Kronprinsen svarar – efter kritiken: ”Gäller våra barn”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Foto: STELLA PICTURES

Den danska borgerliga politikern Pernille Vermund har kritiserat kronprins Frederik för att han förespråkar miljöfrågan.

– Jag måste erkänna att det är lite svårt, har hon tidigare sagt till BT.

Under ett besök på Island svarar kronprins Frederik nu på kritiken.

– Det har blivit politik, men gröna lösningar berör oss alla, säger han, skriver BT. 

För en månad sedan fick danske kronprinsen Frederik kritik av den nationalkonservativa politikern Pernille Vermund på grund av sitt engagemang för klimatet.

– Jag måste erkänna att det är lite svårt. Främst för att jag gillar att kungahuset är politiskt neutralt. Drottningen har varit fenomenal på att stanna på rätt sida av vad jag tycker att ett kungahus politiskt borde vara, sa Pernille Vermund då, skriver BT. 

Att kronprinsen och hans hustru kronprinsessan Mary blivit danska förespråkare för klimatfrågan tycker Pernille Vermund är fel. De ska inte ge sig in för mycket i politiken, menar hon. 

Kronprinsparet har fått flera utmärkelser för sitt gröna arbete. Bland annat har kronprinsessan Mary medverkat på olika toppmöten i Europarådet för att diskutera klimatfrågan. 

Kronprins Frederik höll också ett invigningstal för den digitala konferensen ”The 2030 Countdown” om klimatfrågan tidigare i år. Han har också varit ambassadör för projektet ”State of Green” i 13 års tid.

Peter Seier Christensen och Pernille Vermund, grundarna av Nye Borgerlige.
Foto: Nye Borgerlige/PRESS

”Gäller våra barn”

Nu svarar kronprins Frederik på kritiken. 

– Det har blivit politik, men gröna lösningar berör oss alla. Det gäller för våra barn, våra barnbarn och våra ättlingar. Det har blivit så aktuellt nu att det är en viktig fråga som alla ska försöka belysa och vara medvetna om, säger han under en presskonferens på Island, enligt BT.

Samtidigt menar Pernille Vermund att det danska folket kommer förlora sitt förtroende för kungahuset om de fortsätter driva för mycket politik.

– Jag tror och hoppas att de också tänker på den institution de är del av, säger hon till BT.

SE FLER NYHETER: Det här är grevinnan Alexandra

Från prinsessa till grevinna – och snart är det slut på miljonerna från danska kungahuset