Marika Carlsson: "Bibeln är en skitbok"

"Jag driver med alla grupperna", säger Marika Carlsson.
Foto: RONNY JOHANNESSON
"Jag har en tro, men jag är inte religiös. Det är en viktig skillnad", säger Carlsson som är aktuell med en ny föreställning.
Foto: JESSICA GOW / TT

Komikern Marika Carlsson fortsätter att provocera.

För Kvällsposten berättar hon om nya föreställningen "Jag är Gud", julfirandet, kärleken till Skåne – och ger ett omdöme om Bibeln.

– Det är en skitbok, säger hon.

I sina nya föreställning gör komikern Marika Carlsson upp med sin kristna uppväxt inom Pingströrelsen.

Hon har hunnit ge ett par föreställningar under hösten, men i februari drar turnén i gång på riktigt – med start i hemstaden Lund.

– Jag vill gärna ha publik som är både ateister och religiösa och alla däremellan, till exempel de som tycker att mindfulness är behagligt. Jag driver med alla grupperna, säger hon.

Anmäldes till JK

Marika Carlsson rörde upp starka känslor när hon under några år i början av detta årtionde turnerade med sin biografiska humorföreställning "En negers uppväxt". Reaktionerna på titeln var, milt sagt, upprörda och hon anmäldes till justitiekanslern för hets mot folkgrupp (JK valde dock att fria).

Den nya föreställningen har kanske inte väckt lika starka reaktioner, men såväl titeln "Jag är Gud" och bildmaterialet där Marika Carlsson själv hänger på korset har förstås upprört.

– Det har rört upp en massa känslor, det vet jag. Men det är inte så att det har blivit en JK-anmälan än så länge. Men absolut, jag provocerar ju den religiösa, kristna världen ganska brutalt, säger hon.

Trots att hon gör upp med sin kristna bakgrund vill hon inte kalla sig för ateist.

– Jag har en tro, men jag är inte religiös. Det är en viktig skillnad. Religion menar jag har en kyrka, utför ritualer, följer kalendarium, säger hon och fortsätter:

– Det där håller inte jag på med. Det får folk gärna göra, bara de är snälla hela tiden. Bara man får ligga med vem man vill och älska vem man vill. Religionen bryr sig väldigt mycket om vem man älskar säger hon. Tro på vad du vill, men fundera på vad din tro gör med dig.

"En enorm process"

Enligt Marika Carlsson var hon själv "fundamentalistisk pingstvän och homofob" i yngre år. Det blev förstås problematiskt när hon som 20-åring förälskade sig i en kvinna.

– Det var som att dra undan mattan från fötterna på mig. Där började en enorm process, en frigörelseprocess. Den hade börjat tidigare, men då blev det på riktigt.

Och föreställningen är inget hon rört ihop med vänsterhanden, ett gediget researcharbete ligger bakom. Bland annat har hon läst hela Bibeln. Omdömet är kort.

– Det är en skitbok, säger Marika Carlsson.

– Den är så tydligt skriven av män för män. Det är kombinationen av att den är extremt tråkig periodvis och att kvinnosynen är horribel. Det som är lite bra är ju Jesus som säger en del vettiga saker, han är inte jättetydlig men duttar lite här och där.

Julen ska hon fira hos sin svåger och svägerska i Sundsvall. Inte helt otippat avhåller sig Marika Carlsson från att ställa upp en Jesuskrubba i hemmet, men julfirandet blir av det klassiska snittet.

– Jag tycker om julen, så den kommer vara traditionell med julmat, julgran, tomte och hela kittet, säger hon.

Har hjärtat i Skåne

Marika Carlsson bor numera i Stockholm – men hjärtat har hon kvar i Skåne.

– Senast i veckan hade vi en diskussion på en julfest, den här klassiska "klippor eller strand". Jag var besviken på mina skånska kolleger som föreslog klippor, säger hon och fortsätter:

– Jag bara: nej, tänk Skanör Falsterbo! Det finns inget som kan toppa det med sand mellan tårna, mellan skinkan och i munnen efter mackan. Jag älskar Skåne.