Sanningen bakom avhoppet från "Bron"

Efter säsong två av den hyllade serien "Bron" hoppade Kim Bodnia av. Som skäl angav han missnöje med hur hans karaktär skulle utvecklas men i en intervju med en israelisk tv-kanal säger han att antisemitismen i Malmö spelade in. "Det gjorde beslutet enklare att fatta", säger han.
Foto: Robban Andersson
"Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in 'Bron'", säger Kim Bodnia.
Foto: Lasse Svensson

Avhoppet från succéserien "Bron" slog ner som en bomb.

Nu avslöjar skådespelaren Kim Bodnia, 50, sanningen om det oväntade avhoppet.

– Den växande antisemitismen i Malmö är en del i det, det är inte säkert som jude där, säger han i en israelisk tv-intervju.

Den populära tv-serien "Bron" drabbades av ett kraftigt avbräck när Kim Bodnia, som spelar den danska polisen Martin Rodhe hoppade av efter två säsonger.

Motspelerskan Sofia Helin (som spelar hans svenska kollega Saga Norén) lämnades ensam i huvudrollen.

Som skäl angav skådespelaren missnöje med manuset och utvecklingen för hans karaktär.

Men i intervjun med den israeliska tv-kanalen Walla avslöjar den folkkäre skådespelaren ytterligare ett skäl.

Kim Bodnias ord om avhoppet

– Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in "Bron". Det är inte säkert som jude där. Självklart gjorde det att beslutet att hoppa av blev enklare, säger Kim Bodnia som själv har judiskt påbrå.

Klimatet för judar i Malmö är hårt med flera fall av systematiska trakasserier och attentat mot bland annat synagogan.

Situationen har även uppmärksammats av president Barack Obamas särskilda sändebud Ira Forman som så sent som i mars förra året konstaterade att judar i Malmö inte kan känna sig trygga.

Judar avråddes åka till Malmö

2011 avrådde Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles judar från att över huvudtaget besöka Malmö kommun. Året därpå fick Malmös dåvarande kommunalråd, Ilmar Reepalu (S) hård kritik av det tidigare sändebudet Hanna Rosenthal för sina uttalanden om judar och Israels angrepp på Gaza.

I intervjun pratar Kim Bodnia även om judehatet i Danmark, bland annat nämner han terrorattentatet i Köpenhamn förra året.

– Antisemitismen finns där och vi måste hantera det varje dag och bekämpa det, säger han.

Kvällsposten har sökt Kim Bodnia via hans management samt "Brons" manusförfattare Hans Rosenfeldt för en kommentar.

FAKTA

Det dansk-svenska tv-samarbetet "Bron" blev snabbt en publiksuccé efter premiären 2011.

Den första säsongen har sålts vidare till 160 länder och har bland annat fått förlagor i USA (The Bridge) och i Frankrike-England (The Tunnel).

Seriens första två säsonger handlar om de båda poliserna Saga Norén i Malmö och Kim Bodnia i Köpenhamn som måste samarbeta för att lösa uppmärksammade mordfall.