Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Nielsen studerar drömrollen – på Netflix

I augusti prisades Sanna Nielsen i Kristallengalan – hon blev utsedd till årets kvinnliga programledare
Sanna Nielsen i en av kreationerna hon ska ha i Funny Girl på Malmö opera.Foto: CHARLOTTE T STROMWALL
Sanna Nielsen har en vår utan föreställningar, bara förberedelser.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

Sanna Nielsen förbereder sig för fullt för Funny Girl på Malmö Opera. 

Nästa steg är att se filmen med samma namn på Netflix.

– Helt otrolig tajmning att den finns där – nu måste jag ändå se Barbra Streisands insats, säger hon.

I september är det premiär för Funny Girl, höstens stora musikal på Malmö opera. Just nu förbereder sig Sanna Nielsen för huvudrollen som Fanny Brice. 

– Jag repar in materialet nu var och varannan dag. Det här är tiden jag har, sedan kommer allsången i gång och sen är det dags att repa i Malmö. Så nu behöver jag sätta detta helt enkelt. 

Nu har hon plötsligt fått lite oväntad hjälp på vägen. Hon har upptäckt att filmen Funny Girl med Barbra Streisand finns på Netflix. 

– Jag har varken sett filmen eller musikalen tidigare och jag har faktiskt tvekat lite. Först tänkte jag att jag skulle se filmen så fort som möjligt, men filmen och musikalen är ju helt olika uppsättningar så jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig. 

Men nu när filmen finns på Netflix har Sanna bestämt sig. 

– Jag måste ändå se porträttet Barbra Streisand gjorde av Fanny Brice, det måste jag bara. 

Finns det någon risk med att titta för mycket på vad andra gjort?

– Jag vet faktiskt inte vad som är rätt. Jag gör bara det jag tror jag ska göra. 

Barbra Streisand i filmversionen av Funny girl, som just nu visas på Netflix.Foto: TV3

”Jag hade inte en susning”

Sanna berättar att hon lägger mycket tid på att lära känna sin karaktär Fanny Brice. Hon har lärt sig läxan från senast hon spelade musikal i Malmö.

– När jag skulle göra Doktor Zjivago kom jag ner till regissören Ronny Danielsson och han frågade mig ”ja, vem är Lara egentligen?”. Och jag hade ingen aning. Jag hade inte en susning om att det var så man skulle förbereda sig. 

Men då ställer jag samma fråga, vem är Fanny egentligen?

– Hon har så många olika sidor, men den mest framstående är att hon är en kvinna som verkligen inte lyssnar på någon annan än sig själv, hon går sin egen väg. Och det är det viktigaste med hela musikalen. 

Börjar hon bli en förebild?

– Ja faktiskt. I morse satt jag och läste en biografi om henne och jag tänkte bara ”gud vad hon är fantastisk och tänk om hon hade levt i dag”. 

– Sen kan jag bli lite knäckt på att hon aldrig bryter ihop, hon är så himla tuff och bara ”jag är bäst, jag kan det här, jag skiter i vad ni säger”. Det kan jag inte säga om mig själv. 

När Sanna Nielsen gjorde rollen som Lara i Doktor Zjivago på Malmö Opera fick hon ta emot Kvällspostens nöjespris ”Årets Edvard”.Foto: TOMAS LEPRINCE

Vägra känna oro

Det är annorlunda tider i teaterbranschen just nu. På Malmö opera är alla vårens föreställningar inställda på grund av coronakrisen.  

– Man vet inte vad framtiden innebär för någon. Man får bara vara förberedd och läsa på och fortsätta vara kreativ oavsett vad som händer, säger Sanna. 

Än så länge gäller restriktioner mot folksamlingar på fler än 49 personer, men nu blickar Malmö opera framåt. Under tisdagen släpptes höstens program med Funny Girl som en av storsatsningarna. 

– Vi kan bara agera utifrån vad vi hoppas på, och vi hoppas kunna spela, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

Några förändringar har det ändå blivit som anpassning till smittrisk.

– Vi har gjort det lättare för publiken att boka utan att betala. Dels är det lättare för oss att stryka en bokning, än att skicka tillbaka pengarna. Dels känns det tryggare för publiken, säger Torgny Nilsson.

Sanna Nielsen vägrar känna någon oro. 

– Nej, jag vill inte tänka så. Jag jobbar på. Det är ingen idé att oroa sig. 

TV: Vem är Sanna Nielsen?

Har du koll på Sanna?