Ralf Gyllenhammars fina gest till Yara, 8

Yaras öde fick Ralf Gyllenhammar att se rött.
Foto: Cornelia Nordström
Yara, 8, misshandlades till döds.

Yara, 8 misshandlades till döds av sina vårdnadshavare och hennes tragiska öde berörde många – en av dem var Ralf Gyllenhammar.

Nu tillägnar han en låt till flickan på Mustaschs nya skiva.

– Ja, jag hoppas att låten kan få fler att reagera, och att fler vågar lägga sig i när man ser någon som far illa. Först kände jag maktlöshet och sorg inför händelsen, men sen blev jag rosenrasande för att det kunde ske, säger han.

På valborgsmässoafton i fjol hittades 8–åriga Yara Alnajjar livlös i sitt hem i Karlskrona. Det var hennes släktingar som misshandlade henne till döds. Hon hade skickats av sina föräldrar till sin morbror och hans fru i Sverige för att undkomma kriget i Palestina.

Släktingarna blev hennes nya vårdnadshavare och det var de som misshandlade henne till döds. De greps kort efter mordet och dömdes båda för mord av hovrätten.

Starkt påverkad av den tragiska händelsen tillägnar frontmannen Ralf Gyllenhammar en låt till Yara på hårdrocksgruppen Mustaschs nya skiva. Yaras öde väckte en helig ilska i hårdrockssångaren och han vet precis vad som fick honom att reagera.

– Hon blev trippelsviken, jag ser händelsen helt ur hennes perspektiv. Först tvingades hon att flytta från sina föräldrar. Efter det blev hon sviken av släktingarna och hon blev sviken av Sverige. Hon blev trippelsviken. Jag kan inte prata om det, jag blir topp tunnar rasande, säger han.

"Då kommer rysningarna"

Nu repar Mustasch inför att spela den nya skivan live och när de spelar "Yara's song" tänker Ralf Gyllenhammar på hur utsatt Yara var.

– När vi repar så tänker vi på henne när hon var helt hjälplös och då kommer rysningarna, säger han.

Han visste snabbt att han vill skriva om mordet på flickan. Efter att ha sett rapporteringen malde tankarna om Yara hos honom under en lång tid.

– Jag hade gått och tänkt på det och visste att jag skulle skriva en låt, jag visste att den skulle heta "Yara's Song". Så tillslut en kväll när jag satt ensam i studion och lyssnade på musiken, då kom texten, det sa bara smack, säger han.

Efter att flera gånger fått frågan om han vill påverka samhället med låten så har han bestämt sig för ett svar.

– Ja, jag hoppas att låten kan få fler att reagera, och att fler vågar lägga sig i när man ser någon som far illa. Först kände jag maktlöshet och sorg inför händelsen, men sen blev jag rosenrasande för att det kunde ske. Jag blev extra arg eftersom att ingen reagerade på tecknen på att hon for illa. Det fångades inte upp, säger han.


På Mustaschs nya skiva ”Testosterone” finns låten ”Yara's song”, som också släpps som singel den 16 november.

Yara's song

During the days

The vision slips away

Cause in the light

I can barely see your face

But in the night

I see your face

Unable to comprehend

And when she smote

Smote your head

How I wish I could be there

And take your blows instead

And in my dreams

I'll hold you

To scare away the dark

I'll comfort thee

Them silent screams

I'd help you make them stop

Cause in the night

I see your face

Unable to comprehend

And I will dry

Dry your tears

Female evil

I try to understand

I dont understand

The dark side of man