Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så minns kollegerna Peps Persson: ”En av de största”

Robert Gustafsson, utklädd till Peps Persson, och den verklige Peps Persson framförde Oh Boy på Allsång på Skansen 2005.
Foto: MARTIN VON KROGH
Peps Persson blev 74 år gammal.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Sven Melander minns artisten Peps Persson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 8

Peps Persson avled under söndagen. Nu sörjs han av vänner, fans, kolleger och familj.

– Jag minns honom som en av de största skånska musiker under alla tider, säger journalisten Sven Melander.

Artisten Peps Persson blev akut sjuk på söndagen och avled, låter hans sambo meddela via förläggaren Dag Häggqvist.

Journalisten Sven Melander är tagen strax efter bortgången. 

– Jag minns honom som en av de största skånska musiker under alla tider och därmed Sveriges mest betydelsefulla. Han lärde oss att fatta reggae och hade modet att göra det på sitt sätt, säger han.

Sven Melander träffade honom några gånger. Bland annat när han fick Cornelisstipendiet.

– Han var en mycket, mycket imponerande man. En speleman, en som var samhällskritisk på sitt egna sätt, utan att hänfalla i plakatpolitik. 

Växte upp i samma by

Politikern Gustav Fridolin växte upp i samma skånska ort, Vittsjö, som Peps Persson. Han är tydligt berörd av dödsbeskedet.

– Han är en väldigt, väldigt folkkär person, men också en väldigt politisk person som i decennier kämpat mot orättvisor, rasism och fördomar. 

Gustav Fridolin minns många möten med musikern. 

– Han var en karaktär redan när man växte upp. Han var den som man pekade på när man inte ville klippa sig, berättar Gustav Fridolin. 

Gustav Fridolin och Peps Persson är från samma skånska ort och deras vägar har korsats många gånger.
Foto: SARA STRANDLUND

”Skånska är landets mest musikaliska dialekt”

Artisten Jason ”Timbuktu” Diakité är en av de som samarbetade med Peps Persson. Till SVT berättar han om känslorna efter beskedet. 

– Hans musik kommer att leva med mig så länge jag lever. Han hade en humor, en finurlighet, en underfundighet och han hade framför allt skånskan.

Han fortsätter kommentaren i ett sms till Expressen:

”En gigant har passerat till andra sidan. Peps, tolkade bluesen, han tolkade reggaen och flera andra musikstilar från runtom i Afrika till skånska. Om man lyssnar på Falsk Matematik t ex inser man att han inte bara var en av våra främsta textförfattare men att han också hade GALET mycket själ! Dessutom är han min musikaliska gudfar. Han visade Sverige att Skånska är landets mest musikaliska dialekt.”

Musikjournalisten Göran Holmquist skriver också till Expressen:

”Det är en sorgens dag för alla musikälskare. Peps var unik. Han var speleman och hantverkare under så många decennier. Han startade som dansbansmusiker, började göra blues och reggae på svenska och kopplade på gammeldansmusik. Över allt hägrade den breda skånska dialekten som gick hem i stugorna från Ystad i söder till Kiruna i norr. Han var en artist som uppskattades i de breda folklagren. Han blev folkkär, trots att han inte ville det. Han sa själv att han var en udda person.”

Robert Gustafssons hyllning

År 2005 uppträdde han på Allsång på skansen tillsammans med Robert Gustafsson – utklädd till Peps Persson. Tillsammans framförde de ”Oh Boy”. 

Nu skriver Robert Gustafsson om sina minnen av artisten på sms till Expressen:

”Vi kör väl igenom låten på genrepet?” Sa jag till Peps bakom scenen vid Allsång på Skansen. ”Nä, vi tar det på volley” sa han på sin breda Skånska, så vid direktsändningen var det bara att krypa ner i lådan och hoppas på det bästa när vi sen bars ut på Skansens stora scen. Å så blev det också, det bästa. En av de största med en integritet som de flesta artister av idag borde lära sig av. Det svänger fortfarande och det kommer det att göra lång tid framöver. Respekt.”

Thomas Di Leva skriver på Twitter efter bortgången.
Foto: Privat