Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lever dansbands- drottningarna i dag

Monia Sjöström uppträder med Grönwalls 2006.
Foto: Ulf Ryd
Monia Sjöström.
Foto: Rickard Nilsson
Helene Persson med sambon Glenn.
Foto: Rickard Nilsson
Mona Gustafsson.
Foto: Hans Persson Ateljé Braun Ab
Jenny Salén.
Git Persson.
Foto: Diana Thylin
Charlotte Perrelli i årets Melodifestival.
Foto: Sven Lindwall
DÅ: Drottningarna samlade 2002. Mona Gustafsson, Helene Persson, Christina Lindberg och Git Persson firar numera framlidne dansbandslegendaren Bertil Johnssons 85-årsdag.
Foto: Hussein El-Alawi
Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson och Christina Lindberg i "Allsång på Skansen" 2012.
Foto: Roger Vikström
Danskväll i Helsingborg.
Foto: Ulf Ryd
1 / 11

Under 90-talet skördade de segrar på Svensktoppen och var storstjärnor i tv.

Idag arbetar de som frisörer, radiopratare och kryssningsvärdinnor. De har hunnit få barn och skilja sig - och träffat kärleken på nytt.

Kvällsposten har pratat med dansbandsdrottningarna som hoppade av – och hon som fortsatte dansbandsturnén.

– Man blir lite busskadad brukar jag säga. Säg en fräckis jag inte hört. Du går ur bussen och så blir du kvinna igen, skrattar Helene Persson, då sångerska i Helene & Gänget, nu radiopratare.

Jenny Salén Adamsson

Ålder: 39 år

Familj: Maken och bandkollegan Niklas Adamsson, dvärgpudeln Sigge, 4.

Född: Åmål

Bor: Torup

■ DÅ: Jenny Salén var under en kort sångerska i bandet Sannex. "När jag fick jobbet som sångerska i Sannex 2001 fick jag verkligen mitt drömjobb. Jag sa upp mig från jobbet på Saab, sålde lägenheten och satsade allt på ett kort". Det var i bandet hon träffade sin make Niklas. "Han kom in som en virvelvind i mitt liv" berättar Jenny för Kvällsposten. Men paret fick ett ultimatum från resten av bandet: lämna varandra eller lämna bandet. Valet var enkelt - kärleken fick segra och fortsätter göra det 15 år senare. "Det var en turbulent tid och väldigt jobbigt då men i dag är kontakten med Sannex bra".

NU: Jenny Salén är i allra högts grad aktiv. Hon och maken har tillsammans bandet i Jenny Sandéns Orkester. "Vi turnerar för fullt och gör 130 jobb om året - jag älskar det!" När Jenny inte turnerar läser hon på distans för att bli undersköterska. Två nätter i månaden arbetar hon med de äldre, något hon vill fortsätta med: "Jag får en paus från dansbandslivet och får ge omvårdnad och kärlek. Jag älskar tjejsnacket med mina kolleger". För en kort tid sedan gick vännen och dansbandsstjärnan Carina Jaarnek bort, något som varit tufft för Jenny: "Jag har inte fattat det än. Hon var så go och härlig. Senast vi sågs hade hon målat en tavla till mig. Det är ofattbart att hon är borta".

SÅ MINNS DE TIDEN: "Jag är ju fortfarande aktiv, till skillnad från många andra tjejer. Det är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse. När det är slitigt och jobbigt tänker jag på hur lycklig jag är som får sjunga mig genom livet. 2013 blev jag utnämnd till Årets sångerska. Det var en sådan bekräftelse från både branschen och publiken. Det lever jag fortfarande på."

Monia Sjöström

Ålder: 42 år.

Familj: Döttarna Malva, 13 och Miloo, 7.

Född: Ballingslöv.

Bor: Åhus.

DÅ: På 90-talet blev Monia Sjöström känd som sångerska i bandet Grönwalls. De fick flera hits så som "Du ringde från Flen" (1993), "Ett liv tillsammans" (1995) och "Regn i mitt hjärta" (1996). Låten "Vem" (1999) låg på Svensktoppen under 29 veckor. Monia har varit med i flera shower, nu senast Revymix i Kristianstad, revyn Casinogänget och musikalen Allt eller inget. Monia har också släppt två egna album, "Monia" (2000) och "Söderns hjärtas ros" (2003).

NU: Monia släppte singeln Call out loud i januari 2016. "Den handlar om att leva det liv man vill och stå för det. Med åren har jag lärt mig att skita i andras åsikter, på ren svenska". Hon lever med sina två döttrar i ett gathus i Åhus. När hon inte arbetar med musik undervisar hon gymnasieelever på frisörprogrammet i Karlshamn. På fritiden golfar hon gärna med sin särbo.

Charlotte Perrelli

Ålder: 41 år.

Familj: maken Anders Jensen med vilken hon har sonen Adrian. Hon har sönerna Angelo och Alessio med exmaken Nicola Ingrosso.

Född: Kåramålatorp, Hovmantorp.

Bor: Stockholm.

DÅ: 1987 började Charlotte Perrelli, då Nilsson, sjunga med det lokala dansbandet Bengt-Ingvars i Hovmantorp. Med tiden började bandet kalla sig Bengt-Ingvars med Charlotte. 1992 sjöng hon i bandet Kendix. 1994 kom genombrottet då Charlotte blev sångerska i dansbandet Anders Engbergs. Redan 1995 var hon med i melodifestivalen som bakgrundssångerska för Anders Engbergs. 1997 lämnade Charlotte bandet för att bli sångerska i Wizex. 1998 var bandet nominerat till en Grammis i dansbandskategorin för albumet Mot nya mål. 1999 sjöng Charlotte Tusen och en natt i Melodifestivalen. Hon vann svenskarnas och senare hela Europas hjärtan. Efter schlagersuccén lämnade hon Wizex och satsade på en solokarriär. Uppbrottet från Wizex och bråket som följde var något som inte gick omvärlden förbi.

NU: Charlotte Perrelli har satsat hellhjärtat på sin solokarriär. Hon vann melodifestivalen en andra gång 2008 med låten Hero och har själv varit programledare för tävlingen två gånger. Charlotte har släppt åtta album och flera singlar som soloartist. Under tre säsonger satt hon i juryn för tv-programmet Talang. Charlotte har även varit Sommarpratare i P1. Träning och hälsa är viktigt för sångerskan. Hon har författat två böcker om träning och en bok om att vänta barn.

Helene Persson

Ålder: 47 år.

Familj: Barnen Pontus, 20 och Linnea, 13, förlovad Glenn Åstedth, Glenns barn Linnéa och Jonathan.

Född: Olofström.

Bor: Kristianstad.

DÅ: Helene debuterade som sångerska som 13-åring i Svantes band. Jobbet fick hon genom att hon skrev en låt till sin musiklärares band. Killarna i orkestern gillade Helene och hon började turnera med dem. "Jag fattar faktiskt inte varför de valde mig nu när jag lyssnar på oss i efterhand" skrattar Helene. Efter fem år i bandet började Helene sjunga för Alfstarz. Hon efterträdde Carina Jarneek och de blev nära vänner: "Det var en betydelsefull tid vi delade och jag kan inte förstå att hon är borta". 1990 startade hon Helene & Gänget. Bandet debuterade i en dansbandstävling, som de dessutom vann. Jobben började strömma in. Lasse Stefanz tog bandet under sina vingar och erbjöd dem ett skivkontrakt. 1994 kom den första svensktopphiten. De spelade på många dansbandsgalor och Helene blev nära vän med Lotta Engberg. Helene fick sitt första barn 1996 med sambon och bandkollegan Sid Andersson. En ny skiva släpptes 1997 och samma år började Helene på radion i Kristianstad. När hon väntade sitt andra barn tog hon ett stort beslut. "Det var svårt, just då gick det så bra för Helene & Gänget. Men min son skulle börja skolan och jag kände att jag ville träffa honom mer. Jag var trött på att resa så mycket och jag skilde mig i samma veva."

NU: Helene leder "Förmiddag med Helene Persson" i P4 Kristianstad. Hon lever tillsammans Glenn "Wish" Åhstedt. De har varit ett par i fem år och känt varandra sedan de jobbade ihop på radion redan 1997. Redan 2010 uppvaktade Glenn Helene men det dröjde ett år innan de gick på sin första date. "Sedan dess kan vi inte vara utan varandra en dag. Jag behöver hans syre för att andas". Glenn och Helene är aktuella med sin årliga vårturné i åtta skånska kyrkor, "det blir Elvis och country, tillsammans med en kör". Premiären är den 23 april i Ivetofta kyrka i Bromölla.

Christina Lindberg

Ålder: 47 år.

Familj: Tommy Wigardt. Barnen Vincent, Victoria, Enja och Kevin.

Född: Helsingborg.

Bor: Kågeröd, utanför Helsingborg.

DÅ: Christina fick sitt första arvode endast fem år gammal och vann sin första talangtävling vid 11 års ålder. Hon upptäcktes av Anders Glenmark som 13-åring och skivdebuterade samma år. Christina har uppträtt med några av de största i nöjesbranschen och hon har slagit alla tiders rekord på Svensktoppen tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz och hitlåten De sista ljuva åren. Den låg på listan i 65 veckor.

NU: Hösten 2015 kom Christina och maken Tommys julskiva som de spelat in tillsammans. När de gifte sig väckte det viss uppståndelse i pressen. De är nämligen styvsyskon men har aldrig träffats som barn och är inte biologiskt släkt med varandra. Christina släppte sin biografi "De första ljuva åren, och det allt för tjocka låren" 2013, skriven av Vesna Maldaner. Boken handlar om att gå från barnstjärna till countrytoppen. Framgången hade ett högt pris. Parallellt med dansbandskarriären levde Christina Lindberg i 23 år med ätstörningen bulimi. Det var maken som hjälpte henne ur sjukdomen. Nu föreläser Christina Lindberg om sitt liv och om bulimin för att hjälpa andra. Under våren 2015 kom hennes barnbok om Grodan Lennart ut som handlar om att det är insidan som räknas, inte det yttre. Christina skriver även krönikor i Skånska Dagbladet.

Git Persson

Ålder: 50 år.

Familj: Två kärlekar, en tvåbent och en fyrbent. Fyra systrar och min lilla mamma.

Född: Hässleholm.

Bor: Norrtälje.

DÅ: Git Persson började som dansbandssångerska 1984. Året därpå vann hon första priset i Kvällspostens Sommarchansen. Under sin karriär har Git turnerat i Sverige, Finland, Österrike och Italien. 89-91 tog hon ett uppehåll från musiken och utbildade sig Git på Calle Flygares teaterskola och på kvällarna jobbade hon på Oscarsteatern. 1994 började hon som sångerska i Kellys orkester. "Det var väldigt spännande men också tufft för vi hade så få jobb i början". 1996 lossnade det. Kellys spelade in låten "Ett litet ljus" som låg som etta på Svensktoppen under 11 veckor. Succéerna på Svensktoppen fortsatte - bandet har haft tio låtar på listan och fyra av dem har blivit ettor. "Jag känner mig mycket privilegierad över att ha fått uppleva det", säger Git.

NU: Sedan två år tillbaka bor hon i Norrtälje. Hon arbetar som kryssningsvärd på TallinkSilja-färjorna som går till Riga och Tallinn. Musiken är fortfarande aktuell i hennes arbete - varje kväll håller Git en musikfrågesport för gästerna.

Mona Gustafsson

Ålder: 59 år.

Familj: Solist, jag har lilla mamma och två bröder.

Född: Steninge, precis vid havet.

Bor: Växjö.

DÅ: 1974 var Mona med i Kvällspostens talangjakt Sommarchansen. Första priset var en studioinspelning av en egen låt. Mona vann och fick spela in låten På väg hem med Ingela "Pling" Forsman som producent och med Janne Schaffer på gitarr, "Janne lånade faktiskt min tolvsträngade gitarr!". Mona var med på Svensktoppen som soloartist, första gången 1978 och andra gången 1980 med hiten Georgio som låg på listan i 10 veckor. Låten handlar om en romans på Tylösand: "Jag var 23-24 och han var en tjusig italienare med gitarr", skrattar Mona åt minnet. Karriären tog fart när hon blev sångerska i Leif Bloms 1981. Det blev nästan en ny skiva vartannat år och många placeringar på Svensktoppen. 1995 slutade Leif Bloms spela och Mona startade bandet Mona G:s som hon beskriver. 2009 la bandet ner, efter att Mona blev sjuk. "Det var väldigt svårt, för det hade varit 10 lyckliga år". Hon har skrivit över 100 låtar, både till sig själv och andra band och artister som Kicki Danielsson, Stefan Borsch och Thorleifs.

NU: Efter en tids sjukskrivning kom Mona igen, tack vare fans och vänner. Nu är det country som gäller. Det har blivit två plattor och många spelningar. Hon orkar inte spela lika mycket som förr men det får henne att må väldigt bra: "Musiken är mitt liv och jag känner mig levande när jag sjunger. Att träffa fansen betyder väldigt mycket. Deras kommentarer och hälsningar på sociala medier är underbara". I december förra året kom Monas "Mina favoriter" med äldre och tre helt nyskrivna låtar.

Diana Thylin är ansvarig utgivare och redaktör för tidningen Får jag lov. Hon har koll på dansbanden och jobbet de lägger ner för att få sin publik att dansa, kväll efter kväll.

– Att spela i dansband är en livsstil. Man gör ofta allt själv, bokar spelningar, kör bussen, bygger scenen och sminkar sig och sen ska man upp och spela i fyra timmar. Gemensamt för de sångerskor som slutat är att de fått barn eller helt enkelt tröttnat på att hela tiden resa.

Sångerskorna berättar om en intensiv tid på vägarna, en fantastisk publik och många roliga minnen tillsammans med musikerna.

– Man känner varandra utan innan och bandet blev som en andra familj. Vi är vänner för livet, säger Monia Sjöström.

Svensktoppen och Monia Guldklaven

Hon var med och bildade bandet Grönwalls 1991. bandet hade flera hits på Svensktoppen och 2006 tilldelades Monia Guldklaven i kategorin "Årets sångerska" under Svenska dansbandsveckan i Malung. Nu spelar bandet sporadisk och Monia satsar på sin egen musik och arbetet som lärare på frisörprogrammet.

– För mig är Grönwalls den bästa musikaliska utbildning jag kunde få eftersom man får stå på scenen mer än någon annan i musikbranschen.

Grönwalls kunde ha spelningar på vitt skilda platser och mycket av tiden spenderades på vägarna. När Monia fick barn blev det allt jobbigare att turnera.

– Det påverkade mig mycket och var en stor anledning till att inte hoppa på Grönwalls igen. Mina manliga kolleger tog det mer lättsamt. Jag vet inte om det är olika för kvinnor och män, men jag blev aldrig riktigt tillfreds med det, att vara långt från min dotter.

Reklamfilm och dansbandsgalor

Helene & Gänget frontades av sångerskan Helene Persson. Bandet debuterade i en tävling som de vann. De fick flera hits, spelade in reklamfilmer och sjöng på dansbandsgalor. Men framgången kom inte gratis, Helene berättar om hårt, envist arbete för att nå toppen.

– Branschen är mansdominerad och som tjej blev man tvungen att vara ganska tuff och karg. Umgänget med de andra sångerskorna när vi var lediga betydde mycket för mig. Men jag minns framför allt det roliga, alla spelningar, dansgalor och galna upptåg. Den här tiden vill jag inte vara utan!

Helene Persson fick barn tillsammans med bandkollegan Sid Andersson 1996. Året efter började hon jobba som programledare på P4 Kristianstad. Den sista tiden med bandet var turbulent. De släppte en skiva, Helene och Sid skilde sig och deras son började skolan.

– Jag kände att jag inte orkade turnera mer, när skulle jag hinna träffa min son? Det var ett tufft beslut att lägga ner, bandet gick så himla bra, berättar Helene.

Det var på radion som hon första gången träffade Glenn, som hon nu är förlovad med. Ett par blev de först 2011.

– Det tog sin tid, när Glenn började uppvakta mig 2010 hade han precis skilt sig och jag hade ett förhållande. Ett år senare bjöd han mig på middag och sedan dess har vi inte kunnat vara utan varandra! Jag som bestämt mig för att INTE pussa honom, skrattar Helene.

Sa upp sig från fabriken

Året var 2001 och Jenny Salén var lycklig, hon hade fått drömjobbet som sångerska i Sannex. Hon sa upp sig från fabriksjobbet och sålde lägenheten. Snart skulle hon dessutom bli blixtförälskad.

– Strax efter att jag började sjunga med Sannex började Niklas som saxofonist. Han kom in som en virvelvind i mitt liv! Jag kände mig så lycklig.

Men det blev en kort och turbulent tid i Sannex. Niklas fick snart ett ultimatum från de andra musikerna: "välj mellan bandet och Jenny". Niklas valde Jenny och båda slutade i Sannex. Nu har de hunnit gifta sig, skaffa hund och hus på landet utanför Halmstad.

– Nu är relationen med Sannex bra, men just då var det väldigt jobbigt. Så här i efterhand inser jag att jag valde rätt.

130 turnédagar om året

Tillsammans med maken Niklas turnerar Jenny fortfarande runt 130 dagar om året med sin egen orkester Jenny Saléns. Hon förstår varför många av sångerskorna lagt av, det är mycket jobb bakom varje spelning. Men trots att musikerna sliter och släpar tror hon att dansbandslivet håller henne och kollegerna unga.

– Jag fyller 40 år i dag. Jag tror att man förblir ung när man är ute i detta glitter och glamour och träffar så mycket människor som vi gör. Man hinner man inte riktigt stagnera i sinnet. När det är jobbigt tänker jag på att jag faktiskt får sjunga mig genom livet.

Med åldern har dock kraven på komfort ökat något. Nu har de en buss med toalett.

– Haha, tänk dig när man hade mens och var ute och körde! Då fick man oavsett väderlek hoppa ur bussen för att ordna med det.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!