Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nanne Grönvalls insats värd OS-medalj

DÖK UPP ÄNDÅ. Trots sjukdom lyckas Nanne Grönvall få publiken att skratta i rollen som den grymma mrs Danvers.
Foto: Malin Arnesson

I torsdags hade hon 40 graders feber.

24 timmar senare står Nanne Grönvall på Malmö operas stora scen och bara det är en bragd. Att hon sedan levererar är värt OS-medalj.

Malmö opera har en tradition med musikaler med välkända stjärnor i huvudrollerna. "Kristina från Duvemåla" med Peter Jöback, "Jesus Christ superstar" med Ola Salo och senast "Evita" med Charlotte Perrelli. Det är där i den raden man ska placera in den lite mindre kända "Rebecca", som är en tysk musikal, med schlagerstjärnan Nanne Grönvall.

Det mesta i förhandssnacket har dock handlat om Grönvalls förkylning och det var in i det sista osäkert om hon skulle kunna genomföra premiären. Men Iprenmannen gör sitt jobb och hon stod där. Fast så klart hade vi hennes febriga uppsyn i blickfånget. Skulle hon klara det? Skulle hon falla?

Men hon inte bara kom och sågs. Hon segrade också.

Musikalen handlar om Rebecca, som är död. Och om hennes man som träffar en ny. Och om de förvecklingar som uppstår. Ungefär så.

Första akten är lång och det är ett evigt vevande innan änklingen, som förlorat Rebecca (hon är alltså död musikalen igenom), gifter om sig. Allt utspelar sig i Monte Carlo och överklassiga mrs Van Hopper i Åsa Fångs gestaltning för tankarna till det Eva Rydberg uträttar på Fredriksdal om somrarna. Kort sagt, det är buskis. Men bra sådan.

Överhuvudtaget är det mycket humor. Nannes grymma mrs Danvers lockar fram många skratt. Och Michael Segerström gör en lysande Björn Ranelid-imitation. Ja och när Philip Jalmelid (som spelar änklingen) kommer av sig ett antal gånger blir det också slapstickhumor.

Många bra sångnummer med melodier som gjort rent hus med det mesta i den pågående Melodifestivalen. "Kom till mig i natt" är en fantastisk duett mellan änklingen (Philip Jalmelid) och nya hustrun (Ida Högberg). De har flera riktigt sköna romantiska övningar ihop. Och även Nanne Grönvall har ett par riktigt bra låtar där hon bland annat hyllar Rebecca, som hon avgudade. Märks inte att tjejen är dödssjuk där inte. Hon kompenserar med mycket Rock & roll när det är på fel väg.

Jag gillar scenografin som för tankarna just till Hitchcocks svartvita rullar. Och kör, dansare och orkester är på tå. Jag gillar även den nya textningsmaskinen som hjälper oss på traven.

En påkostad föreställning där man inte sparar på något under de två timmar och fyrtio minuter som festen pågår.

En ny succéföreställning på Malmö opera.

"Rebecca"


Musikal

Malmö opera

Publik: 1000 (utsålt)

Vem: I rollen som mrs Danvers ser vi schlagerstjärnan Nanne Grönvall, 51. Hennes söner Charlie och Felix deltar för övrigt i delfinal i Melodifestivalen i kväll.

Vad: Skandinavienpremiär av den tyska musikalen "Rebecca", i svensk översättning. Bygger på en engelsk roman och utspelar sig på den engelska kusten. Har filmatiserats av Hitchcock.

Bäst: Andra akten är roligare.

Sämst: Första akten är för lång med många onödiga transportsträckor.