Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös hetaste nya krogar inför våren

Sol och uteserveringar – Malmöborna är redo för våren.
Foto: Olle Berggren
Michael Fogelqvist, en av de fyra delägarna bakom KOL.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Tanken är att skapa ett helkvällsprojek", säger ägarna till Malmös nya krog.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Ända sen Savoy och O´Yes vid Skeppsbron slog igen har Malmöborna längtat efter en mötesplats med generös bar, nattöppet på helgen med dj och rejält tilltagen bardisk.

I morgon öppnar KOL & Cocktails i Malmö och kolgrillen är redo inför helgens premiär.

– Tanken är att skapa ett helkvällsprojekt, en plats där man kan inleda kvällen med en cocktail, äta en god middag från kolgrillen och sedan höja tempot när kvällens dj drar igång efter 22.00, säger Michael Fogelqvist, en av de fyra delägarna bakom KOL – som är en av många heta Malmöbarer just nu.

Allt började för ett par år sedan i Helsingborg. Där blev KOL snabbt den givna mötesplatsen för en publik som inte lockades av nattklubb men som vill umgås i bar och restaurangmiljö.

Men Malmö blir förstås så mycket större och snyggare.

Att träda in i Bukowskis gamla lokaler för tankarna till kända populära matplatser i New York, eller El Born, Barcelona.

Tillsammans med arkitektfirman Bornstein & Lyckefors har man i de gamla utställningslokalerna skapat en restaurang i en modern industriell, vintage-design med råa detaljer i kombination med varma färger och olika detaljer.

– Det har varit spännande att skapa en ny restaurang helt från grunden, i Helsingborg var det annorlunda, där tog vi över en redan befintlig lokal, säger Michael som tillsammans med Mattias Tornblad, Patrick Jakobsson och Robert Börjesson står bakom KOL & Cocktails.

De generösa lokalerna på 670 kvadratmeter ger plats för 140 sittande matgäster och 75 i baren.


LÄS MER: Ny restaurang i Malmö – för möss 


Flera nya restauranger och krogar har öppnat i Malmö det senaste året.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Nattklubb på kvällarna

När kvällens dj är igång kan det bli trångt även i den delen av lokalen som hänger ihop med den främre bardisken.

KOL & Cocktails säger att man riktar in sig på en publik mellan 25 och 45 år men räknar med en bredare mix där även äldre, som kan identifiera sig med den här typen av lite coolare och trendigare krogmiljö, kommer dit.

Ungefär som Savoy Cafe på sin tid där gästerna var allt från 20 till 70.

– Sen byter vi också skepnad  under veckan, säger Michael.

– Onsdag, torsdag räknar vi med att det blir mycket businessfolk, men under helgen kommer partyfolket, de som inte är så sugna på nattklubb, eller som vill börja kvällen hos oss i baren och restaurangen innan man går vidare.


Längre fram i vår öppnar även KOL´s uteservering längs den breda trottoaren samtidigt som man kan öppna upp den glasade fasaden och få känslan av krogen "flyttat ut på gatan".
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Köket i centrum

Men givetvis är köket i centrum för verksamheten. Som namnet antyder handlar det om kolgrillat – kött, fisk, skaldjur, grönsaker, bröd, ja allt som går att grilla.

– Vår signaturrätt just nu är "mixed grill", tre sorters kött. Vi väljer gärna lite udda styckdetaljer, vi är inget filéställe, drar mer mot det Sydamerikanska köket. Hos oss äter du inte fläsk- eller oxfilé, förtydligar Michael.

Längre fram i vår öppnar även KOL´s uteservering längs den breda trottoaren samtidigt som man kan öppna upp den glasade fasaden och få känslan av krogen "flyttat ut på gatan".

Redan i helgen ska det enligt SMHI bli över 10 grader och sol i Malmöområdet. Dags att ge sig ut, alltså. I faktarutan nedan hittar du de hetaste barerna och krogarna just nu.

LÄS MER: Gänget bakom Noma öppnar ny krog 


KOL har flyttat in i Bukowskis gamla lokaler i Malmö.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Unisex-toaletter

Med KOL har restaurangbranschen i Malmö också fått 25 nya arbetstillfällen förutom den personal man tar med sig från Helsingborg.

En annan detalj som gör KOL unik på den lokala krogscenen är toaletterna.

– Vi kör unisex i toaregionen, så i stället för att stå och vänta på herr eller damtoaletten befinner man sig i samma "väntrum" och kan umgås, även där.

Vilken roll kan KOL & Cocktail få i Malmö?

– Vår målsättning är att skapa en naturlig mötesplats för alla som vill äta och dricka gott och ha utrymme att träffas och umgås. Nyckeln är att skapa en mix av människor i olika åldrar där alla välkomna, vi vill se oss som ett komplement till det övriga utbudet Malmö, skapa något nytt som vi hoppas sticker ut lite.

LÄS MER: Ny klassisk ginbar öppnar i Malmö Andra nya Malmökrogar och cocktailbarer

På fredag är det smygpremiär för inbjudna gäster. På lördag öppnar restaurangen på riktigt. KOL & Cocktails kommer att vara öppet sex dagar i veckan för både lunch, middag och barhäng. Fredag och lördag är det nattklubb.

Grilljanne, Studiohuset, Tyfongatan 1, Malmö

De fyra herrarna bakom Slagthuset driver även Grilljanne, bar och restaurang på Studio-husets 14:e våning med underbar utsikt över Hjälmarekajen, hamninloppet och Köpenhamn. Med en uteterrass på 550 kvadratmeter kan detta bli en attraktiv mötesplats när värmen slår till. Innan dess har Grilljanne en utmärkt restaurang och en bar med många spännande drinkar.


Careof, Fiskehamnspromenaden 11, Malmö

"Ingen riktig storstad är komplett utan en cocktailbar som håller samma höga klass som Malmös Michelin-krogar, säger folket bakom Malmös första bartenderdrivna cocktailbar careof, eller c/o, som är granne med Malmö Live.


Paddy´s Vin & Ginbar, Lejonpassagen, Malmö

Denna genuina och gemytliga bar erbjuder klassiska och nyskapande Gin & Tonic-drinkar med 75 olika ginsorter i sortimentet. Flera av dem som tidigare inte funnits på den svenska marknaden. En skön och lagom trång mötesplats off-Stortorget.

Vin- och ginbaren är öppen tisdag till lördag, fredag och lördag fram till 02.00.


Red Shoe, gaybar/restaurang, Drottninggatan 36, Malmö

(Premiär 31 mars)

Red Shoe som egentligen inte har ett namn utan bara är en röd sko.

Koncept och design gjort av Creative Director Eric Legge och Restaurangchef Joakim “Joe” Cederholm. Lokalen som har ett garage ombyggt till dansklubb ger dig känslan att gå rakt in i en bar i Brooklyn. En stor klarröd glasbar med en gedigen drinkmeny.

16 sittplatser och ett udda vip-rum. Eric som tidigare låg bakom The Drink/Cocktailroom skapade detta då han såg att Malmö saknade ett coolt ställe som satsade på "the gay community".


1950 (öppnar snart, namnet ännu inte bestämt) , Drottninggatan, 36, Malmö (granne med Red Shoe)

Eric Legge fick förfrågan av ägaren att skapa något nytt i Autobahns lokaler, det kommer att en 50 - 60 tals restaurang, lite American Diner-stil. Inredningen görs om och kommer bli rockigare och andas James Dean möter Marilyn Monroe, säger Legge.  Baren byggs om till en cocktailbar och ölbar där man även kan få en milkshake. Charlie Nilson tidigare på kökschef på Köttbaren och Burgers and Friends är kökschef.