Sanna Nielsen: "Kan  verkligen inte dansa"

SNART PREIMIÄR. Sanna Nielsen bor i Malmö igen i och med sitt arbete med rollen som Lara i "Dr Zjivago". Kvällsposten träffade Sanna Nielsen med en månad kvar till premiären på Malmö Opera..
Foto: Sara Strandlund
Sanna Nielsen på repetition med Christopher Wollter.
Foto: Sanna Dolck
BARSEBÄCKSHAMN. En av Sanna Nielsens favoritplatser i Skåne.– Ett av de vackraste ställena på jorden, säger Sanna.
Foto: Niclas Tilosius

Sanna Nielsen är tillbaka i Malmö efter tio år. Kvällsposten fick en pratstund med den nyblivna musikalartisten som just nu repeterar Dr Zjivago på operan. Ett jobb som visat sig bjuda på både nervösa pussar och rejäla blåmärken.

Och en nyförälskelse i den sydsvenska metropolen.

– Malmö är så vackert, säger hon.

Det är en blåslagen Sanna Nielsen som möter oss på Malmö Opera. Boven i dramat är den vilda kosackdansen i musikalen Dr Zjivago. Hon erkänner att hon inte riktigt fått kläm på den än, därav blåmärken på både armar och lår.

– Jag kan verkligen inte dansa. Jag får bara hänga med, säger Sanna som repeterar rollen som Lara i musikalen.

Nervöst i början

Det är hårt arbete från morgon till kväll. Sanna Nielsen, 29, har aldrig tidigare spelat teater på en scen. Det hela känns väldigt nytt och emellanåt lite nervöst, erkänner hon.

Hur är en sån sak som att repetera kärleksscener?

– Det funkar bra, haha. Det är klart att man är nervös med allting i början, och speciellt en pusscen, men när jag väl hade gjort det första gången så var det lugnt. Det är ju inte jag som står där utan Lara, annars hade det nog varit jobbigt.

Trivs med sin motspelare

Den som får ta emot pussarna är Christopher Wollter som spelar rollen som läkaren och poeten Jurij Zjivago.

– Jag är väldigt glad att jag har en sån stöttepelare i honom. Han är en så trygg motspelare och hjälper och vägleder mig hela tiden, säger hon

Den dramatiska kärlekshistorien handlar bland annat om att slitas mellan plikt och passion. Själv känner Sanna aldrig att jobbplikt går före kärleken.

– Jag lever ju i ett förhållande där båda gör samma sak, vilket är skönt. Och för mig har jobbet aldrig varit en plikt, det är en hobby som jag får ha som yrke. Den dagen jag ser det som något jag gör för pengar då har jag nog tappat gnistan, säger hon.

60 mil ifrån varandra

Relationen mellan Lara och Jurij, som båda lever i andra relationer, är betydligt mer dramatisk än hennes eget förhållande med gitarristen Joakim Ramsell. Just nu är det förstås 60 mil som skiljer dem åt i veckorna, då Sanna bor i Malmö hela sommaren. Det blir mycket flängande fram och tillbaka för tillfället, men innan repetitionerna drog i gång hann de med att resa på tu man hand till Kreta.

– Har man bara några små korta pauser ibland så funkar det tycker jag, säger Sanna om att få ihop det på kärleksfronten.

Hon tillägger att det viktigaste för att få en relation att fungera är att bekräfta varandra.

– Det handlar väl först och främst om en grundläggande kärlek och att se varandra. Man ska inte ta varandra för givet, det är ett bra tips för att få kärlek att funka, säger hon.

Är du bra på att uppvakta din kille?

– Haha, min sambo är bättre på det. Men vi är ganska bra på att se till att om vi har varit ute och gigat ihop så går vi ut efteråt på nån restaurang och dricker lite vin och är ett par igen.

Vart tar du honom när han kommer ner till Malmö?

– Då går vi nog till Hai och äter sushi och så tror jag att han kommer älska Lilla torg. Och så vill jag ta honom till Pildammsparken.

Fans kommer fram

Hur känns det att bo i Malmö igen efter tio år?

– Jag gick gymnasiet här och har många kompisar kvar som jag ska försöka träffa när jag hinner. Jag gillar att det är en så cykelvänlig stad jämfört med Stockholm, och så kan man ju gå överallt, det är jätteskönt - och det är väldigt vackert. Jag älskar att springa i Pildammsparken efter repetitionerna, och få lite tid för mig själv.

Är Malmöborna nyfikna och vill prata med dig?

– Det kommer absolut fram folk och vill prata, men det tycker jag bara är trevligt. Alla är väldigt respektfulla och frågar hur det känns att se sig själv på operataket, och många är förväntansfulla och säger att de tänker komma och titta, det känns kul.

Doktor Zjivago har premiär den 29 augusti och spelas till den 31 januari 2015 på Malmö Opera.

Sannas 3 Malmöfavoriter

Hai:

Sushirestaurang på Davidshalls torg.

Pildammsparken:

Här springer jag gärna efter repetitionerna.

Yoogout:

Frozen youghurt på Fersens väg.

Sydsvenska smultronställen x 3

Edenryd:

Det är där jag kommer ifrån. En pittoresk liten by, med fin natur och kossor och får. Och en liten pub och en gårdsbutik.

Kivik:

Jag är dålig på att komma i väg till Österlen men Kivik är underbart.

Barsebäckshamn:

Ett av de vackraste ställena på jorden.