Sanna: "Det här har gett mig blodad tand"

Sanna Nielsen tar med Kvällsposten på en promenad genom favoriten Pildammsparken.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Sanna Nielsen tillsammans med Christopher Wollter och Johan Rabaeus under repetitionerna till "Dr Zjivago".
Foto: Mattias Ankrah
"Dr Zjivago" har premiär på Malmöoperan under fredagskvällen (29/8).
Foto: Mattias Ankrah

Hon gick och vann hela Melodifestivalentjottaballongen, kom trea i ESC och har röjt friskt på bland annat Svensktoppen i sommar.

Dessutom har Sanna Nielsen hunnit turnera land och rike runt, och sommaren har hon ägnat åt förberedelserna inför premiären av ”Dr Zjivago” på Malmö opera i kväll fredag.

– Jag är sliten det ska erkännas och muskelminnet har fått arbeta, säger stjärnan när hon tar med Kvällsposten på en promenad genom favoriten Pildammsparken.

Det är dagarna före den stora premiären. På Malmö opera kan man ana de vibrerande nerverna. Sanna Nielsens pappa är den ende i familjen som sett Sannas teaterdebut. Annars är hemlighetsmakeriet stort. Många är förstås spända på hur den populära Melodifestivalvinnaren ska klara denna stora uppgift. Hon ska gestalta älskarinnan till Dr Zjivago i musikalversionen med samma namn.

Och hon må ha slitigt, men hon är på strålande humör.

– Just nu känns det som att landet ligger lugnt och jag är helt avslappnad.

Hon har dessutom lyckats hålla sig kry.

– Tack och lov har jag sluppit bli sjuk.


Angenämt jobb

Och hon har upplevt arbetet på teatern i Malmö som närmast något angenämt.

– Jag har verklig gillat det här med att gå upp tidigt på morgnarna och få promenera bort till teatern. Vi har repeterat från tio på förmiddagen till tio på kvällen med en paus på några timmar på eftermiddagen, men då har jag ofta repat då med. Det har varit långa arbetspass och jag har varit helt slut när dagen är slut. Men jag har kunnat njuta av detta varje sekund.

Sanna lutar sig tillbaka på parkbänken i Pildammsparken, sluter för en sekund ögonen och insuper det sista av sommaren som dröjer sig kvar.

– Vet du, jag älskar verkligen den här årstiden när det fortfarande är varmt, men inte så varmt att man inte kan börja sätta på sig kläder igen.


"Tuff utmaning"

Sanna har annars knappt hunnit njuta av den här sommaren.

– När det var som varmast höll vi till i balettsalen. Då var repetitionerna som mest intensiva. Jag fick byta kläder tre gånger om dagen. Svetten rann.

Under repen har det ställts krav på henne som hon inte varit med om tidigare.

– Det är klart att det här har varit en tuff utmaning för mig som inte är van att agera eller ta regi från någon.

Hur då menar du?

– Jag bara en sån sak att jag, en tjej från Bromölla, ska lära mig att prata rikssvenska, säger hon och testar några repliker lite på måfå på oss.

– Äh det blir inte så bra nu, men det sitter i föreställningen när jag har riktiga repliker. Många av mina skånska kollegor pratar uppsvenska men jag har hållit fast vid min skånska dialekt.


Har fått blodad tand

Ångrar du att du inte gav dig in på teaterbanan tidigare i livet?

– Nej nej, men det här har gett mig blodad tand.

Hur har det varit med självförtroendet?

– Det är klart att jag ibland undrat över vad jag har gett mig in på.

Men hur har du kommit över det?

– Jag har haft otroligt stor hjälp av Christoffer Wollter (som gör rollen som Dr Zjivago). Han har fått mig att våga säga vad jag känner. Jag har ju haft en enormt stor respekt för teatern. Jag har varit försiktig. Och jag har varit duktig på att be om ursäkt för mig själv. Men han – och regissören Ronny Danielsson – har fått mig att våga tro på mig själv.


Skönt att anpassa sig

Men du som är soloartist som är van att bestämma. Har det varit svårt att anpassa sig till teaterns strikta rutiner med regi och manus och så vidare?

– Nej det har bara varit skönt.

Nästan 50000 sålda biljetter (av nästan 65000 tillgängliga). Hjulen snurrar i Sanna Nielsen-fabriken.

– Jag har ett varumärke som säljer, ja. Men det är skönt att känna att det inte bara hänger på mig. Det är inte jag jag jag. Egot har liksom försvunnit tror jag. Jag har lämnat Sanna Nielsen kvar hemma på morgnarna och blivit den där Lara, som jag spelar i musikalen.


"En väldigt komplex person"

Lara är alltså älskarinna till huvudpersonen som stycket är döpt efter.

– Jag gillar henne. Men hon är en väldigt komplex person, och en väldigt förstående person. Men det är ju Zjivagos fru också, förstående. Men måste tänka på vilken tid de lever i och det här var en jobbig situation för alla inblandade.

Men hon är väl en förtappad person som är tillsammans med en gift man?

– Ja, moraliskt är det ju inte en väg man är ute efter.