Efter säsong två av den hyllade serien "Bron" hoppade Kim Bodnia av. Som skäl angav han missnöje med hur hans karaktär skulle utvecklas men i en intervju med en israelisk tv-kanal säger han att antisemitismen i Malmö spelade in. "Det gjorde beslutet enklare att fatta", säger han. Foto: Robban AnderssonEfter säsong två av den hyllade serien "Bron" hoppade Kim Bodnia av. Som skäl angav han missnöje med hur hans karaktär skulle utvecklas men i en intervju med en israelisk tv-kanal säger han att antisemitismen i Malmö spelade in. "Det gjorde beslutet enklare att fatta", säger han. Foto: Robban Andersson

Efter säsong två av den hyllade serien "Bron" hoppade Kim Bodnia av. Som skäl angav han missnöje med hur hans karaktär skulle utvecklas men i en intervju med en israelisk tv-kanal säger han att antisemitismen i Malmö spelade in. "Det gjorde beslutet enklare att fatta", säger han.

 Foto: Robban Andersson
"Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in 'Bron'", säger Kim Bodnia. Foto: Lasse Svensson"Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in 'Bron'", säger Kim Bodnia. Foto: Lasse Svensson
"Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in 'Bron'", säger Kim Bodnia. Foto: Lasse Svensson

Sanningen bakom avhoppet från "Bron"

Publicerad

Avhoppet från succéserien "Bron" slog ner som en bomb.

Nu avslöjar skådespelaren Kim Bodnia, 50, sanningen om det oväntade avhoppet.

– Den växande antisemitismen i Malmö är en del i det, det är inte säkert som jude där, säger han i en israelisk tv-intervju.

Den populära tv-serien "Bron" drabbades av ett kraftigt avbräck när Kim Bodnia, som spelar den danska polisen Martin Rodhe hoppade av efter två säsonger.

Motspelerskan Sofia Helin (som spelar hans svenska kollega Saga Norén) lämnades ensam i huvudrollen.

Som skäl angav skådespelaren missnöje med manuset och utvecklingen för hans karaktär.

Men i intervjun med den israeliska tv-kanalen Walla avslöjar den folkkäre skådespelaren ytterligare ett skäl.

Kim Bodnias ord om avhoppet

– Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in "Bron". Det är inte säkert som jude där. Självklart gjorde det att beslutet att hoppa av blev enklare, säger Kim Bodnia som själv har judiskt påbrå.

Klimatet för judar i Malmö är hårt med flera fall av systematiska trakasserier och attentat mot bland annat synagogan.

Situationen har även uppmärksammats av president Barack Obamas särskilda sändebud Ira Forman som så sent som i mars förra året konstaterade att judar i Malmö inte kan känna sig trygga.

Judar avråddes åka till Malmö

2011 avrådde Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles judar från att över huvudtaget besöka Malmö kommun. Året därpå fick Malmös dåvarande kommunalråd, Ilmar Reepalu (S) hård kritik av det tidigare sändebudet Hanna Rosenthal för sina uttalanden om judar och Israels angrepp på Gaza.

I intervjun pratar Kim Bodnia även om judehatet i Danmark, bland annat nämner han terrorattentatet i Köpenhamn förra året.

– Antisemitismen finns där och vi måste hantera det varje dag och bekämpa det, säger han.

Kvällsposten har sökt Kim Bodnia via hans management samt "Brons" manusförfattare Hans Rosenfeldt för en kommentar.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag