Malmö opera sätter upp "Billy Elliot"

Billy Elliot, en av vår tids populäraste och mest prisbelönta musikaler, kommer till Malmö Opera.
Foto: Miklos Szabo

MALMÖ. Billy Elliot, en av vår tids populäraste och mest prisbelönta musikaler, kommer till Malmö opera.

För regin svarar musikalmästaren Ronny Danielsson, som gjort succé med Doktor Zjivago på samma scen.

– Detta är en föreställning jag brinner för, säger Ronny Danielsson till Kvällsposten.

Om ett år är det Sverigepremiär i Malmö men innan dess ska man hitta ett gäng 12-åriga pojkar som under ett år kommer att genomgå en så kallad "Billy Elliot-skola".

Just nu går en kritikerrosad uppsättning av "Billy Elliot" på Det Ny Teater i Köpenhamn, showen fick fyra getingar i Kvällsposten.

Det som är mest slående med den här föreställningen är de båda unga pojkarna som gör rollen som Billy och hans gay-kompis Michael.

Specialutbildade skådespelare

I Köpenhamn har man specialutbildat sex pojkar mellan 12 och 14 år att göra de båda rollerna eftersom föreställningen är så krävande.

De har, liksom sina blivande kolleger i Malmö, genomgått den tuffa Billy-skolan där man lär sig dansa, steppa, sjunga, agera och lite akrobatik.

– Vi har velat få Billy Elliot till Malmö i många år nu, men den har varit låst och har bara fått spelas i sitt London-koncept. När den nyligen blev fri låg vi högt på listan, så det känns jättekul att nu få den till Malmö, säger Ronny Danielsson.

Musik av Elton John

Musikalen bygger på filmen med samma namn, musiken är skriven av Elton John som tar sig igenom en rad olika musikaliska stilar - från kampsånger och folkballader till hårdrock.

Ronny Danielsson svarar för regin.
Foto: Ronny Johannesson

Musikalen kretsar runt livet i en liten stad i norra England när gruvindustrin läggs ner och arbetslösheten stiger.

– Historien har många paralleller till min egen bakgrund. Jag kommer också från en arbetarfamilj och ville tidigt ta mig ur och förverkliga mina drömmar, säger Ronny.

– Malmö och nedläggningen av Kockums har också vissa paralleller med gruvindustrin i norra England.

Ligger i framkant

Målet för Malmö opera har länge varit att sätta upp nya musikaler och inte bara förlita sig till gamla säkra kort.

Med "Billy Elliot" ligger man åter i framkant.

– Jag är oerhört glad över att ha säkrat rättigheterna till Billy Elliot, det är en strålande musikal som har allt, bra berättelse, fantastisk dans, underbar musik, säger Bengt Hall, teaterchef på Malmö opera.

– Det är dröm att få sätta upp Billy Elliot för en svensk publik. Det är ju en av de främsta musikalerna som gjorts de senaste tio åren. Jag är väldigt glad över detta samarbete med Malmö opera som i dag är en av de ledande musikteatrarna i Skandinavien, säger Benny Fredriksson, vd Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fotnot: Billy Elliot på Malmö Opera är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Malmö opera och dansskolan BASE23.