Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända bråket på Janni Spies bröllop

Den tidigare danska resebyrådrottningen Janni Spies sörjer
Janni Brodersen, 21, gifte sig med 61-årige Simon Spies.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Kändisfrisören Tage Frandsen.
Foto: Flörlaget Momenta

Det var ett av de största och mest uppmärksammade danska bröllopen någonsin – med 2 000 gäster och hinkvis med kaviar. 

Men bakom kulisserna gick inte allt som tänkt. I stället blev det gråt, bråk och kaos när Janni Spies frisör skulle fixa hennes hår.

Då bryter jag ihop totalt, säger kändisfrisören Tage Frandsen i en ny självbiografi, skriver BT

Det hela slutade med att Tage gick in på toan och grät – innan bröllopet åter kunde ta fart. 

Året var 1983 och hela nöjesvärldens ögon riktades mot det danska giftermålet mellan 21-åriga Janni Brodersen och Simon Spies, 61. Janni Brodersen blev plötsligt en av Danmarks mest kända kvinnor när hon så ung gifte sig med resebyråkungen Simon Spies. Själv kom hon från en arbetarfamilj och saknade utbildning.

Förutom kungliga bröllop var giftermålet det största som någonsin skådats i dansk historia. 

Allt var planerat in i minsta detalj och 2 000 gäster hade bjudits in. Men bakom kulisserna – precis innan paret gick upp till altaret – utbröt kaos. Klänningsdesignern Jean Voigt och kändisfrisören Tage Frandsen visade sig avsky varandra, trots att de behövde jobba nära ihop.

Bröllopet var oerhört uppmärksammat både nationellt och internationellt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Janni Spies har blivit känd som Danmarks resebyrådrottning.
Foto: STAFFAN JOHANSSON / KVP

”Bryter ihop totalt”

Vid ett tillfälle när kändisfrisören skulle sätta på Janni Spies slöja fick han i stället en hatt i handen. Tage Frandsen hade otaliga gånger förklarat innan bröllopet hur Jannis hår skulle se ut – men när håret väl sattes upp hade Jean Voigt andra planer. 

Jag börjar med att fixa håret och frågar sedan Jean Voigt efter slöjan. Men då ger han mig i stället en hatt. Och då bryter jag ihop totalt, säger Tage Frandsen i självbiografin ”Tage Frandsen: Historien om Danmarks første kendisfrisør”, skriver BT. 

Den i dag 73-årige frisören fick sitt stora genombrott på Spies-bröllopet. Men för honom var det ingen lycklig upplevelse. Efter händelsen med hatten gick han till en toalett för att gråta.

Janni Spies är i dag 59 år gammal.
Foto: STELLA PICTURES

”Jag kan skrämmas lite”

Då fick Janni Spies mamma rycka in och locka ut frisören från toan så att Janni kunde bli redo för bröllopet. 

– Jag tänder snabbt, men jag lugnar ner mig lika snabbt igen. Men jag kan skrämmas lite, säger Tage Frandsen i självbiografin, skriver BT.

När allt till slut var frid och fröjd var det dags för vädergudarna att ställa till det. Ett ösregn dränkte både Janni Spies, maken Simon och resten av bröllopsgästerna. Det innebar en stor panik för kändisfrisören som återigen – på kort tid – behövde fixa Janni Spies hår.

– Jag tänkte: ”Ska jag rädda håret eller ska jag inte bry mig?”, säger Tage Frandsen i självbiografin, skriver BT.

Han var nämligen fortfarande rasande på designern Jean Voigt. Men i stället för att vara långsint tog Tage Frandsen ut en hårtork ur sin väska och räddade situationen. Efter bröllopet fortsatte Tage Frandsen och Janni Spies umgås och kom att bli väldigt nära och livslånga vänner. 

SE FLER NYHETER: Pilot upplockad från botten – 77 år efter andra världskriget

Sköts ner av tyskt plan