DÖK UPP ÄNDÅ. Trots sjukdom lyckas Nanne Grönvall få publiken att skratta i rollen som den grymma mrs Danvers. Foto: Malin Arnesson
DÖK UPP ÄNDÅ. Trots sjukdom lyckas Nanne Grönvall få publiken att skratta i rollen som den grymma mrs Danvers. Foto: Malin Arnesson

Nanne Grönvalls insats värd OS-medalj

Publicerad

I torsdags hade hon 40 graders feber.

24 timmar senare står Nanne Grönvall på Malmö operas stora scen och bara det är en bragd. Att hon sedan levererar är värt OS-medalj.

Malmö opera har en tradition med musikaler med välkända stjärnor i huvudrollerna. "Kristina från Duvemåla" med Peter Jöback, "Jesus Christ superstar" med Ola Salo och senast "Evita" med Charlotte Perrelli. Det är där i den raden man ska placera in den lite mindre kända "Rebecca", som är en tysk musikal, med schlagerstjärnan Nanne Grönvall.

Det mesta i förhandssnacket har dock handlat om Grönvalls förkylning och det var in i det sista osäkert om hon skulle kunna genomföra premiären. Men Iprenmannen gör sitt jobb och hon stod där. Fast så klart hade vi hennes febriga uppsyn i blickfånget. Skulle hon klara det? Skulle hon falla?

Men hon inte bara kom och sågs. Hon segrade också.

Musikalen handlar om Rebecca, som är död. Och om hennes man som träffar en ny. Och om de förvecklingar som uppstår. Ungefär så.

Första akten är lång och det är ett evigt vevande innan änklingen, som förlorat Rebecca (hon är alltså död musikalen igenom), gifter om sig. Allt utspelar sig i Monte Carlo och överklassiga mrs Van Hopper i Åsa Fångs gestaltning för tankarna till det Eva Rydberg uträttar på Fredriksdal om somrarna. Kort sagt, det är buskis. Men bra sådan.

Överhuvudtaget är det mycket humor. Nannes grymma mrs Danvers lockar fram många skratt. Och Michael Segerström gör en lysande Björn Ranelid-imitation. Ja och när Philip Jalmelid (som spelar änklingen) kommer av sig ett antal gånger blir det också slapstickhumor.

Många bra sångnummer med melodier som gjort rent hus med det mesta i den pågående Melodifestivalen. "Kom till mig i natt" är en fantastisk duett mellan änklingen (Philip Jalmelid) och nya hustrun (Ida Högberg). De har flera riktigt sköna romantiska övningar ihop. Och även Nanne Grönvall har ett par riktigt bra låtar där hon bland annat hyllar Rebecca, som hon avgudade. Märks inte att tjejen är dödssjuk där inte. Hon kompenserar med mycket Rock & roll när det är på fel väg.

Jag gillar scenografin som för tankarna just till Hitchcocks svartvita rullar. Och kör, dansare och orkester är på tå. Jag gillar även den nya textningsmaskinen som hjälper oss på traven.

En påkostad föreställning där man inte sparar på något under de två timmar och fyrtio minuter som festen pågår.

En ny succéföreställning på Malmö opera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag