Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nielsen: "Självklart vill jag vara med"

Artisten. Sanna Nielsen under ett framträdande på Allsång på Skansen förra året. Foto: Suvad Mrkonjic
Programledaren. Trots att hon debuterade som programledare först i Melodifestivalen 2015 var såväl Sanna som kritiker nöjda med insatsen. Foto: Sven Lindwall

När årets Melodifestival var över fick Sanna Nielsen äntligen gå på en välförtjänst semester.

Men efter all vila är det nu dags för en sommarturné, och sedan öppnar Sanna upp för ett nytt spår i karriären.

– Jag gillar att lära mig nya saker och vidga mina vyer. Det är farligt att bli för bekväm, säger hon.

Sannas schlagerresa - från artist till programledare

2001 Ställer upp med låten "Igår, i dag". Låten slutar på en tredjeplats.

2003 Ställer upp med låten "Hela världen för mig". Låten slutar på en femteplats.

2005 Tillsammans med Fredrik Kempe ställer hon upp med låten "Du och jag mot världen. Låten slutar på en åttondeplats.

2007 Ställer upp med låten "Vågar du, vågar jag". Låten slutar på en sjundeplats.

2008 Ställer upp med låten "Empty Room". Låten slutar på en andraplats, efter att ha fått flest poäng av svenska folket.

2011 Ställer upp med låten "I'm in love". Låten slutar på en fjärdeplats

2014 Ställer upp med låten "Undo". Låten vinner Melodifestivalen och placerar sig på en tredjeplats i Eurovision Song Contest i Köpenhamn.

2015 Leder programmet tillsammans med komikern Robin Paulsson. Duon får under programserien mestadels bra kritik.

Sannas sommarturné

Här spelar Sanna Nielsen i sommar

7/8 Kalmar Stadsfest

8/8 Musik vid Immeln, Kristianstad

11/8 Göteborgs Kulturkalas

22/8 Sövde amfiteater

23/8 Holje, Olofström

Den 14 mars avgjordes finalen i Melodifestivalen. I samband med detta gick Sanna Nielsen på semester efter ett år som hade bestått av intensivt arbete på flera fronter.

Från det att förberedelserna inför Melodifestivalen 2014 påbörjades, till dess att 2015 års festival avslutades har det uteslutande handlat om arbete för Bromöllas stolthet.

– Man kan säga att mitt 2014 slutade i mars 2015, det kändes som att det pågick i en evighet. Det var ett intensivt år, men samtidigt var det väldigt roligt. Jag är glad att jag fick uppleva ett sådant år också.

"Aldrig varit så nervös"

Efter Melodifestivalen valde hon alltså att ta en paus för att vila upp sig. Men helt ledig var hon inte.

Det visade sig nämligen att hennes insats som programledare var så pass uppskattad, att SVT även ville ha henne som kommentator under Eurovision Song Contest i Wien.

Väl där slutade allting i eufori när det visade sig att Sverige stod som slutsegrare med Måns Zelmerlöw och hans låt "Heroes".

– Jag har nog aldrig varit så nervös, inte ens när jag själv var med i Eurovision. Jag och Edward (af Sillén, reds. anm.) stod upp i vårt lilla bås och dansade, känslorna var svåra att kontrollera. Trots att vi ville vara nere med den svenska delegationen och kramas hade vi det bra i vårt bås, det var vår egna lilla fest, säger Sanna Nielsen.

Steget bort från scenen och rampljuset var annars något helt nytt för Sanna.

När hon trots detta fick frågan om hon ville leda Melodifestivalen 2015 fanns där inte mycket tvivel. Att utmana sig själv och inte fastna i ett bekvämt tillstånd är något som driver henne framåt.

"Mycket tid framför datorn"

När arbetet med Melodifestivalen 2015 påbörjades blev också skillnaderna påtagliga.

– Som artist förbereder du dig inför tre minuter på scenen. Mest handlar det om detaljer som måste sitta och man jobbar hela tiden under en stark press. Rollen som programledare innebar arbete över längre tid. Vi sågs dagligen under tre månaders tid för att jobba med manus, mellanakter och allt däremellan. Det blev mycket tid framför datorn.

Sannas kollega under Melodifestivalen 2015, Robin Paulsson, berättade under sitt sommarprat i P1 om manus som ändras mitt under sändningen och hur man som programledare hanterar sådana situationer.

Detta är något som Sanna känner igen sig i. Att jobba med levande manus i direktsändning var en utmaning, men hon är ändå nöjd med resultatet.

– Jag kan tacka min vana vid stora scener, den gjorde att jag inte frös till is när saker gick fel. Sedan var det väldigt skönt att jag hade Robin bredvid mig, det underlättade att vara två som höll i allting, säger hon.

Vill ha med sig Robin

Efter Måns Zelmerlöws vinst i Wien återkommer Eurovision Song Contest till Sverige 2016. Efter att Stockholm utsågs till värdstad för evenemanget har diskussionerna gått varma om vem som får ansvaret att leda tävlingen.

Inte helt oväntat har Sannas namn dykt upp i debatten, och om hon skulle få frågan är svaret givet.

– Det är kul att mitt namn figurerar i dessa kretsar. Sen har jag ingen aning om jag ens är aktuell, men det är kul att folk vill se mig där. Det skulle vara väldigt intressant, jag älskar ju Melodifestivalen och Eurovision, så självklart vill jag vara med om jag får frågan, säger hon och tillägger.

– Och om vi i så fall är två som ska leda programmet vill jag ha med mig Robin Paulsson som partner, det fungerade så bra under Melodifestivalen!

Kan bli en kurs i franska

Men om det blir aktuellt att leda Eurovision har Sanna en färdighet som måste förbättras, nämligen det franska språket, som är ett givet inslag för programledare i Europas största musiktävling.

– Jag kan väl ett par ord franska, inte mer. I och för sig fick jag säga en fras på franska under Melodifestivalen när de internationella jurygrupperna presenterades, då var jag väldigt stolt. Men det får nog bli en kurs i franska för min del i så fall.

Nu väntar en höst med både spelningar och egentid för Sanna Nielsen. Det blir allt från en julshow till medverkan i "Kristina från Duvemåla" på Malmö live i början av november.

Sedan kan det komma att bli lite allt möjligt. Sanna gillar nya utmaningar och har haft tankar på att sätta upp en krogshow, satsa på en teaterkarriär eller leverera en monolog.

Än så länge lockar dock musiken fortfarande och hennes fans behöver inte oroa sig för att hon ska försvinna från artistscenen.

Däremot ställer hon sig tveksam till att återigen medverka i Melodifestivalen.

– Man ska aldrig säga aldrig, det har jag lärt mig. Man komma ihåg att Melodifestivalen är ett fantastiskt fönster för artister, det kan man inte blunda för. Samtidigt ska det mycket till, 2014 var fantastiskt och jag vet inte hur jag skulle kunna toppa den prestationen. Under de närmaste åren kommer det inte att hända i alla fall, säger hon.