Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spänd förväntan inför storpremiären i Malmö

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson gör rollen som nattklubbsägaren Emanuell.
Foto: Cesare Righetti
Frida Engström som Hanna Glawari.
Foto: Cesare Righetti
Föreställningen har premiär 24 september.
Foto: Cesare Righetti
Tanken var att Nöjesteatern i Malmö skulle firat sitt 80-årsjubileum förra hösten med operetten ”Glada Änkan”.
Foto: Lovisa Åkesson

Alldeles snart får publiken fylla salongerna igen. 

Om bara en vecka har storsatsningen Glada Änkan premiär på Nöjesteatern i Malmö – och skådespelarna är otåliga efter att äntligen få stå på scen. 

– Man är som en travhäst i båset innan ett race, man bara stampar av otålighet nu, säger en av huvudrollsinnehavarna Frida Engström. 

Tanken var att Nöjesteatern i Malmö skulle firat sitt 80-årsjubileum förra hösten med operetten ”Glada Änkan”. Det satte pandemin stopp för. 

Men nu är det äntligen dags – den 24 september har jubileumsföreställningen premiär. 

– Det är en av de största operetterna, enligt mig kanske den största, säger regissör Anders Aldgård på en pressträff under onsdagen. 

Med bara drygt en vecka kvar till premiär är ensemblen spänd och förväntansfull. 

– Det känns pirrigt, roligt och lyxigt. Det känns som att vi den här veckan har blivit busiga och lekfulla på scen. Det är ett tecken på att vi nog är hemma. Jag hoppas verkligen folk kommer och tittar, säger Thomas Järvheden. 

Komikern och artisten spelar rollen som greve Danilo Danilovitj. 

– När jag först fick rollen var jag tvungen att fråga vår regissör. Jag kan sjunga bra för att vara komiker – men det här är ju en operett, hur tänker du nu? Men då berättade han, det här är ju en roll som spelats av Jarl Kulle och Gösta Ekman, en ganska spjuveraktig roll. Han tyckte att det var en fördel att det känns som om två världar som möts. Det är operavärlden från Hanna och det är den lite mer vanliga delen från Danilo. De världarna ville Anders skulle mötas.  

Thomas Järvheden vågade först inte börja repa på Glada Änkan – när föreställningen först sköts upp flera gånger på grund av pandemin. – Jag var så fruktansvärt rädd för att bli besviken igen. Det var flera gånger man fick upp hoppet, sen slog de bort det igen.
Foto: Lovisa Åkesson

Glada änkan

Glada Änkan har spelats på världens salonger sedan 1905.

Historien utspelar sig i 1900-talets första decennium i Paris. Den unga nyblivna änkan Hanna Glawari har lämnat sitt hemland och lever ett roligt och lättsamt liv med många beundrare, från hela världen. 


Baron Zeta från hemlandets ambassad har i uppdrag att se till att Hanna Glawari gifter sig med pontevedrisk herre för att säkra att arvet stannar i hemlandet.


Greve Danilo Danilovitj är den som anses lämplig för uppdraget – men han själv är inte lika exalterad. Han vill helst tillbringa nätterna på parisiska nattklubben Maxim i sällskap av nattklubbsägaren Emanuell.


I rollerna: 

Frida Engström, Thomas Järvheden, Lars Åke Babsan Wilhelmsson, Hans Josefsson, Sofie Lindberg, Anders Aldgård, Elin Skorup, Dominique Wooten Embretson, Björn Forsberg och stor ensemble

Regi Anders Aldgård

Koreografi: Siân Playsted

Kostymdesign: Lars Åke Wilhelmsson

Musik: Schloss Schönbrunn Orchester Vienna

inspelat i Wien under ledning av dirigent Guido Mancusi

Greve Danilo Danilovitj är den som får i uppdrag att snärja den superrika, unga och nyblivna änkan Hanna Glawari. Hanna spelas av operasångerskan Frida Engström. 

– Jag älskar Hanna! Jag tycker det är en fantastiskt rolig kvinnoroll. Lehár (Franz Lehár, operettens ursprunglige skapare) lyckades ju pinpointa den position som en kvinna behövde ha för att kunna röra sig på villkor som män. Som änka var man sin egen. Samtidigt kommer hon från arbetarklassen, hon var en katt bland hermelinerna, vilket gör att man kan leka med det här temperamentet. Hon driver rätt mycket med aristokratin och statusrollerna. Att ha en roll som är skriven för så pass länge sen som har den friheten och postionen är jäkligt roligt. De är få, de rollerna, säger Frida Engström. 

Frida Engström, som växte upp i Skånes Fagerhult, spelar en av huvudrollerna. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson stor för kostymen.
Foto: Lovisa Åkesson

Pandemin har slagit hårt mot kulturbranschen. Frida Engström, som tidigare bland annat uppträtt mycket på Göteborgsoperan och Wermland opera, blev utan jobb i juni förra året. 

– Det har varit skönt att ha Glada änkan under pandemin, att veta att de inte la ner den här produktionen. Något att se fram emot. 

– Jag hade turen att kunna permittera mig. Jag har klarat mig väldigt mycket bättre än mina kolleger, så jag ska inte klaga. Jag lider med de kolleger som inte haft möjlighet till det. 

För Frida Engström, som vanligtvis bor i Lidköping, är höstens uppdrag för Nöjesteatern lite som att komma hem. Frida växte upp i Skånes Fagerhult. 

– Det är så kul att få komma ner till Skåne och prata sitt hemspråk! Jag har varit på Malmö Opera ett par gånger, men jag har jobbat ganska lite här. Det är lite lyx att få komma ner här, komma nära min familj också, mina föräldrar och bröder. Det är roligt. 

Glada Änkan kommer att spelas fram till 12 december 2021. Från 1 oktober med fulla salonger. 

FLER NYHETER: Kritiken mot lättade restriktionerna: ”Borde ha väntat”