Lundell hotar att stoppa "Öppna landskap" om SD får mer än 20 procent av rösterna. Foto: Ylwa YngvessonLundell hotar att stoppa "Öppna landskap" om SD får mer än 20 procent av rösterna. Foto: Ylwa Yngvesson
Lundell hotar att stoppa "Öppna landskap" om SD får mer än 20 procent av rösterna. Foto: Ylwa Yngvesson
Ulf Lundell går till angrepp mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Foto: Sven LindwallUlf Lundell går till angrepp mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Foto: Sven Lindwall
Ulf Lundell går till angrepp mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Foto: Sven Lindwall

Lundell hotar stoppa "Öppna landskap"

Publicerad

Det har mullrat mellan Ulf Lundell och Sverigedemokraterna i flera år.

Nu kommer nästa känga från rockikonen.

"Om SD får 20 % eller mer den 22 mars tänker jag förbjuda allt spelande av Öppna landskap i radio, tv, från scener och estrader i det här landet", skriver Lundell på sin blogg.

I söndags började Ulf Lundell blogga. Han drog då i gång med full kraft och rasade mot SD:s partisekreterare Björn Söder för hans uttalanden kring att samer och judar inte är svenska.

Nu är musiklegendaren på bettet igen och går till en ny attack, denna gång mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

"Jag läser i bladet att Jomshof SD anser att jag är en ”extremt dålig artist.” Alltså extremt. Hur dålig är man då? Märkligt då att SD stal Öppna landskap och använde den på sin hemsida för några år sen", skriver Lundell på sin blogg.

Hotade stämma partiet

Redan 2002 hotade nämligen Lundell med att stämma partiet för att de använt hans klassiska låt "Öppna landskap" i sin valpropaganda.

Då ville 65-åringen ha 100 000 kronor och ett skriftligt dokument där SD lovade att aldrig mer använda hans verk.

Nu är Lundell orolig för det kommande nyvalet.

"Om SD får 20 % eller mer den 22 mars tänker jag förbjuda allt spelande av Öppna landskap i radio, tv, från scener och estrader i det här landet", skriver han på bloggen och lägger till:

"Då finns det inga öppna landskap här längre".

Sent i natt vidareutvecklade Ulf Lundell sitt resonemang för Expressen via mejl.

Han kommenterade sina chanser att i praktiken kunna förbjuda allt spelande av "Öppna landskap".

– Det blir nog inte så svårt, hälsar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag