Skånefruarna intog Kanal 5 – och riktade glamourljuset över Skåne. Vera Stevens, Christina Nilsson, Angela Kingberg, Nancy Fadel och Maria Popko.Skånefruarna intog Kanal 5 – och riktade glamourljuset över Skåne. Vera Stevens, Christina Nilsson, Angela Kingberg, Nancy Fadel och Maria Popko.
Skånefruarna intog Kanal 5 – och riktade glamourljuset över Skåne. Vera Stevens, Christina Nilsson, Angela Kingberg, Nancy Fadel och Maria Popko.
Maria Popko. Foto: CHRISTER WAHLGRENMaria Popko. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Maria Popko. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Angela Klingberg. Foto: CHRISTER WAHLGRENAngela Klingberg. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Angela Klingberg. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Vera Stevens. Foto: CHRISTER WAHLGRENVera Stevens. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Vera Stevens. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Christina Nilsson. Foto: CHRISTER WAHLGRENChristina Nilsson. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Christina Nilsson. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Nancy Fadel. Foto: CHRISTER WAHLGRENNancy Fadel. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Nancy Fadel. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Så gick det för alla "Skånefruarna" i TV

Publicerad

Hösten 2010 satte fyra blondiner och en brunett Skåne på den nationella glamourkartan.

"Skånefruar" var dokusåpan som gav de svenska Hollywoodfruarna en match på hemmaplan.

– Det blev nog lite mer tramsigt än vad vi tänkt oss från början, men det var väldigt kul att göra, säger Angela Kingberg, kvintettens mäklare.

"Skånefruar" skulle visa att även ett gäng 40-åriga kvinnor med man (fyra av dem) och barn kunde leva ett glamouröst liv.

Det festades på krogen och champagnekorkarna smattrade under den här perioden. Angela stack ut hakan och avslöjade att hon ville ha mycket sex.

Hon menar att det var en parodi på sin Hollywoodkollega, Anna Anka.

– Jag var ju den av "fruarna" som valde en lite snällare framtoning, inte så urringat och vågat, skrattar Angela.

Christina Nilsson var vid första pressmötet hösten 2010 snabb med att poängtera "det finns ingen Anna Anka i den här samlingen". Att alla hade en karriär och drev egna företag. De såg enligt egen utsago chansen att exponera sin verksamhet på bästa sändningstid.

Vera Stevens, känd för sin egen modekollektion, var den av Skånefruarna som var mest känd innan tv-kamerorna gick i gång. Vera är mamma till sångerskan/modellen Jennifer och journalisten Mikaela Åkerman, men också bonusmamma till Hollywood-stjärnan Malin Åkerman, och hade redan sett en hel del av det ljuva livet och haft framgångar med sin välsittande wrap-klänning.

– För mig var det väldigt positivt, har man en produkt så gäller det att synas och jag fick bra respons, säger Vera.

– Men jag minns också att jag blev väldigt trött mentalt under inspelningen, frågade mig själv uppgivet, "har jag gjort bort mig nu"... Från början trodde vi att det skulle bli en dokumentär om att vara yrkesarbetande kvinna och mamma, men de ville ha intriger, de ville ha mer drama, som Svenska Hollywoodfruar. Men vi var nog för snälla för det.

Från vänster: Vera Stevens, Nancy Fadel, Christina Nilsson, Angela Klingberg och Maria Popko.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Håller låg profil

Vera tror att det kanske var fel att fokusera på Skåne och tycker att man borde nischat sig tydligare – typ "Falsterbofruar" eller liknande.

Christina Nilsson, den enda i gänget som var singel, såg det som en rolig erfarenhet men betonar att det inte har något att göra med vad hon sysslar med i dag.

– Det var en intressant upplevelse som ledde till en rad roliga möten och även en del nya uppdrag. Har haft nytta av mina erfarenheter som konferencier och moderator och hållit föredrag på temat att "hamna i rampljuset men ändå ha klackarna i jorden", säger Christina som i dag arbetar som Media & PR-konsult med Stockholm som bas.

Vid första pressmötet i september 2010 föreslog Christina att programmet skulle döpas om till "Skånepumor". För Maria Hjelm, på den tiden känd som Maria Popko, känns Skånefruar inte som en viktig del i hennes liv. Då drev Maria en frisörskedjan Xtreme Hair och var mycket ute i svängen.

I dag är hon gift och håller låg profil i nöjesvimlet.

– För mig är Skånefruar ett avslutat kapitel i mitt liv, då var det mest en kul grej. Jag tycker inte att det gav mig så mycket. Trodde inte heller att det skulle leda till något. Den exponering jag fick då är knappast något jag skulle vilja gå igenom i dag, säger Maria.

Foto: TOMAS LEPRINCE

"Vilken genomslagskraft det hade"

Nancy Fadel var den av "fruarna" som Kanal 5 först tog kontakt med. Då tände Nancy på idén, inte minst då hon vid tillfället höll på att bygga upp sitt inredningsföretag.

– Efter ett tag bestämde jag mig för att ge det en chans och tackade ja. Kanal 5 undrade sen om jag kände fler kvinnor som ville vara med och jag kontaktade mina närmaste vänner som också drev företag, men de flesta tackade nej förutom Vera. Därefter frågade jag Maria, Angela och Christina, som jag då inte kände speciellt väl men som snabbt visade sig intresserade, säger Nancy.

– Med facit i hand så hade vi nog fått högre tittarsiffror om Kanal 5 vågat satsa på ett mer seriöst program och skippat vissa inslag, sådant de klippt ihop för att skapa mer dramatik i hopp om bättre respons...

– Men jag blev i alla fall ”Skånefru” med hela Sverige, folk bad om autografer och bilder till sociala medier. Radioprogram hörde av sig och tidningar ville ha intervjuer. Vilken genomslagskraft det hade. Om programmet fortsatt så hade jag kanske haft mitt eget varumärke i dag.

Ingen av de fem Skånefruarna verkar intresserade av en fortsättning på tv-serien.

– I så fall ska det vara något mer dokumentärt, något mer seriöst, säger såväl Maria Hjelm som de andra "fruarna".

 

"Skånefruarna" i dag

Namn: Angela Kingberg

Ålder: 47

Familj: Tre barn

Bor: Limhamn

Sysslar med i dag: Fastighetsmäklare på Våningen och Villan, nya kontoret i Hyllie

Vad var bra med Skånefruar: "Att vara mäklare kan vara anonymt men efter Skånefruar var det många som kände igen mig och mitt namn, det är en fördel i det här jobbet. Jag och Maria hade väldigt roligt tillsammans och alla fem blev väldigt tajta. Det var en udda period i mitt liv men serien blev i slutändan lite väl tramsig".

Angela Klingberg, i dag.Foto: Privat

"Skånefruarna" i dag

Namn: Vera Stevens

Ålder: 56

Familj: Maken Magnus Åkerman, döttrarna Jennifer och Mikaela samt bonusdottern, Hollywoodstjärnan Malin Åkerman

Bor: Falsterbo

Sysslar med i dag: Designer, precis som under tiden med Skånefruar, driver klädmärket Vera Velour som snart öppnar butik i Skanör och som även finns i Stockholm och Göteborg

Vad var bra med Skånefruar: "Det var absolut bra för mig och mitt företag Vera Velour, nådde utanför min tidigare kundkrets, gav bra respons".

Vera Stevens, i dag.Foto: Privat

"Skånefruarna" i dag

Namn: Marie Hjelm, f.d. Popko

Ålder: 49

Familj: Gift och tre barn, Nicolina, Christopher och Alexander

Bor: Malmö

Sysslar med i dag: "Jobbar inom media, säljare på JS Sverige AB.

Vad var bra med Skånefruar: För mig är det ett avlutat kapitel, gav mig inget men det var kul när vi spelade in".

Maria Hjelm, före detta Popko, i dag.Foto: Privat

"Skånefruarna" i dag

Namn: Nancy Ringblom Fadel

Ålder: 55

Familj: Lever tillsammans kärleken Peter Tadic. Har en dotter, Stella Fadel och sonen Felix Fadel

Bor: Davidshallstorg i centrala Malmö

Sysslar med i dag: "Civilekonom, kommer att engagera mig mer politiskt, läser just nu en kurs i Statsvetenskap vid Malmö Högskola. Nancy var som 16-åring praktikant på Kvällsposten där hon då skrev en del längre artiklar".

Vad var bra med Skånefruar: "Jag har inte haft någon större nytta av att vara med i Skånefruar, det spelades in mycket om mitt entreprenörskap men många dessa inspelningar klipptes tyvärr bort till förmån för en del uppdiktat trams".

Nancy Ringblom Fadel, i dag.Foto: Privat

"Skånefruarna" i dag

Namn: Christina Nilsson

Ålder: 50

Familj: Sonen Christoffer, 25.

Bor: Stockholm

Sysslar med i dag: Media & PR-konsult, föreläsare, moderator och konferencier. Skriver krönikor i Kvinnors Hälsa.

Vad var bra med Skånefruar: "Det var kul att göra och ledde till en del roliga möten, fick också mer jobb som konferencier och det förlöste en del av mitt entreprenörskap".

Christina Nilsson, i dag.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Vera Stevens, Christina Nilsson, Angela Klingberg, Nancy Fadel och Maria Popko när det begav sig, 2010.Foto: RONNY JOHANNESSON

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag