Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Nielsen om hånen: ”Ständigt ifrågasättande”

Sanna Nielsen prisades i Kristallengalan – årets kvinnliga programledare.
Sanna Nielsen i rollen som Fanny Brice i Malmö operas satsning ”Funny Girl” med premiär i september. Foto: CHARLOTTE T STROMWALL / Charlotte T Stromwall
Sanna Nielsen har en hektisk period framför sig med förberedelser inför både sommarens ”Allsång på Skansen” och ”Funny Girl”.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

”Du är alldeles för lång! Varför har du klackar, du är ju redan två meter? Du är lång som ett ösregn!”

Välkommen till Sanna Nielsens värld – en värld där hon ständigt får höra om hur lång hon är. 

– Det är ett ständigt ifrågasättande, berättar hon. 

I höst sätts musikalen ”Funny Girl” upp på Malmö opera. Sanna Nielsen, 35, förbereder sig nu för rollen som Fanny Brice, sångerskan som gestaltats av Barbara Streisand både på scen och på bioduken.

Fanny Brice var en artist som slog igenom stort i New York under början av 1900-talet, redan som tonåring fick hon roller i shower som sattes upp i Brooklyn. 

– Jag har sett filmen och jag har läst mitt manus och försöker läsa på lite på olika sajter om Fanny, den här högst verkliga kvinnan, säger Sanna Nielsen. 

Sanna Nielsen känner att hon till vissa delar kan relatera med den amerikanska artisten. 

– Hon känner att hon alltid får bevisa sig och att hon alltid är fel i branschen på något sätt. Hon är jätteduktig men det är alltid något fel på henne. Och lite så känner jag också. 

Kan du ge ett exempel?

– Hon hade sin näsa som hon alltid fick höra om och jag har min längd. ”Du är alldeles för lång! Varför har du klackar, du är ju redan två meter lång? Du är lång som ett ösregn! Du får titta ner på människor du intervjuar!”. Det är ett ständigt ifrågasättande jag alltid får vara med om. 

Fanny Brice skämdes så mycket för sin näsa att hon till slut opererade den. Foto: PERSONALITIES
180 centimeter långa Sanna Nielsen, här tillsammans med Carola och John Lundvik, berättar att hon alltid får hör om att hon är lång. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

”Kommer lära mig en del”

Men Fanny Brice har något som Sanna Nielsen känner att hon saknar – ett enormt självförtroende. 

– Jag har verkligen varit åt andra hållet. Har känt att jag inte ska synas och inte ska ta för mig. Det är den biten jag har jobbat med i alla år, berättar Sanna. 

– Att få spela Fanny Brice och få ta fram den karaktären kommer vara väldigt bra för mig. Jag kommer lära mig en hel del. Den blyga Sanna kan komma väl till pass ibland, men jag tror också det kan vara bra för mig att våga. 

Men har du verkligen någon anledning att vara blygsam längre?

– Jag kan känna mig stolt över saker jag gör. Men jag är så otroligt tacksam för att jag får göra så många olika roliga saker och jag vill aldrig glömma det. Jag vill inte vara för högtflygande i mina egna tankar om mig själv, det är så jag är uppvuxen och fostrad. 

Sanna Nielsen vann Kristallen som bästa programledare 2019. Foto: OLLE SPORRONG
Sanna Nielsen har aldrig jobbat med Ann-Louise Hanson så tätt som de nu kommer att göra. Men hon ser fram emot det. ”Hon är så tydlig och närvarande och rolig. Jag kände bara ”äntligen!” när jag fick höra att vi kommer stå samma scen”.Foto: OLLE SPORRONG

Förbereder sig för Allsången

I sommar gör Sanna Nielsen sin femte sommar som programledare för Allsång på Skansen – det är därför hon redan nu arbetar med höstens storsatsning på Malmö opera.

– Tiden går ju så fort. Snart börjar vi förbereda oss för Allsången och under sommaren är det full fart med direktsändningar varje vecka.

– Jag är tvungen att börja med instuderingen redan nu, för att jag ska hinna. När vi börjar repa inför premiären efter sommaren vill jag kunna känna ett lugn.

På scenen i Malmö kommer Sanna Nielsen få sällskap av stjärnveteranerna Ann-Louise Hanson och Marianne Mörck. 

– Det känns jättekul. Jag har vetat om det ända sedan i somras, säger Sanna.  

– När Ann-Louise gästade oss i allsången så fnissade vi, och tisslade och tasslade bakom ett hörn om hur kul det skulle bli, men då fick ju ingen veta. 

”Funny Girl” har premiär på Malmö opera den 4 september. Den 23 juni sänds sommarens första avsnitt av ”Allsång på Skansen”. 

SE MER: Sannas Allsångskupp med SVT