Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort homobråk i ESC – då säger Sanna ifrån

Österrikes bidrag, med dragshow-artisten Conchita Wurst, har mötts av högljudda protester från bland annat Ryssland och Ukraina.
Foto: Hubert Mican / Picturedesk.Com
Det får Sanna Nielsen och Christer Björkman att reagera. "Tävlingen startade ju med att förena alla människor i Europa. Det är musik det handlar om och självklart ska Eurovision vara till för alla", säger Sanna.
Foto: Tomas Leprince

Den skäggiga dragshow-stjärnan Conchita Wurst är favorittippad i årets upplaga av Eurovision Song Contest.

Men från Ryssland, Vitryssland och Ukraina hörs högljudda protester mot artistens medverkan i tävlingen.

Den svenska delegationen ställer sig dock bakom det österrikiska tävlingsbidraget.

- Den här tävlingen är till för alla sorters populärmusik och konstnärliga uttryck, säger Christer Björkman.

Det var i september förra året som Österrike offentliggjorde att Tom Neuwirth, mer känd under sitt kvinnliga alter ego Conchita Wurst, skulle representera landet i Eurovision Song Contest 2014.

Beslutet väckte snabbt protester och över 15 000 personer i Vitryssland, Ryssland och Ukraina har redan skrivit under på en namninsamling mot Conchita Wursts medverkan i tävlingen. Facebooksidan Nej till Wurst i Eurovision har dessutom gillats av över 38 000 personer.

"Inte förhandlingsbart"

Conchita Wurst utmärker sig genom att framträda som en skäggig dragshow-artist. Skägget är enligt artisten själv en symbol för tolerans och respekt.

Men den ryska föräldraorganisationen All-Russian Parent Meeting, som ligger bakom namninsamlingen, tycker inte att Conchita Wurst har en given plats i Eurovision.

Enligt ESCextra så skriver organisationen bland annat nedanstående i det homofientliga uppropet:

"Österrike kommer i Eurovision att representeras av transvestiten Conchita Wurst som har en livsstil som inte är tillämplig på ryssar. Den populära internationella tävlingen som våra barn kommer att se har blivit en arena för sodomi under inverkan av europeiska liberaler. Ryssland är det enda av de europeiska länderna som har lyckats behålla normala och hälsosamma familjevärderingar baserade på kärlek och samtycke mellan män och kvinnor. Därför är vi emot att Eurovision sänds i Ryssland."

Men enligt Jarmo Siim, kommunikationsansvarig på EBU, är det inte tillåtet att stoppa en sändning av Eurovision så som organisationen önskar.

- Det står klart och tydligt i reglerna att alla som deltar i tävlingen ska sända ut samma program. Det är helt enkelt inte förhandlingsbart, säger han.

- Dessutom har ingen av de ansvariga för sändningarna kontaktat oss med ett sådant önskemål eller om att de vill dra sig ur tävlingen.

Sanna tar ställning

I den svenska delegationen ser man det som självklart att alla bidrag ska få delta i tävlingen under samma villkor. Sanna Nielsen betonar att mångfalden är en central del i Eurovisions budskap.

- Tävlingen startade ju med att förena alla människor i Europa. Det är musik det handlar om och självklart ska Eurovision vara till för alla, säger Sanna Nielsen.

Tänker du själv ta ställning i den här frågan?

- För mig är det ett ställningstagande i sig att vara med i Eurovision. Genom att vara där visar vi vårt stöd för mänskliga rättigheter och att alla bidrag är välkomna.

"Självklart för oss"

Christer Björkman, chef för den svenska delegationen, säger att det inte är första gången sådana här diskussioner dyker upp. Samtidigt betonar han att tävlingen ska vara till för alla.

- Det är självklart för oss. Den här tävlingen är till för alla sorters populärmusik och konstnärliga uttryck, säger han.

Vad tycker du om att Eurovision blir politiskt?

- Egentligen tycker jag inte att politiken ska blandas in, men för mig handlar den här frågan om mänskliga rättigheter och inte om politik. Hela tävlingen handlar ju om att förena människor, säger Christer Björkman.