Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö är inte bara fotboll och falafel

Performanceartisten Tim Bishop guidar i en inre resa genom Malmö.
Foto: Ulf Ryd

Malmö är inte bara fotboll och falafel. Staden kan även vara en ständig resa för oss som bor i den.

Kvällsposten stoppade lurarna i öronen och hängde en engelsman i hasorna genom stan i From A to B-what Malmö sounds like.

En av förra årets största festivalhits var Valle Westessons busstur runt balla ställen i Malmö. En huppigupptäcksfärd bland stadens förbisedda pärlor. Tim Bishops stadsvandring/performance är något helt annat.

Det här är en vandring av det mer kontemplativa slaget. En vandring där det är flanören som är huvudperson och inte de olika landmärkena. Turen börjar i S:t Petri kyrka där vi pluggar in lurarna och trycker i gång den nedladdade podden. Med Tim Bishops verserade engelska i öronen vandrar gruppen vid sidan av festivallarmet, förbi Hipp och Orvars korvar, genom Gamla kyrkogården och in i Kungsparken.

Men det är, som sagt, inte den fysiska promenaden som är poängen. Vandringen är till för både de malmöiter som nött stadens gator sen barnsben, för den nyanlände turisten och allt däremellan. Tim Bishop har gjort en liknande vandring i Lund tidigare och menar att det skulle funka med i stort sett vilken stad som helst.

"Sällskapet som är speciellt"

Ljudspåret stänger ute omgivningen och låter flanören gå i sin egen bubbla där det kan komma en främmande röst bakom axeln, en buss som tutar eller uppmaningen att följa främlingen i gul ryggsäck som går framför. Vad tänker han på? Var är han på väg? varför? I ljudspåret talar Tim Bishop om staden som en möjlighet till nya upplevelser och möten. Han ställer frågor och presenterar idéer men lämnar slutsatserna till de som lyssnar. Det blir som ett soundtrack till filmen om vår vandring

Vi traskar lydigt efter och betraktar mannen i den gule ryggsäcken. Det vill säga Bishop själv som kliver in i handlingen och lägger ytterligare ett lager på upplevelsen. Gruppen vandrar ner mot södra varvsbassängen bakom högskolan där turen tar slut i den mer än välkända brytpunkten mellan det gamla (tänk Kockums) och det nya Malmö (tänk SVT). Själva rundan skulle man egentligen hinna klämma på en lunch. Det är sällskapet som är speciellt.


Fotnot. Stadsvandringen From A to B-what Malmö sounds like avgår från S:t Petri kyrka klockan 15 varje dag under festivalen. Ljudguiden laddas ned från: www.timbishopartist.com/malmofestivalen/