Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nisse Hellberg: "Jag har blommat sent"

Nisse Hellberg, 55, är aktuell med nya skivan "Vad har han i huvudet?" och en bok om hans liv med Wilmer X. "När jag var ung var jag lite småkufig, jag har blommat sent på alla sätt", säger han till Kvällsposten.
Foto: Sanna Dolck

Wilmer X-stjärnan Nisse Hellberg är aktuell med nya soloskivan "Vad har han i huvudet?" där han bland annat har gjort en politisk låt om papperslösa. Och snart kommer en biografi om hans liv. Den känt blyge och återhållsamme artisten är själv förvånad över hur öppen han är i boken.

– Det är nervöst men det känns bra, säger han till Kvällsposten.

Nisse Hellberg beskriver sig själv som eftertänksam, blyg och inbunden. I hans musik däremot finns det utrymme för fart och glädje och en relativt bekymmersfri tillvaro. Att han låtit sitt solomaterial spreta åt alla möjliga håll har varit ett medvetet val för att inte behöva begränsa sig musikaliskt. Med senaste plattan var trots allt planen att ha en röd tråd, men det blev inte riktigt så.

– Jag hade tänkt göra en konceptplatta men jag har ingen kontroll det bara växer vilt, förklarar han.

Och det var när de i bandet skämtade om virrvarret i Nisse Hellbergs hjärna som titeln till plattan kläcktes, "Vad har han i huvudet?".

Sjunger på flera språk

För Nisse Hellberg börjar låtskrivandet ofta med att en titel dyker upp i hans huvud och så jobbar han utifrån den, oavsett om det är en b-skräckis som inspirerat honom – vi minns "Hon är ihop med en insekt" – eller ett barndomsminne från en simhall, som resulterade i "Simma till Amerika".

– Har jag ingen titel blir det jättesvårt, säger han men förklara i nästa stund att det på nya plattan finns en låt som kom till bakvägen, "En papperslös man", där Nisse sjunger på engelska, franska och tyska.

Den kom till genom att Nisse Hellberg klinkade på en cajunmelodi, en genre där man ofta sjunger på en speciell franska, och funderade över hur han skulle motivera att sjunga på flera språk i en låt.

– I samma veva var det debatt i medierna om de papperslösa och på så fick jag chansen att skriva om ett aktuellt ämne. Jag tänkte mig en papperslös man i Europa som var tvungen att hanka sig fram på olika språk.

"Det är en tuff värld"

Är det viktigt för dig att vara politisk?

– Det är inte lätt att skriva om politiska ämnen. Här sätter jag mig i personens kläder och visar en sorts sympati i stället för att skriva nån på näsan. Jag tycker att rockmusik handlar mer om "jag mot världen". Men visst vill man ändå få in brännande frågor.

Hur kommer det sig att Lisa Nilsson dyker upp i duetten "Om vågorna stiger"?

– Det var en otrolig slump. Min favoritpianist som spelar på nästan alla mina plattor, Niklas Medin, är gift med Lisa. Och när jag var hemma hos dem så var Lisa där och hon var på topphumör och började laga lunch och sen föreslog hon att hon skulle sjunga på en låt. Och jag tappade ju hakan, men tänkte att den här chansen får jag inte missa.

Du sjunger i låten att du inte vill tro på rykten och se allt i svart - det finns en fördomsfrihet i dina texter, varifrån kommer den?

– Ja, det stämmer. Det är en tuff värld där ute. Jag är ganska melankoliskt lagd och grubblar mycket och använder musiken som en ventil. Om jag är drabbad av något så lyssnar jag själv hellre på glad rockmusik än dyster musik, säger han.

"Älskar en femårings humor"

För Nisse Hellberg är det viktigt att låta lekfullheten få en betydande plats i skapandet, såväl som att se till barnet i sig.

– Jag älskar en femårings humor. Det finns också en tradition inom rock'n'rollen om man tar exempel som Chuck Berry och Little Richard där man använder sig av lekfullhet, djursymboler och just en cynisk humor.

Nisse Hellberg har skrivit låtar så länge han kan minnas och var ett hängivet The Trashmen-fan redan som liten pojke.

Har fokuserat på soloplattor

Sedan uppbrottet från Wilmer X har Nisse med sina soloplattor fokuserat på musiken som ligger honom varmast om hjärtat.

– Jag var trött på den lite tyngre rocken som förväntades av Wilmer X, jag hade så många andra låtar i mig, med lite lättare gung, lite mer country och 50-tal, säger han.

Han menar att uppluckringen av bandet och valet att gå solo kom sig av en naturlig utveckling.

- De sista tio åren kändes det som om jag gjorde det mesta själv i bandet och jag trivdes inte riktigt med att vara så totalt ansvarig för allting men ändå behöva fråga om lov hela tiden, det blev en trög process. Jag var mogen att stå på egna ben. Det var lite slitningar i bandet också, säger han

Berättar om boken om Wilmer X

Parallellt med det nya skivsläppet och kommande Sverigeturné är Nisse mitt upp i arbetet med en bok om hans tid med Wilmer X. Det är skribenten Micke Sjöblom, som skrivit MFF-boken "Stolt och stark", som ligger bakom idén.

– Han ringde och frågade om han fick göra en bok om mig och Wilmer X och jag hakade på.  Jag trodde aldrig någon skulle kunna vara intresserad av det. Men när frågan kom blev jag ändå smickrad.

Hur känner du inför att lämna ut ditt liv i en bok?

– Det känns nervöst. Det finns igen jättedramatik i mitt liv med rehab och mystiska dödsfall men i bästa fall vardagsdrama kring ett band som har funnits i 30 år. Jag är överraskad över att jag är så öppen som jag är, säger han.

"Vad har han i huvudet?" släpps 21 maj och boken om Nisse Hellbergs liv kommer ut i september.

NISSE HELLBERG

Ålder: 55.

Gör: Musiker. Tidigare sångare i bandet Wilmer X.

Aktuell: Med soloplattan "Vad har han i huvudet?".

Bor: Malmö.

Smultronställe i Sydsverige: Min frus släktingars stuga på ett hemligt ställe i Småland.

Favoritspelning i sommar: Vi spelar på St Gertrud i Malmö 9 juni, det är alltid en höjdpunkt, det är ett fantastiskt ställe att lira på.

Bästa Malmöbandet: Bäddat för trubbel som låter lite som tidiga Wilmer X men lite punkigare.

Drömsemester: Hawaii är otroligt häftigt.