Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånepågen Simon tar karriären till Nashville

Nu börjar det stora äventyret i väst för Simon Andersson som åker till Nashville för att leva drömmen som countryartist. "Jag har slutat mitt jobb som musiklärare för att satsa allt på musiken", berättar han.. Foto: MARTIN OLSON
Foto: Martin Olson

MALMÖ . Han har packat ner sin Fender Telecaster, westernskjortan och bootsen.

I dag flyger den skånske countryhjälten Simon Andersson, 30, till Nashville för att lansera sitt debutalbum och singeln "Mia" som i november 2013 utsågs till årets countrylåt vid en gala i Hollywood.

– De här tre veckorna i Nashville kan vara de viktigaste i mitt liv, det är ju också det jag jobbat för sen 2009, säger Simon till Kvällsposten strax före avfärd.

I slutet av november 2013 vann Malmömusikern Simon Andersson det prestigefyllda priset "Årets countrylåt" i samband med Hollywood in media awards. Det var startskottet på en karriär som den tidigare gitarrläraren vid Rytmus drömt om sen han upptäckte att country är den nya rockmusiken.

Nu börjar det stora äventyret i väst. Han har såväl ett amerikanskt management som "radiopluggare" och en PR-byrå i Nashville som jobbar för honom. De ska se till att vinnarlåten "Mia" spelas på amerikansk radio och tv samtidigt som man vill placera honom tillsammans med andra låtskrivare i Nashville.

- Jag är i gott sällskap när jag kommer till Nashville, min agent jobbar med Dolly Parton, Kid Rock och Hank Williams Jr och min PR-byrå, Aristomedia group, jobbar med storheter som Bon Jovi och Elton John. Så långt känns det tryggt, sen får vi se var allt det här landar.

Hollywoodfilmare

Det är ett tajt program den 30-årige sångaren, låtskrivaren och gitarristen har framför sig i Nashville. Han ska visa upp sig för branschen, spela på olika bolagsmöten men också på någon av de legendariska klubbarna Blubird cafe eller Tootsies.

- Nu gäller det att synas och lära känna så många som möjligt i branschen.

- Vi ska också spela in en video till min andra singel "Crazy" med en Hollywood-filmare som bor i Atlanta.

Ska få ridlektioner

Ett stort projekt. Man ska spela in ute på landsbygden men även i centrala Nashville.

- Lite kul, filmaren har så bra kontakt med Nashvilles gatukontor att han fått dem att stänga av en bit av en gata enbart för min videoinspelning. Hisnande tanke för en kille som tidigare mest varit ute och lirat i Malmö-regionen.

- I videon ska jag också rida i en scen, så när jag kommer till Nashville ska jag också få ridlektioner, eller "lära mig sitta på häst", så att det inte ser helt tokigt ut.

Simon har också haft kontakt med en del låtskrivare, bland annat de som skriver med Jill Johnson, om att eventuellt skriva tillsammans.

- Jag har en del riktigt bra låtidéer med mig så får vi se var det landar.

Det har också pratats om en duett mellan dig och Jill Johnson...

- Jag träffade Jill i samband med Brad Paisley-galan i Göteborg och fick därefter kontakt med hennes producent Amir Aly som har studio och jobbar i Malmö där Jill spelar in.

- Ännu inget konkret men jag hoppas det kan bli något i framtiden, två skåningar med ena benet i Nashville vore ju intressant.

Har slutat sitt jobb

Framtidsplaner?

- Målet, eller drömmen, är att kunna flytta till Nashville under en period, skriva låtar och spela in mitt nästa album där. Jag har slutat mitt jobb som musiklärare för att satsa allt på musiken och min flickvän, Michelle, är klar med sin utbildning till sommaren så vi har inget som binder oss i Sverige.

- Så om det funkar med visum och de vill att jag ska komma dit, då åker vi.

Hattlös - som hjältarna

Hur blir det för dig i Nashville - med eller utan cowboyhatt...?

- För min del blir det utan. Det är viktigt att markera, om man är pop och country kör man utan hatt, är man "old school country" är det hatt som gäller. Ingen idé att försöka konkurrera med de gamla hjältarna. Det blir bara pinsamt.

- Och som du vet, "outlaw-gubbarna i Highwaymen - Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson och Kris Kristofferson - bar sällan hatt.

Jobbadesomlärare

Namn: Simon Andersson.

Ålder: 30.

Familj: Flickvännen Michelle Christiansen.

Bakgrund: Lärare, har undervisat i gitarr på Rytmus gymnasieskola i Malmö.

Lyssnar på: Keith Urban, Brad Paisley Tim McGraw, Alan Jackson, Rascal Flatts, The Band Perry.

Aktuell: Med sitt debutalbum "A brand new day, Simons låt "Mia" som i november 2013 utsågs till årets countrylåt i samband med Hollywood in media awards. Åker på söndag till Nashville för att träffa branschfolk och lansera sin amerikanska debutsingel "Mia". Är toppnamn på en välgörenhetsgala på Moriskan i Malmö senare i vår.