Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Satirtecknaren Hans Lindström är död

Kulturministern: "Vi kommer behöva fortsätta stötta kulturen igenom krisen"
Hans Lindström blev 71 år.
Foto: LUDVIG THUNMAN

Satirtecknaren, litteraturvetaren och den tidigare Kvällsposten-medarbetaren Hans Lindström har avlidit, meddelar familjen.

Han blev 71 år.

– Hans gärning var värdefull, säger Jan Svärd, före detta förläggare.

Hans Lindström började teckna redan när han var i tvåårsåldern – och slutade aldrig.

Familjen meddelar om Hans Lindström bortgång på hemsidan Bonton, som varje dag brukade innehålla en ny satirteckning av honom.

”Han lämnade jordelivet på samma sätt han kom, med papper och penna i handen. Att teckna var hans terapi. Att få andra att skratta åt livets vansinne var hans liv. Nu finns han inte längre, men hans teckningar och vår kärlek till honom lever för evigt”, skriver familjen.

Hans Lindströms teckningar kombinerade ofta humor med satir och fick många gånger stort genomslag. Hans verk har genom åren synts i flera av landets stora tidningar, däribland Kvällsposten, Dagens Nyheter och Arbetet.

Efter uppväxten i småländska Gransholm flyttade han så småningom till Skåne, och utbildade sig bland annat till filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

”Han pekade på jävligheterna”

Den före detta förläggaren Jan Svärd från Malmö var en av de första som gav ut Hans Lindströms teckningar, och deras samarbete fortsatte under många år.

– Hans gärning var värdefull. Han satte fingret på många saker i vårt samhälle. Han var kritisk på många punkter mot samhällsutvecklingen blev. Han pekade på de utsatta och jävligheterna som fanns i vårt samhälle, säger Jan Svärd.

Jan Svärd minns hur de flera gånger befann sig på Bokmässan tillsammans och att kön för att komma till Hans Lindström slingrade sig lång.

– Människor stod hela dagen och kollade på alla hans bilder. Han hade en stor beundrarskara i hela vårt land, säger han.

Hans Lindström blev 71 år.

FLER NYHETER: ”De anklagades för att försöka ligga med tjejer – och sen betygsätta”