Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasse Berghagen har förlikat sig med döden

Lasse Berghagen, 73, har förlikats med döden. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lasse Berghagen, 73, ska på turné med bland annat Margret från Mello 2018, Linda Bengtzing och Wiktoria. Foto: Karin Törnblom

Lasse Berghagen, 73, har förlikats med döden. Han känner varken rädsla eller oro. 

– Jag accepterar den till fullo, hoppas bara att den kommer lite längre bort, säger han.

Med den tanken är det inte förvånande att han snart ska på turné med artister som kunde vara hans barnbarn.

Att samtalet kom att handla om döden var mer en slump. Under intervjun gled den över till att handla om hans sång "Till en fader". Den handlar om en pappa som ligger inför döden. Hans dotter kommer och hälsar på honom och så går han bort. Det enda som finns kvar är hans vandringsstav, den står kvar.

– Man samlar ju tankar genom livet. Texten kom till på ett tåg från Göteborg till Stockholm. När jag kom till Stockholm så ringde Tomas Enroth och frågade om jag hade någon text som han kunde tonsätta. Jag skickade över den till honom och det blev ett underbart fint samarbete.

Att den handlar om livets förgänglighet var ingen slump.

– Jag har i min tankar vandrat mellan liv och döden. Utan att känna smärta eller sitta med en flaska rödvin och deppa med tänt ljus. Det gör jag absolut inte. Jag accepterar den till fullo, säger Lasse Berghagen.

– Hoppas bara att den kommer lite längre bort.

 

”Jag har i min tankar vandrat mellan liv och döden”, säger Lasse Berghagen. Foto: OLLE SPORRONG

”Jag känner mig som en morfar i det här gänget”

Lasse Berghagen är förtjust över att genomföra en rad spelningar på temat "greatest hits-show"  tillsammans med bland annat  artister som Robin Bengtsson, 27, och Wiktoria Johansson, 21. I showen ingår också E-type, Linda Bengtzing, Kaliffa från Hoffmaestro och Margaret från Mello 2018.

– Jag känner mig som en morfar i det här gänget. Men det är väldigt kul., säger Lasse Berghagen som för dagen inte är helt kry. Han dricker te och i hopp om att få bukt med en förkylning.

Turnén ”Stjärnklart” är ett fenomen som funnits i 31 år med olika konstellationer. Den inleds den 29 november i Helsingborg och pågår fram till två veckor innan jul.

– Jag har gjort ”Stjärnklart” tre gånger förut. Först med Magnus och Brasse. Två gånger med Björn Skifts. Jag tycker om formen, säger Lasse Berghagen.

 

Lasse Berghagen har en rejäl karriär bakom sig. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lasse Berghagen gör comeback på de stora arenorna

Lasse Berghagen har en rejäl karriär bakom sig. Han har räknat ut att den än så länge spänner över 53 år.

– Jag är oerhört glad och tacksam. Men jag tar det lite lugnare.

Numera kan han göra det. Men det har inte alltid varit lätt.

– Jag tog alla jobb som jag fick. Det gällde ju att försörja sig.

Förutom att han gör en comeback på de stora arenorna i Sverige finns också annat i bakhuvet. Han utesluter inte att få inspirationen i umgänget med de yngre.

Och när det handlar om Lasse Berghagen så handlar det också om ord. Det är egentligen en poet som talar.

– Det är väl som Alf Henriksson skrev, det är ordet som jag är intresserad av i första hand. Ordet och sedan kom musiken. De flesta av mina sånger är dikter från början, säger han.

”Många sömnlösa nätter”

I umgänget med andra och avsevärt yngre artister kan kanske nya ord komma till honom. Ibland är det inte lätt att finna rätt ord.

– Många sömnlösa nätter och bara pilla på ett enda ord som man inte tyckte stämde. Glädjen över att arbeta med ordet, det är väl det som betalt igen sig till mig med många låtar, säger han.

Han nämner särskilt frasen "en blandning av sött och salt" i sången "Stockholm i mitt hjärta".

– Det var bingo. Och var den frasen kom ifrån har jag faktiskt ingen aning om, säger han.