Programledaren Pernilla Månsson Colt blev både paff, glad och rörd när Marie Gamner berättade att Husdrömmarfamiljen väntade smått. Foto: SVTProgramledaren Pernilla Månsson Colt blev både paff, glad och rörd när Marie Gamner berättade att Husdrömmarfamiljen väntade smått. Foto: SVT
Programledaren Pernilla Månsson Colt blev både paff, glad och rörd när Marie Gamner berättade att Husdrömmarfamiljen väntade smått. Foto: SVT
Husdrömmar följde med Marie,Erik, Victor och Isabel Gamner under renoveringsarbetet i Borstahusen. Foto: SVTHusdrömmar följde med Marie,Erik, Victor och Isabel Gamner under renoveringsarbetet i Borstahusen. Foto: SVT
Husdrömmar följde med Marie,Erik, Victor och Isabel Gamner under renoveringsarbetet i Borstahusen. Foto: SVT
Huset, från 1885, krävde en del arbete. mer än vad familjen hade räknat med. Sedan en vecka tillbaka är de fem i familjen . Foto: SVTHuset, från 1885, krävde en del arbete. mer än vad familjen hade räknat med. Sedan en vecka tillbaka är de fem i familjen . Foto: SVT
Huset, från 1885, krävde en del arbete. mer än vad familjen hade räknat med. Sedan en vecka tillbaka är de fem i familjen . Foto: SVT

Programledarens tårar efter beskedet

Publicerad

En omfattande renovering kombinerat med att nytillskott i familjen. Det blev känslosamt när SVT:s Husdrömmar följde familjen Gamner i Borstahusen.

– Det var väldigt häftigt att vi fick veta att de skulle ha ett barn till. Jag hade absolut ingen aning om det, säger programledaren Pernilla Månsson Colt som fick en tår i ögat av det glädjande beskedet.

I första avsnittet av SVT:s Husdrömmar fick tittarna följa med till Erik, Marie, Victor och Isabel Gamners nya hem vid havet i Borstahusen. Ett vackert hus från 1885 med, skulle det visa sig, en hel del arbete att göra.

Under arbetets gång delar familjen på sig. Pappa Erik bor kvar med ett av barnen i Kungsbacka medan mamma Marie och det andra barnet flyttar ner till Borstahusen för att leda renoveringen på plats. Själva budgeten för arbetet spricker efterhand som komplikationer tillstöter (till exempel svartmögel och intrikata elarbeten) men familjen håller tidsschemat och kan flytta in före midsommar som det var tänkt.

Tillökning mitt i bygget

För Marie, som kombinerar renoveringsarbetet med att söka nytt jobb i Skåne, tillkommer ännu ett moment under resans gång. Det visar sig att barnen ska få ett lillasyskon.

Programledaren Pernilla Månsson Colt hade inte en susning och det syns tydligt på glädjetårarna när hon får beskedet.

– Det kändes jättestort och väldigt oväntat. Vi hade inte fått några signaler över huvudtaget på att de väntade fler barn, säger Pernilla Månsson Colt.

Solskenshistoria

Hon konstaterar att poängen med Husdrömmar är mer än bara isolering, spikar och flytspackel. Programledarparet Gert Wingårdh och Pernilla Månsson Colt får en inblick i familjernas liv under en tid.

– Jag ska inte säga att vi blir vänner men vi kommer nära.

– Det handlar ju inte bara om att bygga. Det handlar ju om att följa en familj.

Bygget i Borstahusen är en ljus historia men det finns berättelser där familjerna tampas med jobbiga stunder under renoveringarna. Det är strul på jobbet, slitningar i äktenskapet och sjukdomar som dämpar snickarglädjen.

– Här var det ju en solskenshistoria rakt igenom men vi har andra case där det är mer berg- och dalbana, säger Pernilla Månsson Colt.

Huset klarade stormen

Sedan programmet har familjen Gamner kunnat bo in sig i det nya huset. Nu vet de att huset står stadigt även i höststormarna.

– Huset och familjen stod pall under Gorm även om ett par takpannor lättade lite, inte konstigt då det blåste nästan 38 meter i sekunden, meddelar Marie Gamner.

Huset har blivit som de ville ha det även om de fått ändra planer efter hand.

– Man skall ha klart för sig att det är väldigt svårt att bli helt klar med ett hus vilket även gäller oss. Vi har fortfarande ett antal saker kvar på att göra listan.

Lillan fyller en vecka

Sedan en vecka tillbaka är de fem i familjen. Dottern, som är en vecka gammal, får heta "Lillan" tills vidare.

Hur var det att få reda på att ni väntade ett tredje barn mitt i allt detta?

– Det var lite av en överraskning men det är väl det som är livet. Allt har gått bra och en fantastisk tid väntar med att se henne växa till sig.

Familjen kände sig lugna och trygga med att ha tv-teamet omkring sig under resan. Det sporrade dessutom Erik och Marie till att hålla tiden för inflyttning till exempel.

Vad är ditt bästa tips till andra drömhusjägare? Ska man vara trist realist eller ska man satsa på drömmen?

– Klart att man skall satsa på sin dröm! Vi lever ju bara en gång och att få förverkliga det är en fantastisk upplevelse. Samtidigt är det bra att vara realist och inse att ett husprojekt inte är helt enkelt.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag