Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var Jills nya klubbshow – kängade till Metoo-männen

Premiär. Fullsatt på Kulturbolaget i Malmö. Foto: Olle Berggren

Detta är början på något helt nytt för Jill Johnson.

Dessutom turnépremiär på internationella kvinnodagen, i Malmö.

Hon har bytt ut galablåsan, krogscenen och de stora arenorna mot mörka rockklubbar.

– Nu ska det handla om musiken, inte allt runtomkring, precis som när jag som tonåring spelade på olika klubbar i Nordvästra Skåne”, sa Jill till Kvällsposten innan konserten.

Idén fanns också på Jills ”bucket list” - när allt runt henne vuxit så stort att hon började tappa kontrollen över sina produktioner ville hon ner på jorden igen.

Och för en gångs skull är det kvinnorna som dominerar i publiken. Jill är kvinnan att identifiera sig med. I synnerhet på kvinnodagen. Jordnära, naturlig och med en röst utöver det mesta i svensk populärmusik.

Det är ett djärvt grepp att ge sig ut med så mycket nya, ganska okända låtar.

Men det funkar, hela vägen. Trots att en del av materialet kommer från hennes nya EP, My Remedy, som släpptes samma dag som turnépremiären på klassiska rockklubben KB i Malmö. 

 

 

Countrydrottning. Jill Johnson levererade på KB i Malmö.Foto: Olle Berggren

Blivit countrydrottning

Om Jill slog igenom via Mello för drygt 20 år sedan så har hon därefter vuxit till att bli Sveriges countrydrottning. Få artister har fått den breda publiken att upptäcka Nashville som Jill. Via sin musik och den populära SVT-serien Jills Veranda.

Men nu inleder hon ett delvis nytt kapitel och det är definitivt mer rock'n'roll, om än med country och soul i botten, än tidigare.

Hon säger att hon aldrig varit så mycket rock'n'roll, mer präktig, men hade en period runt 2007 då hon levde ut dessa vilda drömmar. ”Då kunde man kalla mig Jillsan”, säger hon från scenen.

Tacka hennes synnerligen potenta band, som nu hållit ihop i drygt 10 år, för det,

Att se och höra Jill med akustisk gitarr och ett band som rymmer såväl pedal steel som slide gitarr och klaviatur som doftar klassisk Hammond B3:a, ger samma känsla som de proffsiga amerikanska band som ibland dyker upp i den här delen av världen.

Jill går hela vägen från finstämda ballader, i synnerhet låtarna från dagsaktuella, självbiografiska My Remedy (inspelad i Malmö) som handlar om såväl uppbrott och skilsmässa som den nya kärleken Mattias Elg (som givetvis var på plats denna kväll), till souliga rocklåtar som ibland fick det att låta som Jill & ZZ Top. 

 

 

Var nervös. Men när Jill fick se den långa kön utanför KB erkände hon: ”Nu kan jag känna mig lugn”Foto: Olle Berggren.

Inlägg i metoo-debatten

Hon vågar till och med göra en låt så ny (Masquerade) att den ännu inte spelats in och damerna längst fram sjunger faktisk med efter första versen.

Jill var imponerad när hon såg kön som ringlade runt KB- kvarteret på Bergsgatan och sen skylten, ”Slutsålt”.

– Nu kan jag känna mig lugn, sa hon och erkände viss nervositet inför detta nya sammanhang.

Jo publiken älskar Jill. Det märktes tydligt denna kväll.

Aktuella singeln, ”Is it hard being a man”, är hennes inlägg i #metoo. En typisk Jill-låt som även kan få mannen att vakna.