Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra var premiären av årets Arlövsrevy

Sven Melander och Kent Nilsson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Fyra getingar, skriver KvP:s recensent Olle Berggren. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Sven Melander briljerade. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kent Nilsson gjorde förstås Svea. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det handlar mycket om pensionärer när Arlövsrevyn firar 25 år med sin 1218:e förställning.

Då tar Sven Melander också tillfället i akt och gör den perfekta hippie-pensionären där man på äldreboendet bakar helgkakor med en rejäl dos cannabis.

Sven som folkhems-hippien Lasse Tussilago, en 70-åring som röker "hashish mot sin ischias" – bilden av 1968-generationen när de väl hamnat på hemmet men lever kvar i drömmen om ett annat liv. Röka på, fri sex och lånade tänder. 

Arlövsrevyn firar stort i år och det måste sägas: med en ensemble där alla befinner sig på samma nivå. Enda smolk i årets revybägare är möjligtvis att några nummer haltar en aning. Men då plötsligt blixtar de till. 

Celebert besök på den knökfulla premiären. Här stjärnkocken Tareq Taylor. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Melander briljerar

Melander som ansvarig på pensionärsmyndigheten är perfekt. En tickande bomb som fullständigt exploderar och sen knäcker sin "kund" som säger sig blivit felbehandlad. 

Improvisationen "På bänken med Sven", revypappan Kent Nilsson och Robert Rydberg blir lite saggig och har ännu inte hittat formen. Men när Melander blir varm i sin svettiga scenkostym är han bitvis briljant. Svårt att fatta att han för ett halvår sedan blev friskförklarad efter en tung cancerbehandling.

Som Lasse Tussilago har han hittat en ny, folkkär figur, ett nummer som mynnar ut i Alla tillsammans, en skånsk version av Turtles 60-talshit Happy Together med hela ensemblen som lever i kollektiv på hemmet. 

Marianne Mörck var en av kändisarna på plats. Hon öppnade för att vara med i framtiden igen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Skojar med Horace

Givetvis handlar det om regeringskrisen och Svenska Akademien. Horace rymmer också en kulturprofil och den uttalas "Hor-as".

Robert Rydberg som fått en betydligt större roll än tidigare gör en briljant tolkning av Peps-låten "Oh boy", fast nu handlar det om chokladpulvret O´Boy som plötsligt tog slut i butikerna och utlöste en smärre frukostkris.

Bomber, skjutningar och lyxboende för tidigare kriminella är ett annat ämne som dyker upp i olika nummer. En klassisk cowboy-sång blir pang-pang i vår närhet och när sprit och knarksmugglaren åker fast i tullen beror det på plastpåse i väskan. Årets klimatprofeter får sig en omgång. 

Knökad premiär – som får fyra getingar av Kvällspostens recensent. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Laserow imiteras

Ett annat succénummer är Jennie Rosengren som Karin Laserow som får besök av ett äkta par där frun vill ha maken värderad. Karin undersöker gubben från alla omöjliga håll innan hon konstaterar att värdet nästan noll.

Melander får sedan göra ett av sina paradnummer. En lätt salongsberusad herre i smoking som hänger i baren och ville ha en gin & tonic (dock utan tonic, is och citron). Han ska beställa till  sitt sällskap men irrar bort sig i en lustfylld monolog om än bartendern får fingera bollplank. Ett nummer som kommer att förändras hela tiden, det är här Melander briljerar, han kan gå loss som "Berra möter Hasse Alfredsson" på krogen.

Och mot slutet Kents populära (revy)-alter ego Svea som inte skräder orden om sitt sexliv och sina privata drömmar.

 

Kent Nilsson vid marschallerna som mötte publiken. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

Arlövsrevyn 2019

Betyg: Fyra getingar

Medverkande: Sven Melander, Jennie Rosengren, Kent Nilsson, Lotta Thorell, Caroline Nilsson och Robert Rydberg. Regi: Adde Malmberg. Spelas 5 januari–10 mars.