Många har gjort rockmusik på skånska efter Peps.
Kal P Dal, Stefan Ahlqvist i Malmöbandet Problem, Nisse Hellberg solo och med Wilmer X samt senaste tillskottet, Dalaplan.
Men det var Peps som uppfann det skånska rockspråket.
Det gjorde han redan i det tidiga 70-talet då Peps Bluesband förvandlades till Peps Blodsband.
Men Peps Persson inledde sin popkarriär redan 1962 då han bildade sitt första band, Pop Penders. Det var Persson och tre kompisar från Tjörnarp med Peps på gitarr och munspel.
Därefter dök han upp i Kristianstadbandet Down Beat Crowd som gjorde bluescovers inspirerade av Londons nya våg av unga rock- och bluesbaserade band.
Det var i samband med Down Beat Crowd jag träffade Peps första gången då de spelade på den lilla modsklubben Club A Go Go i Ronneby.
Men i detta band hade Peps en mer anonym roll, och, om jag minns rätt, spelade han även bas under den här perioden.

I det tidiga 70-talet pluggade jag i Lund och Peps var då flitig gäst på AF (Akademiska Föreningen) med sina olika konstellationer.
Han började hitta sitt skånska uttryck vilket funkade alldeles utmärkt i kombination med musikscenen på Chicagos sydsida.
Det var också med Peps Blodsband, som han fick reggaemusiken att låta som en skånsk uppfinning.
Det var då det riktigt stora genombrottet kom med låtar som ”Hög Standard”.
Rastakulturen bredde ut sig i det svenska böngroddsbältet, från Lund över Eslöv till Tjörnarp.

Peps, och senare band som Rockamöllan, kändes plötsligt lika genuina med sin sydsvenska reggaeformel som Bob Marley & The Wailers.
När Peps tolkade Bob Marley-låtar som ”Stir it up” och ”Talkin ´blues” fick de svenska, nej skånska, titlar som ”Styr den opp” och Snackelåt”.
För att inte tala om ”Small axe” som på skånska blev till ”Liden såg”.
Skånskan var nu på väg att erövra Musiksverige.
Många menade att skånskan var det perfekta språket/dialekten när det handlade om att tolka den svarta musikkulturen, från den amerikanska Södern, från Chicago och från Karibien.
Det lät helt rätt.
”Liden såg” på Rikssvenska skulle knappast funka.
Peps blev gurun för skånsk rockmusik vilket bland annat ledde till att han spelade in låten ”Perssons gård” med Wilmer X och ett helt album, ”Röster från Södern”, med Nisse Hellberg.
Det var också Peps som producerade Kal P Dals debutalbum ”Till Mossan!” som spelades in live i Dan Tillbergs studio Bellatrix vid Värnhem i Malmö.
Ännu en svensk klassiker där Peps hade en viktig roll. En högst udda inspelning då man bjöd in kompisar som festade i studion samtidigt som skivan spelades in.
Mitt sista möte med Peps var i samband med premiären av musikalen om Kal P Dal på Slagthuset.
I pausen tog vi en Kal P Dal-öl i baren och Peps, som alltid var lågmäld och vad man brukar säga ”softspoken”, sa att han tyckte musikalen var jättebra.
Och tolkningen av den skånska blues och reggaekungen i Bellatrixstudion.
- Mycket nöjd med hur jag framställdes, skrattade han hest.