Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra var premiären av Anders Janssons show

Anders Janssons show hade premiär på torsdagskvällen. Foto: Nils Bergendal
Anders Jansson får fyra i betyg, av Kvällspostens recensent. Foto: Nils Bergendal

Efter att ha skapat så många träffsäkra och folkkära karaktärer som Tiffany Persson från Staffanstorp, utrikeskorren Morgan Pålsson och Svinarps starke man, kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson, får vi nu Jansson på egen hand. 

Nästan som sig själv.

På torsdagskvällen var det premiär för Janssons enmansshow, ”Radikal Optimist”.

Vad gör man efter alla julshower och nyårsrevyer - jo man kollar in Anders Janssons enmansshow, ”Radikal Optimist”. 

Bästa starten på nya året. 

Det börjar lite skakigt (premiärnerver?) med ett intro som spinner på Janssons eget 80-tal med Wham! Lätt uppvärmning innan den något slimmade och gymtränade  Anders Jansson släpps loss i full frihet.

Det är 80 minuter folkhemsmys i högt tempo med träffsäkra iakttagelser. 

En ensam 51-årig man på scenen, så lång tid, utan paus, blir det inte tråkigt? 

Nej, Jansson har värmen, han kan improvisera som en ung Hasse Alfredsson (de har ju samma Lundarötter) och tar upp situationer alla känner igen, där vi någon gång befunnit oss. 

Avskalad show med Anders Jansson. Foto: Nils Bergendal

Personlig show

Han är personlig, ibland vet man inte vad som är dikt, eller om monologerna rymmer ett mått av verklighet. Som en dramatiserad version av Janssons eget liv.

Bäst av allt, till skillnad från flera kolleger i huvudstaden känner han inget tvång att vara politisk och förbannad. Anders Jansson är genuint rolig, redan i sin uppenbarelse. 

Han kan skämta om sig själv, om allt från skalligheten till sin (åtminstone tidigare) runda kroppshydda. 

”Jag har läst att skalliga män är sexiga...”, säger han, ”men det är skrivet av skalliga män”.

Så fortsätter det. 

Skämtar om nudister

Nudistkulturen har en egen del i showen. Sommarstället i Halland med en strand för nakenbad och ett för textil. Vi får veta hur det ser ut i början av säsongen när en samling tyska nakenbadare invaderar bygden, Heinz och hans vänner rullar ut ett gigantiskt badlakan, 60x80 meter, för att markera sitt revir. Gåendes är det väl okej att kolla Heinz, men när han sätter sig på sin minicykel och låter allt fladdra i vinden, blir det för mycket...

Och så har Anders nyligen fått glasögon efter att inte sett så bra de senaste fem åren. Optikerna får sig en omgång. 

”Vit rock, ingen utbildning och dyrbar utrusning”.

Även de nya apoteken får sitt, de gamla och utbildade får stå längst bak bland recepten, de unga snygga, outbildade, inne i butiken.

Han är så där vänligt elak ibland. 

Anders Jansson med parhästen Johan Wester, 2012. Den sistnämnde satt i publiken i torsdags kväll. Foto: TOMAS LEPRINCE

Saknar extranummer 

Anders Jansson gör en minianalys av skånska subkulturer inom scoutkåren. Sonen har varit på scoutläger. Stora klassklyftor. Scouterna från Bjärred i Lacostetröjor med uppfälld krage äter oxfilé vid lägerelden medan de från Sjöbo bygger kraftverk och säljer el. 

Andes Janssons gamla parhäst, Johan Wester, satt i publiken och skrattade så gott att Jansson snabbt visste vem det kom ifrån. Kanske återförenas duon någon gång, även om det nu är enmansshow som gäller för Anders Jansson. 

Vid ett litet ljudkollage får publiken bland annat höra ljudet av en sån där gammal, ”akustisk” skrivmaskin. Jansson förklarar för den yngre publiken vad det var för något, ”som en laptop med inbyggd skrivare”.

Och floran av självhjälpsböcker, en av kvällens titlar, ”Vegan – inga vänner och gaser i magen, del 2”.

Alla känner igen sig, publiken skrattar i princip genom hela showen. Okej, det var premiär på hemmaplan där man spelar ytterligare nio kvällar. Anders Jansson är helt klart kung det skånska humorlandet (han bor ju till och med kvar i Lund!).

Jublet fortsätter och när showen är slut tänker jag: på rockkonserter är det alltid en massa, ofta onödiga extranummer, men i den här genren är det faktiskt slut, hur mycket publiken än jublar.

För en gångs skull saknar jag detta extranummer.

 

Fakta: Anders Jansson

Anders Jansson är kanske mest känd för sina populära karaktärer Tiffany Persson från Staffanstorp, journalisten Morgan Pålsson och programledaren Mike Higgins för ”Svenska för nybörjare” i humorprogrammet ”Hipp Hipp”, som han gjorde tillsammans med Johan Wester. De började samarbeta redan i grundskolan och har tillsammans bland annat gjort spex, karnevaler, ”Jansson & Wester” i P4 och humorshower så som ”500” och ”Köp mjölk, Skriv bok”. 

 

Anders Jansson har även varit programvärd för Sommar i P1 (2005) och Vinter i P1 (2010), programledare för Melodifestivalen tillsammans med Nour El-Refai (2014), gjort webbserien ”Tiffany arbetstränar” (SVT) och programlett fredagsunderhållningen ”Roliga timmen” (SVT). Han har också gjort humorserien ”Skolan” (TV3) och tre säsonger av komediserien ”Halvvägs Till Himlen” (C More/TV4). 

 

Just nu är Anders Jansson aktuell i pjäsen ”Till varje pris” på Göteborgs stadsteater, i fotbollsmagasinet ”Mellan raderna” på Viaplay och Expressen, samt med inspirationsföreläsningar för företag.

 

Turnéplan Anders Jansson 2019 “Radikal optimist” (Sydsverige)

7 feb – Lund, Stadsteatern

8 feb – Lund, Stadsteatern

8 feb – Lund, Stadsteatern

9 feb – Lund, Stadsteatern

9 feb – Lund, Stadsteatern

11 feb – Lund, Stadsteatern

12 feb – Lund, Stadsteatern

13 feb – Lund, Stadsteatern

21 feb – Växjö, Konserthuset

22 feb – Kalmar, Kalmarsalen

6 mar – Lund, Stadsteatern

7 mar – Lund, Stadsteatern

27 mar – Göteborg, Draken

28 mar – Halmstad, Teatern

29 mar – Helsingborg, Stadsteatern

30 mar – Kristianstad, Kulturkvarteret

30 mar – Kristianstad, Kulturkvarteret

 

Betyg

Anders Jansson

Radikal Optimist

Lunds Stadsteater, Lund

Betyg: