Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmös countrykung inbjuden till Nashville

Nästa vecka åker Malmömusikern Simon Andersson till Nashville för att delta i den stora countryfestivalen CMA.
Foto: Tomas Leprince
För snart två år korades Simon Anderssons debutsingel "Mia" till "Årets countrylåt" i samband med den prestigefyllda galan "Hollywood Music in Media Awards".
Foto: Tomas Leprince
Simon Andersson sitter på dubbla stolar just nu: "Jag vill ju nå ut ordentligt i hela Sverige samtidigt som jag givetvis vill jobba med Nashville som bas."
Foto: Tomas Leprince

Han har just släppt sin första Nashville-inspelade singel och redan hamnat på Sveriges Radios spellista.

Nästa vecka åker Malmömusikern Simon Andersson till Nashville för att delta i den stora countryfestivalen CMA.

– Det känns skitfett att bli inbjuden och få uppträda i samband med CMA, säger Simon.

För snart två år korades Simon Anderssons debutsingel "Mia" till "Årets countrylåt" i samband med den prestigefyllda galan "Hollywood Music in Media Awards".

Det var första gången som en svensk artist kammade hem detta superamerikanska pris vilket också fick den amerikanska musikbranschen att reagera.

– Vinsten i Hollywood har förstås betytt enormt mycket för mig, den var kvittot på att det arbete jag inledde 2009 hade gett resultat.

250 000 besökare

Sen dess har Simon hunnit skaffa PR-agent i Nashville där han även spelat in nya singeln "How did I get here" plus ytterligare tre låtar som släpps senare i år.

Även Nashville har imponerats alltså av den 31-årige Malmömusikern som i likhet superstjärnan Brad Paisley är såväl sångare och låtskrivare som en ypperlig gitarrist.

– Att bli inbjuden till CMA (Country Music Association) i Nashville är en fjäder i hatten för mig och ett bevis på att man tror på mig.

– Det kommer 250 000 besökare till festivalen under fyra dagar. Jag gör fyra spelningar, medverkar i Fox News morgonshow och har en egen monter på musikmässan.

Spelas i Sveriges radio

Förra året återvände Simon Andersson till Nashville där han spelade in fyra låtar till sitt kommande album.

"Aktuella singeln "How did I get here", Simons första, helt Nashville-producerade låt, har även börjat nå ut på hemmascenen och ligger nu på Sveriges Radios spellista,

I tider då svensk country fortfarande förknippas med dansband kommer här en artist som är jämbördig med den nya vågen av Nashvilleartister.

– Hoppas att fler i Sverige upptäcker mig via den här låten, säger han.

Simon imponerar också som gitarrist och rör sig lätt i samma tradition som sin förebild, Brad Paisley.

– Ja jag spelade alla elektriska gitarrerna i studion i Nashville.

Extra intressant då Simon hade Nashvillelegenden Chris Leuzinger (som spelat med Hank Williams Jr., George Strait , Willie Nelson och Tanya Tucker) vid sin sida, på akustisk gitarr.

Poppis i Kanada

I övrigt var det idel namnkunniga Nashville-musiker som kompade honom i studion där countrylegenden Reba McEntire spelar in.

Förutom att singeln släppts i USA så har den redan blivit en mindre hit i Kanada.

– Ja av någon anledning, som jag inte vet, så har låten flest nerladdningar i Kanada.

– Även om "Mia" blev enormt uppmärksammad så är det ingenting mot intresset för "How did I get here", trots att den inte varit ut så länge.

Tänker du flytta till Nashville nu?

– Sitter på dubbla stolar just nu, vill ju nå ut ordentligt i hela Sverige samtidigt som jag givetvis vill jobba med Nashville som bas.

Är du för mycket country för Sverige?

– Haha, nej, det tror jag inte, dagens moderna Nahvillecountry ör en hybrid av pop, rock och country.

Blir det cowboyhatt framöver för dig som ambassadör för det nya Nashville i Sverige?

– Nej det blir utan. Det är viktigt att markera, att det är popcountry, då kör man utan hatt, är man "old school country", då är det hatt som gäller.

– Ingen idé att försöka konkurrera med de gamla hjältarna. Det blir bara pinsamt.

Simon Andersson

ÅLDER: 31.

BOR: Lägenhet i centrala Malmö.

FAMILJ: Flickvännen Michelle Christiansen.

BAKGRUND: Lärare, har undervisat i gitarr på Rytmus gymnasieskola i Malmö, hans låt "Mia" blev 2013 utsedd till Årets countrylåt vid en stor gala i Los Angeles.

LYSSNAR PÅ: Keith Urban, Brad Paisley. Chris Young, Eric Church, Tim McGraw, Alan Jackson, Rascal Flatts, The Band Perry.

AKTUELL: Med nya Nashvilleinspalde singeln "How did I get here" , åker till Nashville nästa vecka för att delta i den stora musikfestivalen CMA (Country Music Association).