Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Nielsen om sina mammaplaner

Foto: Magnus Jönsson

Sanna Nielsen tar patent på julen och laddar för julgalor tillsammans med Kalle Moraeus - I kväll i Baltiska hallen i Malmö - och ny julskiva. För Kvällsposten berättar skånskan om julfrosseriet, om längtan efter barn och önskan om att skaffa ett sommarhus i Skåne.

– Jag är barnsligt förtjust i julen och när vi har några dagar ledigt under turnén åker vi hem och pyntar vår lägenhet, säger den populära sångstjärnan som även är klar för Melodifestivalen 2014.

Sanna Nielsen är en sådan där person som är ute i god tid. Så vår intervju startar för ovanlighetens skull före utsatt tid. Och hon är glad. Nästan så att det är overkligt. Hon pratar om att det är nåt hon fått med sig hemifrån.

- Jag tror att jag fått mitt glada humör från Edenryd, min hemby. Jag har haft en trevlig uppväxt med glada föräldrar och syskon. Aldrig problem, aldrig gjort nåt till problem.

I fjol träffade jag Sanna hemma i Edenryd. Det bor 175 personer där och familjen Nielsen har hus ute vid landsvägen.

Dina föräldrar har varit väldigt viktiga för dig under karriären och alltid stöttat dig.

- Ja, och de är fortfarande viktiga. Jag känner en oerhörd tacksamhet när det gäller dem. De körde mig till alla talangjakter och alla gig ända till jag klarade mig själv. Och de kommer fortfarande och kollar.

Hon har haft en trygg uppväxt. Och det har gjort henne till den hon är i dag.

- Jag har lärt mig att älska livet. Och att ta hand om det. Jag vet att det låter superpräktigt. Men det är sån jag är.

Präktig säger du.

- Jag får höra det jätteofta, men vad har jag att vara ledsen över egentligen? Jag kan ju inte göra mig till nån jag inte är. Jag har inte haft det tufft i livet. Jag tycker att det är ganska skönt att få vara glad.

Även när du stänger dörren om dig och det är bara du och pojkvännen Joakim?

- Det är klart att det kan vara stressigt ibland, som nu när inte ens dygnets alla timmar räcker till. Det kan vara svårt att göra allt perfekt och vara alla till lags.

Hur hanterar du det?

- Jag bestämde mig för några år sedan att sluta med det för det handlar i slutändan om mig själv och att jag måste må bra. Jag gör det jag klarar av. Vill inte må dåligt. Nu väljer jag vad jag vill satsa på. Jag bestämmer mig för att inte stressa, jag skiter i det. För jag orkar inte med det. Och låter jag bli, ja då mår jag bra.

Du och sambon Joakim Ramsell inte bara lever ihop utan jobbar ihop också.

- Gud vad praktiskt. På alla sett och vis. Vi trivs att jobba ihop. Han är en grym musiker också. Vi vet ju också att inte varje dag är rosenskimrande. Man är trött. Men det är helt ok det också. Jocke är en lugn person. Stressar inte upp sig. Tar det steg för steg. Vi har stor respekt för varandra och det är ok om vi inte vill prata och vara där till 100 procent varje sekund. Vi träffas hela tiden så vi behöver inte vara sociala med varandra hela tiden.

Hur tänker ni med barn?

- Jag har inte tänkt på det där med barn så mycket. Jag har inte planerat in nåt. Det kommer när det kommer. Nu känns det som att jag är uppe i nåt helt annat. Jag vill nog vänta lite till. Får se när det händer andra saker. Fokuserar på andra saker ett tag till.

Nej, du tänker ju bara på julen...

- Ja, det har blivit mycket av den varan. Släppte "Vinternatten" förra året. Och det har blivit två "Stämningsfullt"-turnéer tidigare. Julen är stor för alla artister. Tänkte nog inte släppa en julskiva till, men nu kommer "Min jul". Jag fick ett samtal dagen innan midsommar och vi skulle resa till Grekland. Coop ville samarbeta. Tänkte efter några minuter. "Vill någon så vi kör", sa jag. Vi fick tillbringa solsemestern med att spåna jullåtar.


Du skänker fem kronor per såld skiva till välgörenhet.

- Det blir en hel del pengar. Jag försöker ställa upp så mycket jag bara kan. "Barncancerfonden", "Star for life", "Världens barn". Det är bra att hjälpa till. Speciellt kring julen då många sitter ensamma och inte har möjlighet att känna glädje. Kan man är det en självklarhet.

Vad är ditt eget förhållande till julen?

- Jag gillar den. Det är rätt mysigt. Barndomsjular hos mormor och morfar i Norraryd i Småland lever kvar i minnet. Det var så mycket värme, kärlek, lek. Alla i släkten träffades just på julen. Vi kom varandra nära. Julen är ännu viktigare nu när jag inte bor kvar i Skåne utan tagit steget att flytta till Stockholm. De där jularna med mormor och morfar formade de jular vi har nu. Vi är så sammansvetsade tack vare dem.

Men en del jular har du firat med Kalle Moraeus.

- 2002 gjorde vi vår första turné ihop. Direkt efter att jag hade slagit igenom i Melodifestivalen. Jag var ganska blyg. Vågade inte säga mycket. Kalle bara kör på. Tar för sig. Jag lärde mig mycket av det. Det var en bra skola. Kalle lärde mig snacka med publiken. Mitt under en konsert bad han mig presentera bror "Perra" Moraeus. Folk skrattade, det funkade. Där lärde jag mig att jag kan också.

Nu ny turné med honom och du medverkar även i hans "Så ska det låta".

- Första turnén tillsammans sedan 2006. Ja, "Så ska det låta", herregud! Det blev ett galet program. Jag är med i premiären 15 december. Jag är med överallt nu!

Mycket som står på spel.

- Ja, det är två timmar i dessa jädrans klackar och dessutom måste jag vara frisk.

Du fick ställa in konsert i fjol.

- Jag tappade rösten! Jag försöker verkligen ta hand om mig. Måste träna och vara sund i perioder. Har inte tränat sen i somras. Har precis börjat igen. Trist att det inte händer något under de första veckorna. Men jag måste hålla mig frisk. Man kramas så mycket med fans och det är lätt att bli sjuk. Men jag tar ingen influensaspruta, jag hatar sprutor.

Så präktiga Sanna kan slarva?

- Ja, det blir mycket snabbmat. Har aldrig tid med nåt annat eller jag tar mig inte tid att leta. Jag unnar mig godis och älskar såser. Gött att kunna njuta. Dricka lite vin.


Vad gör du efter Halmstad den 15 december när Kalle-turnén är slut?

- Dagen efter är det "Svenska hjältar"-galan. Sen julledig.

Trött på jul nån gång?

- Önskar jag kunde säga ja. I år är extra roligt. Vi pyntar vår egen lägenhet under tre dagar i november då vi är turnélediga. Vi ska ha julmys hemma. Har köpt nya adventsljusstakar. Lussekatter och glögg. Jag älskar glögg. Det händer att jag tar mig en liten slurk några timmar innan konserten.

Vad gör du på julafton?

- Spelar spel. Träffar familjen. Brorsan som snart blir tvåbarnspappa. Mycket barn. Vi ruckar aldrig på det där med tomten. Och granen. Massa mat. Traditionell jul. På juldagen orkar jag inte julotta men väl en långpromenad.

Efter nyår, vad händer då?

- Jag har redan planer nästa jul. Hahaha. Ja, för hela nästa år. Det är fullknökat. Med många drömmar och planer.

Melodifestivalen. Sanna ställer upp för sjunde gången i tävlingen. Den här gången med "Undo".

- Jag har inte känt längtan tillbaka. Men när jag fick "Undo" av Fredrik Kempe och David Krüger kändes det rätt.

"Så då kör vi väl igen", sade Sanna Nielsen till SVT.

Är det skönt att som egenföretagare ha den där framförhållningen?

- Jag har tidigare intresserat mig även om jag haft ett företag. Med åren har jag upptäckt att det är rätt kul att ha koll på sitt liv. Och sitt varumärke. Det blir roligare och roligare. Ingenting är omöjligt. Det handlar om att kämpa.

Ja‚ du är den envisa typen.

- Jag ger aldrig upp. Gud jag har också haft dalar. Men jag ser det inte som dalar. Jag försöker vara kreativ om det är trögt. Göra annat. Och ser till att aldrig drabbas av panik om något rinner mig ur händerna.


Hur ser du på framtiden?

- Jag har alltid drömt om olika saker men också tänkt: "Gud, det kanske tar slut en dag". Jag vill hålla på jättelänge till. Som Lill Lindfors eller Lill-Babs som är mina förebilder.

Rent privat hur ser det ut?

- Vi bor kvar i lilla tvåan i Årsta. Vill inte bo i Edenryd permanent. Många frågar och det skulle vara mysigt att ha en stuga i Skåne, som jag tycker om att komma hem till.

UPPTÄCKTES AV CAFÉ NORRKÖPINGS RAGNAR DAHLBERG REDAN SOM 11-ÅRING

Namn: Sanna Viktoria Nielsen.

Ålder: 28.

Familj: Pojkvännen Joakim Ramsell.

Bor: I lägenhet i Årsta, Stockholm.

Karriär: Deltog 1992 i sin första talangjakt i Olofström. 1994 vann hon sin första tävling med låten "Can you feel the love tonight" i en talangjakt i Kallinge. Medverkade 1995 och 1996 i dansbandet Mats Elmes. Upptäcktes av programledaren Ragnar Dahlberg som lät en 11-årig Sanna Nielsen medverka i "Café Norrköping". 11 maj 1996 gick hon direkt in på Svensktoppen med "Till en fågel". Samma år gavs debutalbumet "Silvertoner" ut. Hon gick estetiska programmet på Heleneholms musikgymnasium i Malmö.

2001 medverkade hon i Christer Sjögrens första julturné. Året därpå medverkade hon i Kalle Moraeus julturné.

2006 följde hon upp den tio år gamla debuten med "Nära mej, nära mej" med musik av Fredrik Kempe.

2007 turnerade hon med Shirley Clamp och Sonja Aldén.

2008 kom engelskspråkiga "Stronger" (följdes 2011 up av hyllade "I'm in love").

Hon har givit ut flera julalbum. Redan 1997 kom "Min önskejul". Så sent som i fjol kom "Vinternatten" och tidigare i år kom "Min jul".

SCHLAGER-SANNA- BETYG ÅR FÖR ÅR

År: 2001 (i Malmö).

Låt: "I går, i dag".

Skriven av: Bert Månson.

Placering: Trea.

Per Hägreds kommentar med getingbetyg:

2 getingar Just här är hon Sveriges Dusty Springfield i en klassisk schlagerballad med tonartshöjning och hela tjottaballongen, som skrällde rejält.

---

År: 2003 (i Malmö).

Låt: "Hela världen för mig".

Skriven av: Thomas G:son.

Placering: Femma.

KOMMENTAR: 3 getingar Klasssisk schlagerdänga. Dessutom svensktoppshit (imponerande 35 veckor!). En låt av sin tid som inte tagit sig ens till delfinal i år.

---

År: 2005.

Låt: "Du och jag mot världen".

Skriven av: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström.

Placering: Åtta.

KOMMENTAR: 2 getingar Snyggt sjungen duett med en viss Fredrik Kempe. Byggd på en klassisk schlagerrefräng som är omöjlig att värja sig mot. Men kompet låter väldigt 2005 för att inte säga 1985.

---

År: 2007.

Låt: "Vågar du, vågar jag".

Skriven av: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Håkan Wikström

Placering: Sjua.

KOMMENTAR: 2 getingar Lite schlagerdisco. En bagatell som även kallas "Livet börjar här och nu".

---

År: 2008.

Låt: "Empty room".

Skriven av: Bobby Ljunggren, Aleen Gibson.

Placering: Tvåa.

KOMMENTAR: 4 getingar Perrelli vann med hjälp av jurygruppernas röster, men det var Nielsen som vann folkets röster - och hjärtan. Sannas bästa.

---

År: 2011.

Låt: "I'm in Love".

Skriven av: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas, Peter Boström.

Placering: Fyra.

KOMMENTAR: 2 getingar Ännu en Bobby Ljunggren-specialare. Det låter Sanna, men framför allt låter det gammelschlager.

---

År: 2014.

Låt: "Undo"

Skriven av: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed "K-One" Pirouzpanah.