Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lever upp till grymt höga förväntningar

Känns som ett självmordsuppdrag.

Att sätta upp den odödliga klassikern ”Sällskapsresan”, som i princip är fastetsad på den kollektiva näthinnan, på scen 35 år senare.

Men Malmöuppsättning lever upp till grymt högt ställda förväntningar.

Jag kan beredvilligt erkänna att jag var skitnervös. Men redan när de drar igång med de så välkända spanska tongångarna, ”Med SunTrip mot solen”, känns det som att man åtminstone är på väg att taxa in på rätt gate. När humorgeniet Sven Melander trillar in i baren, förlåt handlingen, efter 35 års bortavaro har man passerat genom tullen för länge sedan och är på väg hem med taxfreespriten i säkert förvar.

Allt finns där. Från Stig-Helmers hårvirvel till Berras oneliners (han lånar dessutom från Helge och Olle-klassikern om ”p’ocenten”). Ändå är det inte filmen. Ska inte heller vara det. Även om man sitter där och jämför. Nej det är musikal. Är det lika kul som filmen? Kanske inte! Men det är liksom inte meningen heller eftersom musiken tar så mycket plats.

Bengt Palmers har knåpat ihop några säkra hits. ”Jag kan flyga” med Ankan Johansson (en snygg stöld av Motors gamla ”Airport”). ”Peppes bodega” är grogg&roll med Sven Melander och Stefan Ljungqvist. Men framför allt publikfavoriten ”Om jag bara vågar” som är en ABBA-snygg schlagerballad med Frida Bergh.

Handlingen är så tunn att den får plats i ett tweet: två fyllskallar letar efter en bar som specialiserat sig på sälja smuggelvänlig sprit.

Hela grejen med ”Sällskapsresan” bygger på igenkänning. Och när man konsekvent använder 35 år gamla tidsmarkörer blir det såklart problem för dem som inte har grisfest och Gul & Blå bland sina referenser. Men alla som minns kan bara åka med i Fredrik Dillbergs sköna scenografi och Marianne Lunderquists val av tidstypiska paltor.

"Sällskapsresan"

Nöjesteatern, Malmö

Publik: 630

Vem: Anders "Ankan" Johansson (Stig-Helmer Olson), Hans Erik Dyvik Husby (Ole Bramserud), Sven Melander (Berra), Stefan Ljungqvist (Robban), Nina Pressing (Siv Åman) och Frida Bergh (Maj-Britt "Majsan" Lindberg). Regi: Anders Albien ("Jersey boys", "Spamalot", "Svarte orm").

Vad: Lasse Åbergs biografsuccé från 1980 med 2,8 miljoner åskådare. I dag påstås varje svensk i genomsnitt sett filmen tre gånger. Nu musikal med nyskriven musik av bland andra Björn Skifs-partnern Bengt Palmers. Spelas till och med 20 december.

Tre snabba

1 Sven Melander återvänder till "brottsplatsen" och kan fortfarande leverera.

2 I publiken the real herr och fru Storch (Svante Grundberg och Eva Örn) med flera från filmoriginalet.

3 Anders "Ankan" Johanssons (nästan) nakenchock.