Hyllar pappa. Oscar Magnusson sjunger i "nya" Sven-Ingvars. Foto: Olle BerggrenHyllar pappa. Oscar Magnusson sjunger i "nya" Sven-Ingvars. Foto: Olle Berggren
Hyllar pappa. Oscar Magnusson sjunger i "nya" Sven-Ingvars. Foto: Olle Berggren
Sven-Ingvars spelade inför 3000 åskådare i Malmö arena på fredagskvällen. Foto: Olle BerggrenSven-Ingvars spelade inför 3000 åskådare i Malmö arena på fredagskvällen. Foto: Olle Berggren
Sven-Ingvars spelade inför 3000 åskådare i Malmö arena på fredagskvällen. Foto: Olle Berggren
Sven-Erik Magnusson 2009. Foto: TOMMY HOLL / GT-EXPRESSENSven-Erik Magnusson 2009. Foto: TOMMY HOLL / GT-EXPRESSEN
Sven-Erik Magnusson 2009. Foto: TOMMY HOLL / GT-EXPRESSEN

Sonen Oscars fina hyllning till pappa Sven-Erik Magnusson

Publicerad

Varumärket Sven-Ingvars har 62 år på nacken.

Men det finns ett liv efter Sven-Erik Magnussons bortgång för två år sedan och han heter Oscar. 

I går hyllades Sven-Erik Magnusson av sonen i Malmö Arena.

"Tack för allt ", sa Oscar – och tog upp sin pappas gamla gitarr.

På fredagskvällen kom nya upplagan Sven-Ingvars, under ledning av Sven-Eriks son Oscar Magnusson, till Malmö arena. Den svenska folkparkspopen mötte sina amerikanska rötter på nytt.

Oscar har förstås gått i den bästa av skolor och varit pappa Sven-Eriks sidekick i 10 år. Publiken minns förstås klassikerna och jublade när de fick nya versioner av Kristina från Vilhelmina, Vid din sida och Fröken fräken

Oscar tar upp Sven-Eriks gamla gitarr och säger: "jag brukar tänka att jag har pappa sittande på min min vänstra axel, han visar var jag ska lägga fingrarna". Sen gör Oscar en rå och avskalad version av Två mörka ögon.

Sonen hyllade pappa

På så vis förvaltar Oscar arvet efter sin pappa med äran i behåll. Tillsammans med bandet gjuter man nytt liv i klassikerna.

Det är den klassiska sättningen med Hammond B3:a, slidegitarr, Rickenbacker-gitarr som virvlar runt i de poppiga låtarna, en stadig rytmsektion och eminent blås.

Oscar berättar anekdoter från pappans liv som firad popstjärna och avslöjar att Fröding-projektet var den direkta anledningen till att han står här nu.

Fröding-plattan kom i en tid när allt gick utför med bandet, ekonomin var usel efter ett misslyckat filmprojekt. Då planterades idén om bandet, Sven-Ingvars, skulle tolka Gustav Frödings dikter. Succén var given och när man firade triumfen med en stor kräftskiva efter skivsläppet träffade Sven-Erik sin framtida hustru. Han limmade hårt, kastade kräftklor och stjärtar på henne tills hon uppmärksammade den charmige värmlänningen.

– Om inte Fröding lyckats så hade jag inte blivit till, sa Oscar från scenen och de hårdkokta Sven-Ingvars-fansen jublade. 

Har samma frasering

Det lite kusliga är att Oscar har samma frasering och samma timing som sin pappa. Rösten blir som ett instrument, han sätter in stöten och betonar orden på exakt samma ställe som Sven-Erik – men Oscar har en annan röstfärg.

En amerikansk produktion med ett värmländskt innehåll.

Popmusik från de djupa skogarna och 60-talets dansbanor. 

– Jag vill med den här turnén säga "tack för allt pappa", säger Oscar – och lyckas med det.

 

Så var konserten

Sven-Ingvars

VAR: Malmö Arena

PUBLIK: ca 3 000 (utsålt)

VAD: ”Länge leve Sven-Ingvars”, det klassiska bandet spelar vidare och minns Sven-Erik Magnusson. Två timmar med klassikerna i nya versioner.

BANDET: Sven-Eriks Oscar Magnusson och fem handplockade musiker utgör "nya" Sven-Ingvars.

LÅTAR I URVAL: Du ska tro på mig, En prästkrage i hand, Kristina från Vilhelmina, Det tror jag inte på, Fröken fräken, Min gitarr, När solen färgar juninatten, Det var dans bort i vägen, Anita, Två mörka ögon, Hus till salu, Byns enda blondin, Säg inte nej säg kanske, Börja om från början, Jag ringer på fredag

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu