Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succé på operan – nu dubbeljobbar Wollter

Sanna Nielsen, Johan Rabaeus och Christopher Wollter.
Foto: Mattias Ankrah

MALMÖ. Christopher Wollter gör just nu succé på Malmö opera som Dr Zjivago.

Samtidigt spelar han just nu även dödsdömd läkare i kommande Maria Wern-filmatiseringar.

– Ett lustigt sammanträffande, menar Christopher med det berömda efternamnet (hans farfar är bror till skådespelaren Sven Wollter).

Christopher Wollter

Ålder: 42

Bor: Stockholm, men uppväxt i Veberöd.

Familj: Gift med skådespelerskan Julia Dufvenius. som är aktuell i "Tre systrar" på Dramaten. Paret, som gifte sig 2005, har barnen Tilde, 14, och Vide, 8.

Aktuell: I "Dr Zjivago" på Malmö opera.

Kuriosa: Christophers farfar är bror till skådespelaren Sven Wollter.

Christopher har en obestämbar dialekt. Kanske lite göteborgska, men absolut inte skånska. Trots att han växte upp här.

– Men vi bodde utanför Veberöd och jag träffade i stort sett inga andra än mina föräldrar, som är från Göteborg, innan jag började skolan. Så jag fick aldrig dialekten även om jag älskar den där fina lundensiskan jag stötte på när jag började skolan inne i Lund.

Efter skolåren i Skåne kom han in på scenskolan i Göteborg. Därefter har karriären inom teater och film varit tämligen spikrak.

Regissören hörde av sig

Att han hamnar i en Maria Wern-film vet han inte riktigt.

– Det var regissören Erik Leijonborg som hörde av sig. Jag vet inte riktigt var han hittade mig, men jag misstänker att han såg mig i Anna Odells "Återträffen". Den var ju en stor publik- och kritikersuccé. Nu snackas det om andra roller till följd av den.

Christopher medverkar i ett avsnitt i tv-serien om Maria Wern (som bygger på Anna Janssons populära böcker) med Eva Röse i huvudrollen.

– Den här doktorn, som egentligen inte alls är lik den skrivande doktorn i "Dr Zjivago", vaknar upp utan att veta var han befinner sig och man har satt ett dropp på honom och han misstänker att man vill förgifta honom.

Inspelningarna pågår nu fullt, och parallellt med engagemanget på Malmö opera.

– Jag är ju mer en gästkaraktär och medverkar i ett avsnittet i serien. Vi håller till både på Gotland, där berättelserna utspelar sig, och i Stockholm.

Stockholm är numera hemmaplan för Christopher. Där han mest spelat teater. Det har blivit ett 30-tal musikalroller sedan han gick ut teaterhögskolan 1997. Och mycket i Malmö. Han har inte övergivit sin gamla hembygd.

"Fantastiskt roligt"

– Det började med "Miss Saigon" med Broadwaystjärnor 2002. Sedan har jag medverkat bland annat i "Zorba" och "Carmen".

Nu senast har han spelat mot Sanna Nielsen. En amatör i sådana här sammanhang.

– Men hon hade förutsättningarna och hon gav sig aldrig. Hon är verkligen unik. Det har gått jättebra för henne. Lite stapplande i början men hon tog elefantkliv i utvecklingen som skådespelerska.

Och det tycker även publiken som strömmar till Malmö opera.

– Vi tycker att det är fantastiskt roligt. Stående ovationer kväll efter kväll. Vi är berörda av mottagandet.