Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson. Foto: SVTElenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson. Foto: SVT
Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson. Foto: SVT
Programledarna räknade med kritik, men är ändå stolta över programmet. Foto: SVTProgramledarna räknade med kritik, men är ändå stolta över programmet. Foto: SVT
Programledarna räknade med kritik, men är ändå stolta över programmet. Foto: SVT

Programledarna om kritiken mot "Vegorätt"

Publicerad

Sällan har ett matlagningsprogram lett till så mycket rabalder. I kväll debatteras "Vegorätt" i SVT Opinion live. Nu säger skaparna bakom konceptet Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson att de förväntade sig att bli kritiserade men att de är stolta över programmet.

– Det är intressant att det rör upp så många känslor, säger de till Kvällsposten.

Det har kallats för "mumbo jumbo", "galopperande vansinne", "karaktärsmord på vegetarianer" och "ett skämt". En kritiker var tvungen att inta fosterställning efter att ha sett det, en annan undrade om SVT:s intention är att folk ska kväva sig med skämskudden hemma i tv-soffan. Vi pratar förstås om januaris, kanske årets, största tv-snackis – det vegetariska matlagnings- och livsstilsprogrammet "Vegorätt". Skåningarna Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson har utvecklat konceptet tillsammans med SVT och är också programledare. Ikväll debatteras det hårt kritiserade tv-programmet i SVT Opinion Live.

Elenore Bendel-Zahn säger till Kvällsposten att både hon och Karoline har valt att inte läsa det som skrivits om programmet men är medvetna om stormen som pågår och har tagit del av åsikterna.

– Vi är inte förvånade över reaktionerna, men vi hade kanske inte räknat med den här stormen. Det är intressant att det rör upp så många känslor. Jag tror att det spelar in att det har marknadsförts som Sveriges första vegetariska matlagningsprogram. Men programmet är inte skapat för att tillgodose allas behov. Vi har satsa mycket på det visuella och på formspråket, och det är teatraliskt. Vi vill skapa en värld som kan inspirera, och det är så här våra liv ser ut, säger Elenore Bendel-Zahn till Kvällsposten.

Hon menar samtidigt att det är positivt att programmet har gett upphov till diskussioner och hoppas att det leder till att det kommer fler vegetariska matlagningsprogram.

"Fått mycket fin respons"

Och programmet har inte bara fått ris, tvärtom är det också många som har hyllat "Vegorätt".

– Det är massa personer som älskar programmet. Vi får oerhört mycket fin respons av tittare som tycker att det är otroligt inspirerande, härligt, nytänkande och att det ger massor av ny köksinspiration, säger Elenore Bendel-Zahn.

I ett mejl till Kvällsposten skriver programledarna: Vi tycker att det är superviktigt att stå upp för dem som faktiskt älskar att det äntligen kommit ett nytänkande matprogram. Vi bör alla ta ansvar för att gå djupare än att bara lyssna på de som skriker högst i snabba internetbaserade samhällsdebatter som nu "Vegorätt" blivit ett typexempel för.

De väljer också att svara gemensamt på Kvällspostens frågor.

Hur känns det när det blir ett personligt påhopp på er som personer. En kritiker tycker exempelvis att ni målar upp "vegetarianen som någon från en annan planet", och menar i samma text att SVT inte borde ha släppt igenom detta program?

– Vi tycker mest att det är lustigt att man lyckas skapa sig en så stark åsikt efter att endast ha sett ett 30 minuter av programmet. Ett enda vegetariskt program kan omöjligt tillgodose allas behov eller passa allas personligheter.

Varför tror ni "Vegorätt" provocerar så många?

– Alla som gör någonting nytt och sin grej får utstå mycket kritik. Vi är i hela teamet väldigt glada och stolta över hur programmet blivit.

Vissa hävdar att män i samma typ av "feel good"-program, som Plura och Ernst Kirchsteiger, inte får ta emot på långa vägar lika mycket kritik? Håller ni med att det spelar in att ni är två unga kvinnor?

– Ja, det gör det. Och det visar på att det behövs ännu fler kvinnliga programledare och programutvecklare. "Vegorätt" är framtaget utifrån våra liv och idéer, precis som alla andra mat- och livsstilsprogram som frontas av passionerade människor. Vi önskar sprida sjyst grön inspiration, en massa glädje och en rejäl dos vegetariska smakupplevelser. Hur det kan upplevas provocerande, ja det är utan tvekan intressant.

Kommer ni ta åt er av kritiken och göra några eventuella förändringar om det blir en säsong till?

– Det är för tidigt att svara på, säger Elenore.

Premiäravsnittet av "Vegorätt" hade 250 000 tittare, på tisdag nästa vecka sänds det tredje avsnittet.

Programmet debatteras i kväll i SVT Opinion Live klockan 22. På plats för att prata om ämnet finns Micael Lekberg, programchef och ansvarig utgivare på SVT. Kvällsposten har sökt honom utan framgång.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag