Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mycket fint sällskap på Sällskapsresan

Hedersgäster. Lasse Åberg och hustrun Inger var hedersgäster på premiären av musikalen baserad på Lasses film. Han var helt övertygad om att Anders "Ankan" Johansson skulle kunna axla hans gamla paradroll som Stig-Helmer Olsson.
Foto: Tomas Leprince
Flygande välkomst. Julius välkomnades av flygvärdinnorna Tina Nordström, Selma Denward och Anna Denker.
Foto: Tomas Leprince
Hooked on a semesterfeeling. Sångaren Björn Skifs spexar lite för frun Pernilla innan premiären.
Foto: Tomas Leprince
Ingen olycka. Charlotte Stenberg och Ted Åström.
Foto: Tomas Leprince
Eva Örn och Svante Grundberg.
Foto: Tomas Leprince
Percy Nilsson och Lotta Nilsson ville se musikalen som bygger på Lasse Åbergs film från 1980.
Foto: Tomas Leprince
Värd en runda. Helena Åkesson Lidberg, Anne Lundberg och Helena Köhler.
Foto: Tomas Leprince
Tongivande. Bengt Palmers, som varit med och gjort musik och manus till "Sällskapsresan", kom med Carina Palmers och Carinas systerson Mathias.
Foto: Tomas Leprince
Ord & ton. Jakob Skarin, som tillsammans med Bengt Palmers ligger bakom musikalen, kom med Helena Skarin.
Foto: Tomas Leprince
Rosalie Sellberg och Lottie Ejebrandt, som flög till premiären från Gran Canaria.
Foto: Tomas Leprince
1 / 10

Originalet bakom Stig-Helmer Olsson och regissören till Sällskapsresan hade inget att vara nervös över på premiären. I stället fick Lasse Åberg tillfälle att luta sig tillbaka och återse flera ur filmgänget.

- Jag har hållit mig ifrån det här så jag är bara nyfiken på vad det ska bli.

Premiären av musikalen "Sällskapsresan" bjuder på en nostalgitripp. Flygvärdinnorna i entrén bär uniformer av äldre snitt och musiken i foajén hade lika gärna kunnat spelats på diskoteket Tonga-Tonga i Nueva Estocolmo på 1980-talet.

Flera karaktärer från filmförlagan är på plats. Bland andra paret Storch, Svante Grundberg och Eva Örn, och P-lisan Majsan (Lottie Ejebrant).

Omvänd resa

Lottie Ejebrant visar sig för övrigt ha gjort en omvänd resa. Hon kom till premiären i Malmö från vinterboendet i San Augustin på Gran Canaria.

- Så jag bor på spelplatsen sex månader om året, säger Lottie Ejebrant som fortfarande skådespelar. Nu i julspel och liknande på barnbarnens skola på ön.

Vad har "Sällskapsresan" betytt för dig?

- Själva rollen kanske inte har betytt så mycket i min karriär men hela filmen har naturligtvis betytt mycket. Det blir jättespännande att se den som musikal.

Kom i extralång limousine

Jakob Skarin och Bengt Palmers kom till premiären i förlängd limousine. De står bakom musikalens manus och musik. Och musik är en väsentlig del av vad folk minns från filmen. Till exempel snutten "svarta pengar", som Palmers skrev för filmscenerna med det pengafyllda knäckebrödspaketet - enkel, men svår att glömma: Dudu-dudu-du-bopp-dudu-dudu-du-bopp.

- Den har blivit jättestor som ringsignal, säger Bengt Palmers.

Lasse Åberg, som regisserade och spelade huvudrollen i filmen, slapp premiärnerver. Han gick runt med frun Inger, hälsade på gamla kompisar och ägnade sig åt att vara hedersgäst.

"Väldigt bra val"

Efter föreställningen var Lasse Åberg ganska nöjd.

- Jag vet inte om jag kan bedöma den. Jag är nästan för insatt i materialet för att kunna ha någon insikt i den. Jag satt mest och tänkte nu kom den repliken där, oj vad roligt. Där kom det alldeles nya repliker.

- Det var bra energi i föreställningen och Albien är duktiga på roliga scenbyten. Det funkade.

Hur var den nye Stig-Helmer (Anders "Ankan" Johansson)?

- Det var ett väldigt bra val. Han är lika vilsen som Stig-Helmer är. Jag vet att han ville dra några oneliners själv och locka fram lite skratt, men nu fick han mest stå där och se blyg ut. Men det får han tugga i sig.

Ja, det är väl Stig-Helmers roll?

- Det är Stig-Helmer. Han är den drabbade.