Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Sällskapsresan" är tillbaka – som musikal

Sven Melander är tillbaka som succékaraktären "Berra".
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Stig-Helmer (Anders "Ankan" Johansson) och Ole Bramserud (Hans-Erik Dyvik Husby) på balkongen i semesterparadiset Nueva Estocolmo.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
"Ikväll får 107 svenskar gonorré" var ursprungligen en RFSU-kampanj. Efter att Sven Melander burit en T-shirt med den texten i Sällskapsresan fick den dock en sorts plojstatus.
Foto: Tomas Leprince
1 / 7

Anders "Ankan" Johansson axlar Lasse Åbergs klassiska roll som Stig-Helmer då "Sällskapsresan" blir musikal.

Och det finns likheter mellan den nye uttolkaren och den klassiska karaktären:

– Jag har nog lite samma rädslor. Jag är ju jättenervös inför kvinnor, flygplan, allt detta, säger "Ankan".

När ridån glider isär är det en bekant syn. Där finns Viking bar och där finns reseledarna på Suntrip i sina skrikigt gula kostymer. "Affe" på dragspel har till och med den patenterade Roland Cedermarkfrisyren.

Anders "Ankan" Johansson i rollen som Stig-Helmer vet att han gör en roll i en film som är ett sorts portalverk bland svenska komedier. En komedi som han själv har dragit repliker ur till vardags.

– Ja, det är ju det som är jobbigt. Man kan ju inte strunta i hur den är gjord samtidigt kan man ju inte bara imitera originalet, säger Anders Johansson som motvilligt får medge att han nog är väldigt lik Stig-Helmer privat.

– Och då har jag ändå jobbat ett helt liv på att inte vara det härinne, säger han och knackar sig i tinningen.

– Men jag har nog lite samma rädslor. Jag är ju jättenervös inför kvinnor, flygplan, allt detta, säger "Ankan".

Manus följer filmen

Men att bara göra en pjäs på filmen hade varit för tunt. Musiken (av Bengt Palmers och Jakob Skarin) är så klart ny. Och manus följer filmen men är inte identiskt.

– Hade man inte haft med scenen med juiceknappen i föreställningen så hade folk gått.

Kopplingen till filmen går igen i Sven Melanders roll som "Berra" Olsson. Melander spelade rollen i filmen 1980 och han gör den 35 år senare på Nöjesteaterns scen. Och hade det inte varit något nytt i den så hade han inte gjort den.

– Han har ju en lagom stor roll så det är ganska skönt, säger Sven Melander om rollen.

– Men det som är märkligt när man hör folk prata om honom så kan man tro att han dominerar, så är det ju inte.

Men "Berra" är ju, som alla vet, gamängen som åker direkt från julfesten med jobbet på chartersemester och tillbringar dagarna med att leta efter Pepes bodega tillsammans med polaren "Robban" (Stefan Ljungqvist).

"Det är helt sanslöst"

– Han är ju lite fel men helt obekymrad. Som jag har förstått så fanns det alltid någon sådan i chartergänget, säger Sven Melander som tror att igenkänningen är en av förklaringarna till karaktärens genomslagskraft. En annan förklaring är att "Berra" helt enkelt har väldigt bra repliker som ju spelar på en viss alkoholromantik.

– Men vem kunde ana att Sällskapsresan skulle leva i 35 år. Det är helt sanslöst.

Musikalen ger också plats för ett norskt gästspel som ser udda ut på papperet. Hans-Erik Dyvik Husby har varit sångaren Hank Von Helvete i Turbonegro, gestaltat Cornelis på film och turnerat med Johnny Cash-låtar. Rätt så mörka män och öden.

I rollen som Stig-Helmers norske kompis Ole Bramserud får Husby porträttera något helt annat.

– Det är skönt att få medverka i en föreställning som bara är rolig, mysig och positiv, säger Hans-Erik Dyvik Husby.

Precis som "Ankan" Johansson beskriver Hans-Erik Dyvik Husby hur filmen var en självklar del av uppväxten för VHS-generationen i Norge.

– Jon Skolmen var en av Norges största komiker. Och eftersom han var med i filmen blev den jättestor i Norge. Jag ser det som en stor ära att få göra min personliga hyllning till honom.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Musikalen Sällskapsresan

Vad: Musikal som bygger på Lasse Åbergs komedi från 1980 i regi av Anders Albien med manus och musik av Bengt Palmers och Jakob Skarin.

Var: Nöjesteatern, Malmö

Premiär: 23 oktober

Medverkande: Anders "Ankan" Johansson, Sven Melander, Frida Bergh, Nina Pressing, Stefan Ljungqvist.