Paul Melén med sin mässingsstake som kan vara från 1400-talet. Foto: PrivatPaul Melén med sin mässingsstake som kan vara från 1400-talet. Foto: Privat
Paul Melén med sin mässingsstake som kan vara från 1400-talet. Foto: Privat
Men han fick inte vara med i tv med sitt föremål. Foto: PrivatMen han fick inte vara med i tv med sitt föremål. Foto: Privat
Men han fick inte vara med i tv med sitt föremål. Foto: Privat

Paul, 48, känner sig blåst av "Antikrundan"

Publicerad

Paul Melén, 48, tog med sig en gammal ljusstake till inspelningen av ”Antikrundan” i Karlskrona.

Experterna Bo Knutsson och Knut Knutson blev alldeles till sig och Paul ombads komma tillbaka några timmar senare för att var med vid inspelningen av det populära programmet.

– Jag trodde förstås att jag skulle vara med men när jag kom tillbaka till tv fick jag nej, säger en besviken Paul Melén, känd från ”Farmen”.

Programledaren Anne Lundberg försvarar SVT:s beslut:

– Är vi det minsta osäkra så är det bättre vi säger det.

Det var 22 augusti som man startade årets inspelningar av ”Antikrundan” i Paul Meléns hemstad Karlskrona. Melén satte på sig sin ”Farmen”-uniform och begav sig till Stumholmen med bland annat en ljusstake från medeltiden som han köpt för några år sedan för 7000 kronor.

– Jag ställde mig i kön och experten Bo Knutsson kom fram och intresserade sig för ljusstaken. Även Knut Knutson verkade vara imponerad.

Han skickades in till ett av värderingsborden där några av experterna samlats.

– Jag fick lämna kvar ljusstaken där och uppmanades att återvända några timmar senare för att, som jag uppfattade det, vara med i programmet.

Men när han kom tillbaka var experterna mer reserverade.

– Det sa att de hade ändrat sig eftersom de inte längre var säkra på att föremålet var äkta. De menade att det kunde röra sig om en förfalskning.

Melén blev besviken eftersom han trodde att det redan var uppgjort att han skulle medverka.

– Jag hade sett fram emot det här. Jag gillar ju att vara med i tv.

"Inga riktiga experter"

Men än hur han försökte, bland annat plockade han fram ytterligare en ljusstake, så fick han nobben.

– Jag tycker inte ”Antikrundans” experter är några riktiga experter. Åtminstone inte när det gäller så här gamla saker. Bo Knutsson är kunnig men han blev tydligen överkörd.

Paul Melén tycker att de borde ha varit ärliga och sagt att de inte hade tillräckligt med kunskaper. Programledaren Anne Lundberg menar att det är just så man går till väga.

– Det kommer in föremål varje inspelningsdag som vi inte kan värdera. Våra experter kan inte bära med sig all litteratur och andra referenser för att alltid göra säkra värderingar. De gör så gott de kan, men ibland har de fel. Och är det inte säkra är det bättre att inte göra någon värdering. Det hade för övrigt varit ännu värre om man slagit fast att ett föremål är äkta och sen visade det sig att det inte var det.

Anne Lundberg menar att man har pratat mycket om det här i redaktionen.

– Vi uppmuntrar experterna att vara öppna och faktiskt säga att de inte kan värdera när det inte går. Heller det än att dra till med något. Det är omöjligt att värdera precis alla föremål som vi får in. Men vi försöker så långt det är går att värdera så många föremål som möjligt.

Har hittat en köpare

Paul Melén är ändå besviken på SVT.

– Visst jag kan leva med det här, men jag är en sådan person som gillar uppmärksamhet och jag hade sett fram emot att vara med.

Han har fört flera samtal med programmets producent, Pernilla Månsson Colt.

– Vid vårt sista samtal förslog jag att de skulle plocka in mig som expert. Då skrattade hon och lovade att behålla mitt nummer.

I går avverkade man den fjärde inspelningen. Anne Lundberg berättar att man haft många besökare.

– Vi har i snitt 1000 besökare på varje inspelningsplats. Och säg att varje person har med sig åtminstone fem föremål. Det blir 5000. Vi spelar in kanske 75 värdering, och hälften av dessa kommer med i tv.

Nu har Paul Melén hittat en köpare till den unika ljusstaken, som plåster på såren.

– Jag har mejlkontakt med en person i USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu