Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu avslöjas stjärnans hemliga dubbelliv

70 år efter Ulla Billquists död försöker Lasse Zackrisson ta reda på vem den berömda sångerskan var och vad som egentligen hände.
Ulla Billquist på sommarstället Åsagården i Nyhamnsläge. En plats som hon döpte efter dottern Åsa.
Foto: Gunnar Hahn
Schlagerstjärnan ska ha pratat om att ta sitt liv många gånger innan hon slutligen gasade ihjäl sig i sin lägenhet i Stockholm 1946.
Foto: Gunnar Hahn
"Det här är en historia som aldrig har berättats", säger filmskaparen Lasse Zackrisson.
Foto: Malin Forsberg

Skånska schlagerstjärnan Ulla Billquist omgärdades av mystik och mörka hemligheter. 

Nu har dokumentären om hennes liv premiär.

– Det här är en historia som aldrig har berättats, säger filmskaparen Lasse Zackrisson

En stark och okänd historia som måste berättas. Så beskriver Lasse Zackrisson dokumentärfilmen "När molnen skingras" som porträtterar 1940-talets stora stjärna Ulla Billquist. Hon föddes i Eslöv och slog igenom med låten "Min soldat" under andra världskriget.

– Ulla Billquist är en av 1900-talets absolut största musikprofiler och hennes liv är tidigare helt outforskat, det är ingen som skrivit om henne och uppmärksammat hur mycket hon har betytt. När hon dog lade man locket på, man ansåg att det hade skadat Ulla och andra kända personligheter om tidningarna skrev om det, säger Lasse Zackrisson.

Detta hemliga "det" har Lasse Zackrisson nystat i de senaste 15 åren. Resultatet är dokumentärfilmen "När molnen skingras" som just nu visas på bio.

Ulla Billquist, som gjorde otalet turnéer och hela 370 musikinspelningar, har beskrivits som schlagervärldens Greta Garbo, omgärdad av mystik, väl dolda hemligheter och till och med konspirationsteorier.

Arbetade hon som spion? Var det någon som satte eld på hennes hus?  Varför blev hon utpressad? Vem var den berömda personen som fanns vid hennes sida när hon tog sitt liv – och lämnade henne?

Lasse Zackrisson tror sig ha svar på i alla fall några av frågorna. 

– Ulla levde ett dubbelliv som bi- eller homosexuell och hade relationer med andra mycket kända människor. Och på den tiden var det enormt vanligt att homosexuella blev utpressade på pengar, det kunde hända att någon låtsades inleda en affär för att skaffa bevis, berättar Lasse Zackrisson och tillägger att Ulla vid det här laget var mycket förmögen.

Homosexualitet kriminellt

Fram till 1944 var homosexualitet kriminellt i Sverige. Det var därför av största vikt att hålla hemliga kärleksmöten dolda för omgivningen.

Ulla Billquist var under sitt liv gift med tre olika män, skådespelaren Frithiof Billquist som hon träffade redan som 16-åring och fick dottern Åsa med, samt senare direktören Wolmar Sjögren och fram till sin död kompositören Gunnar Hahn. Lasse Zackrisson berättar att Ulla hade affärer med kvinnor på sidan av, bland annat hade hon en nära och långvarig relation med sångerskan Zarah Leander. Huruvida den var av amorös karaktär förtäljer inte historien.

– Vi vet att hon umgicks i ett kamratgäng som kretsade kring konstnären Bengt Karlberg, och att många bi- och homosexuella träffades på fester i hans ateljé i Stockholm.

Det var där Ulla Billquist träffade Brita Conradsson och hennes man, vilka kom att bli nära vänner. Brita Conradsson var en av de sista som Ulla ringde innan hon satte på gasen den där ödesdigra dagen. Och det var också hon som hittade Ulla livlös, vilandes på en kudde på golvet i lägenheten på Nybrogatan i Stockholm.

6 juli 1946, dagen då den berömda sångerskan valde att ta sitt liv genom att gasa ihjäl sig skulle hon ha haft en spelning i Karlstad. Vad som fick henne att ta det dramatiska beslutet är det ingen som vet.

Var en dubbelnatur

Lasse Zackrisson berättar att Ulla ska ha varit på middag hos ett känt par kvällen innan, varpå en kontrovers har utbrutit och Ulla har gått därifrån gråtandes. Vad som sedan har hänt är oklart.

Schlagerstjärnan har enligt Lasse Zackrisson vid flera tillfällen tidigare antytt att hon vill avsluta sitt liv.

Något som har förbryllat många efterlevande är att det fanns ytterligare en kudde på golvet. Det kan ha varit så att den andra personen också skulle ha tagit sitt liv men ångrat sig i sista stund, säger Lasse Zackrisson.

– Någon har legat på den andra kudden och hållit Ulla i handen. Brita Conradsson lovade den personen att inte berätta vem det var. Jag har mina aningar och den personen var mycket mer berömd än Ulla, säger Lasse Zackrisson.

Ulla Billquist blev 38 år gammal.

– Hon var en alldeles förtjusande person, mild och vänlig. Alla män förälskade sig i henne. Men hon hade en sorts dubbelnatur och kunde få aggressionsutbrott på sina män. Situationen var hopplös för både henne och männen.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

När molnen skingras

70 år efter Ulla Billquists död försöker Lasse Zackrisson ta reda på vem den berömda sångerskan var och vad som egentligen hände.

Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett pussel. Varför orkade denna mytomspunna konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.

Filmen är ett tidsdokument men också en skildring av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden.

"När molnen skingras" visas bland annat på följande biografer:

Bian, Eslöv

Röda kvarn, Helsingborg

Metropol, Karlshamn,

Kino, Lund,

Spegeln, Malmö

Gröna ladan, Simrishamn

Centrumbiografen, Vaggeryd

Malmö, Spegeln

Rio Biografen, Tomelilla