Prästen Gösta dog bara månader före sitt bröllop

Gösta Tingström och Kristina Aspemo spenderade ofta tid tillsammans i naturen.
Foto: Privat
Kristina Aspemo valde ut hundvalpen Troja på dagen som hon och Gösta Tingström skulle ha gift sig.
Foto: Privat

I SVT-succén Gift vid första ögonkastet matchade prästen Gösta Tingström ihop kärlekstörstande deltagare.  

Själv planerade han att gifta sig med sin stora kärlek Kristina Aspemo – men bara månader innan bröllopet dog han av en hjärnblödning. 

– Livet blev levande med Gösta. Vi kunde förlora oss i kärleken till varandra, säger hon.

Paret träffades för första gången på en fest 2014.

Det tog inte mer än ett samtal innan de insåg hur lika deras värderingar och intressen var. Kristina Aspemo är samtalsterapeut och har sitt eget företag. Han var präst och konsult. När de sen skulle ge varandra en kort kram trasslade hennes kofta in sig i hans pin på bröstfickan. 

– Vi fastnade helt enkelt för varandra på många plan, säger Kristina Aspemo.

Kristina Aspemo är född i Halmstad men både hon och Gösta Tingström bodde i Täby norr om Stockholm när de träffades. Han bodde ett stenkast från hennes jobb och en dag knackade han helt enkelt på. Det tog inte långt tid efter det som kärlek började spira mellan dem.

– Det blev en förälskelse som aldrig klingade av, säger Kristina Aspemo.

”Ett trauma” 

Under deras relation var Gösta Tingström med i två säsonger av Gift vid första ögonkastet. Han kunde inte berätta allt om detta för Kristina Aspemo, på grund av sekretess. Däremot pratade de ofta om kärlek. De jobbade också tillsammans och mötte par i terapisamtal.

Själva hade de planerat sitt skärgårdsbröllop till den 17 augusti 2019 med stor förväntan. Men så en natt drabbas Gösta Tingström, 57, av en hjärnblödning. 

I drygt en vecka kämpade Gösta Tingström för sitt liv på sjukhuset före han somnade in. 

– Det blev ett trauma som kändes i hela kroppen. Jag var alldeles bortdomnad, säger Kristina Aspemo.

En tid efter att han dog turades hennes systrar och allra närmaste vänner om att bo hemma hos henne. 

Något som har hjälpt Kristina Aspemo har varit att våga möta sorgen och att försöka att inte tänka för långsiktigt.

– I sorg är det viktigt att ha korta tidshorisonter, att först klara en minut, sen en timme, säger Kristina Aspemo.

Att kunna hjälpa andra

Det var Hallandsposten som först skrev om Kristina Aspemos debutroman som släpptes den 23 januari. Boken handlar om året efter Gösta Tingström dog, om sorgen och läkningsprocessen. Hon ville skriva något som kunde ge tröst och förståelse till personer som möter någon i sorg.

– Jag ville skriva öppenhjärtigt med syftet att hjälpa andra, säger Kristina Aspemo.

Att leva vidare efter att ha förlorat någon hon älskar djupt har varit svårt för Kristina Aspemo. Hon vet att däremot att hon är långt ifrån ensam om att leva med sorg.

Skrivandet blev meningsfullt

Många hörde av sig till henne på Facebook när de hade hört om vad som hade hänt och översköljde henne med omsorg. Det var också många som bar en egen sorg och saknad.

När Kristina Aspemo skrev och svarade på meddelanden såddes ett frö i henne. Nio månader efter att Gösta Tingström gick bort började hon skriva boken med hängivenhet - inom tre månader var boken färdig.

– Det viktiga för dem som möter någon som sörjer är att inte vara rädd för känslor och att finnas där, säger Kristina Aspemo.

Det har gått drygt en månad sedan boken publicerades och Kristina Aspemo har fått jättefin respons från läsare. Hon tror att boken fyller ett extra syfte nu under rådande pandemi.

– Det är många som har förlorat närstående i corona. Nu när allt är pausat stannar människor dessutom upp mer och reflekterar över frågor kring liv och död, säger Kristina Aspemo.


Fakta Kristina Aspemo

Ålder: 50 år.


Familj: Barnen Jenny 22 år och Otto 20 år samt hunden Troja 1,5 år.


Bor: Lägenhet i Täby. Är uppvuxen i Halmstad.


Arbete: Är samtalsterapeut och har sitt egna företag.


Tycker om: ”Att vara i naturen, vandra, måla, laga mat och att träffa nära vänner”.


Fint minne med Gösta: ”När vi spontant åkte till Hötorget (Stockholm) i samband med att torghandeln skulle stänga och vi köpte hundratals rosor. Sen åkte vi runt till nära vänner och och gav dem buketter”. 


Aktuell: Debuterade den 23 januari i år (två år efter sambon Gösta Tingström dog) med boken ”När det värsta händer – Ett år av djupaste sorg, kärlek och förundran”.


Framtidsplaner: ”Är inspirerad till att ta upp ett gammalt skrivprojekt om livsåskådningar”.Här gifter sig Lars och Elinor i ”Gift vid första ögonkastet”