Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Nielsen kniper huvudrollen i musikal

Schlageraktuella Sanna Nielsen ska spela den kvinnliga huvudrollen i Malmö operas höstuppsättning av musikalen "Doktor Zjivago".
Foto: Charlotte T Strömwall

I lördags gick hon raka vägen till final i Melodifestivalen.

Nu är det klart att skånska sångstjärnan Sanna Nielsen spelar den kvinnliga huvudrollen i Malmö operas höstuppsättning av musikalen "Doktor Zjivago".

- Det är knappt jag tror det är sant, säger en glädjestrålande Sanna till Kvällsposten.

Sanna Nielsen fick en rivstart på året genom att kvala direkt till final i Melodifestivalen. Hon var favorittippad med balladen "Undo". Och hon klarade trycket.

- Jag var inte ett dugg nervös under själva framträdande men spänningen i green room under röstsammanräkningen var olidlig, sa hon dagen efter och berättade att hon dansat och festat till halvfyra på morgonen för att fira vinsten.

Några dagar senare är det klart att året inte bara ska gå i Melodifestivalens tecken.

Nu debuterar hon på Malmö opera när "Doktor Zjivago" får Sverigepremiär.

- Det här har länge varit en dröm och nu går den i upfyllelse.

Drömt om musikal

Det var i höstas som teaterledningen med operachefen Bengt Hall i spetsen kontaktade Sanna.

- Jag fick ett mail som gjorde mig både glad och konfunderad. Jag har drömt om att göra musikal men var inte säker på att tiden var mogen.

Efter ett möte med Hall där han berättade att man haft ögonen på henne så bad honom om en veckas betänketid.

- Jag hade ju ingen aning om att de tittat på mig, bland annat på konsertversionen av "Kristina från Duvemåla". Det kändes oerhört smickrande. Samtidigt mottog jag erbjudande med skräckblandad förtjusning. Ska jag? Nu? Jag som aldrig stått på en musikalscen tidigare.

Men hon lät sig övertalas.

- Jag ville ju också se hur det här gick i hop med andra planer vi hade.

Har en plan

Hon är just nu favorittippad i Melodifestvalen.

- Men nu finns det en plan för alla eventualiteter, säger hon syftar på att hon mycket väl kan gå till ESC i Köpenhamn i maj.

- Repetitionerna av musikalen på Malmö opera drar i gång först i juni.

Efter succéer som "Kristina från "Duvemåla" (Peter Jöback), "Jesus Christ Superstar" (med Ola Salo), "Evita" (Charlotte Perrelli) och "Rebecca" (Nanne Grönvall) öppnar Malmö Opera säsongen 2014-2015 med Lucy Simons musikal "Doktor Zjivago". Och alltså åter en popstjärna i en ledande roll.

- Jag har ju inte sett dessa men tänker åka ner och titta på Nanne i "Rebecca".

Hon har dock redan hunnit besöka teatern.

- Jag var där i december efter min julturné och provade peruker och kläder. Men vi var aldrig inne i själva salongen.

Däremot har hon faktiskt stått på scenen vid ett annat tillfälle.

- Det var under Melodifestivalen 2001. Många år sedan nu!

Flyttar "hem"

Hon ser dessutom fram emot att flytta "hem" till Skåne under några månader.

- Jag bor ju sedan många år tillbaka i Stockholm, men har många vänner i Malmö efter åren på bland annat Heleneholmsskolan. Vänner tycker att det ska bli kul att jag kommer och ser musikalen mer som en bonus...

Sedan tidigare är det klart att Christopher Wollter spelar titelrollen som den unga läkaren Jurij Zjivago. Föremålet för hans kärlek är den vackra Lara, som kommer att spelas av Sanna Nielsen. Nielsen gör därmed sin debut i musikalsammanhang. Zjivagos rival om Laras hand är den unge idealisten Pasja Antipov, vars roll kommer att tacklas av Malmöfavoriten Philip Jalmelid, som gör succé i "Rebecca" just nu.

Musikalen, baserad på Nobelpristagaren Boris Pasternaks roman, handlar om fyra ungdomars uppväxt och liv i revolutionens Ryssland och den unga Sovjetstaten under den första halvan av 1900-talet.

PS. Biljetterna släpps 13 februari klockan 09.00.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​