulle jag gjort något annat.

Sven Melander

Ålder: 65

Bor: Malmö/Stockholm

Aktuell: Rollen som Sonet-bossen Gunnar Bergström i "Kal P Dal En rockmusikal".

Familj: Alice Åkerblom och barnen Victor, Christina och Linnéa från ett tidigare äktenskap.

Bakgrund: Journalist på Expressen och Aftonbladet. Programledare i "Snacka om nyheter", "Stina med Sven", "Nöjesmassakern", "Nöjesmaskinen". Nöjeschef på SVT 1986-1989, gestaltade Berra Olsson i "Sällskapsresan" och ligger även bakom filurer som Rulle och tyskbrytande kocken Verner i duon Verner & Verner.