Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Metallica-stjärnans minnesplats i Sverige växa

Metallica är fortfarande aktiva och spelade så sent som förra sommaren i såväl Göteborg som Köpenhamn.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Här kraschade Metallicas turnébuss.
Foto: WENNBERG LENNART STUDIO ,

Metallica basisten Cliff Burtons minnessten i Dörarp ska kompletteras och förändras, rapporterar Smålandsposten.

Dessutom ska några av de minnessaker som lämnats på platsen ställas ut. 

Cliff Burton avled i Dörarp 1986, efter att Metallicas turnébuss vält av E4. 

Cliff Burton var aktiv i Metallica mellan 1982 och 1986. Under sin tid i bandet var han bland annat med och släppte debutalbumet Kill 'em All, vars namn Cliff Burton själv sägs ligga bakom. Albumet blev något av ett startskott för hela thrash metal-genren. 

Men den 27 september 1986 tog Cliff Burtons framgångsrika karriär slut i förtid. Av okänd anledning välte Metallicas turnébuss på E4 i den lilla småländska orten Dörarp, strax norr om Ljungby. 

Cliff Burton hamnade under turnébussen, som fick lyftas bort med en kran. Det fanns till en början förhoppningar om att Burton skulle överlevt olyckan, men hans liv gick inte att rädda. 

På olycksplatsen finns sedan tidigare en minnessten, som varje år besöks av tusentals fans från hela världen. Metallica själva har även besökt Dörarp och minnesstenen. 

– Varje gång vi kommer till Sverige tänker jag på det. Det är trist att minnas olyckan, men bra att komma ihåg Cliff, har Metallicas gitarrist Kirk Hammett tidigare berättat för Aftonbladet.

Minnesstenen restes år 2006, med hjälp av ideella krafter och med hjälp av ett bidrag från Metallica. 

Minnesstenen uppdateras

Nu ska minnesstenen få kompletteringar och genomgå ett antal förändringar, rapporterar Smålandsposten. Bakom satsningen står Ljungby kommun, motellet Laganland och museet Sagobygden.

Den 13 juni blir det återinvigning av stenen under Sagomuseets berättarfestival, skriver Smålandsposten. Dessutom kommer platsen för olyckan att skyltas upp, vilket inte har gjorts tidigare. 

Senare under året kommer det även bli en utställning på Ljungby kommunarkiv där polis, brandmän och andra som var med under räddningsaktionen kommer dela med sig av sina vittnesmål.

Några av de föremål som Metallicas fans har lämnat på olycksplatsen kommer också att samlas in och ställas ut i glasmontrar på Laganland, där det även kommer serveras en särskild Cliff-meny, skriver Smålandsposten. 

Cliff Burton blev 24 år gammal. Han ersattes av Jason Newsted, som blev kvar i Metallica fram till 2001 då han lämnade bandet.

Cliff Burton avled, bara 24 år gammal efter att Metallicas turnébuss välte i Småland.
Foto: Andre Csillag/REX