Komikern "Kringlan" får pris: Välförtjänt

Kristoffer "Kringlan" Svensson får 2016 års Johnny Bode-pris. "Välförtjänt", tycker han.
Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio
Johnny Bode var ökänd för att han smet från krognotor och skrev snuskiga visor.
Foto: Olle Wester

Komikern och författaren Kristoffer "Kringlan" Svensson, 34, fick på onsdagen 2016 års Johnny Bode-pris.

– Välförtjänt, kommenterar pristagaren själv.

Priset är ett diplom – och kvittot från en middag som sällskapet redan ätit vid sitt årsmöte.

Frilansaren "Kringlan" Svensson har haft en tuff höst. Efter häftiga, sexistiska utfall mot bland andra Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg i en poddsändning fick han sparken från många av sina uppdrag. Nöjesguiden utnämnde honom till "Sveriges mest arbetslöse man".

I Stockholm sattes anti-affischer upp med texten "Ingens kamrat" och "No more rape jokes". Men "Kringlan" signerade affischerna och sålde dem på Tradera för 15 000 kronor. För pengarna köpte han en fotsid kaninskinnspäls.

Krishanteringen imponerar

Framför allt är det "Kringlans" sätt att hantera motgångarna som fått Johnny Bode-sällskapet att utse honom till pristagare 2016. Så här skriver de i motiveringen:

"Kringlans motdrag att sälja signerade hataffischer mot sig själv på auktion och döpa sin nästa produktion till Persona non grata visar samtidigt på en högst Bode-artad attityd. Johnny Bode-sällskapet är övertygade om att han inom kort kommer att vara tillbaka i rampljuset för att ställa till ny förtret för andra och bekymmer för sig själv."

Priset är ett diplom – och ett kvitto.

– Vi åt en god middag vid sällskapets årsmöte och fick en nota på 4044 kronor, berättar sällskapets ordförande Gustaf Görfelt.

– Kvittot har vi skickat till "Kringlan" Svensson till minne av Johnny Bode som alltid brukade smita från notan. Detta är ett pris som delas ut med glimten i ögat och det ska inte uppfattas som hånfullt.

I Johnny Bodes anda

När Kristoffer Svensson hittade diplomet och kvittot i sin brevlåda på onsdagen blev han mycket glad och twittrade:

"Välförtjänt! Har inte fått pris sen jag spelade inomhusfotboll med luddig gul boll."

Priset har delats ut sedan 2013 och de tidigare pristagarna är Michael Brinkenstjärna, Ken Ring och Marcus Birro.

Priset går till en artist eller annan kändis som under året agerat i Johnny Bodes anda – alltså "trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande sätt visat fräckhet och ställt till det för sig själv och sin omgivning".

Johnny Bode (1912–83) var kompositör och sångare med en mycket brokig karriär. Han är kanske mest känd för den skabrösa skivan "Bordellmammas visor".

Sista delen av sitt liv var han bosatt i Malmö. Det finns en minnessten över Johnny Bode på Limhamns kyrkogård.