Kristoffer "Kringlan" Svensson får 2016 års Johnny Bode-pris. "Välförtjänt", tycker han. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges RadioKristoffer "Kringlan" Svensson får 2016 års Johnny Bode-pris. "Välförtjänt", tycker han. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio
Kristoffer "Kringlan" Svensson får 2016 års Johnny Bode-pris. "Välförtjänt", tycker han. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio
Johnny Bode var ökänd för att han smet från krognotor och skrev snuskiga visor. Foto: Olle WesterJohnny Bode var ökänd för att han smet från krognotor och skrev snuskiga visor. Foto: Olle Wester
Johnny Bode var ökänd för att han smet från krognotor och skrev snuskiga visor. Foto: Olle Wester

Komikern "Kringlan" får pris: Välförtjänt

Publicerad

Komikern och författaren Kristoffer "Kringlan" Svensson, 34, fick på onsdagen 2016 års Johnny Bode-pris.

– Välförtjänt, kommenterar pristagaren själv.

Priset är ett diplom – och kvittot från en middag som sällskapet redan ätit vid sitt årsmöte.

Frilansaren "Kringlan" Svensson har haft en tuff höst. Efter häftiga, sexistiska utfall mot bland andra Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg i en poddsändning fick han sparken från många av sina uppdrag. Nöjesguiden utnämnde honom till "Sveriges mest arbetslöse man".

I Stockholm sattes anti-affischer upp med texten "Ingens kamrat" och "No more rape jokes". Men "Kringlan" signerade affischerna och sålde dem på Tradera för 15 000 kronor. För pengarna köpte han en fotsid kaninskinnspäls.

Krishanteringen imponerar

Framför allt är det "Kringlans" sätt att hantera motgångarna som fått Johnny Bode-sällskapet att utse honom till pristagare 2016. Så här skriver de i motiveringen:

"Kringlans motdrag att sälja signerade hataffischer mot sig själv på auktion och döpa sin nästa produktion till Persona non grata visar samtidigt på en högst Bode-artad attityd. Johnny Bode-sällskapet är övertygade om att han inom kort kommer att vara tillbaka i rampljuset för att ställa till ny förtret för andra och bekymmer för sig själv."

Priset är ett diplom – och ett kvitto.

– Vi åt en god middag vid sällskapets årsmöte och fick en nota på 4044 kronor, berättar sällskapets ordförande Gustaf Görfelt.

– Kvittot har vi skickat till "Kringlan" Svensson till minne av Johnny Bode som alltid brukade smita från notan. Detta är ett pris som delas ut med glimten i ögat och det ska inte uppfattas som hånfullt.

I Johnny Bodes anda

När Kristoffer Svensson hittade diplomet och kvittot i sin brevlåda på onsdagen blev han mycket glad och twittrade:

"Välförtjänt! Har inte fått pris sen jag spelade inomhusfotboll med luddig gul boll."

Priset har delats ut sedan 2013 och de tidigare pristagarna är Michael Brinkenstjärna, Ken Ring och Marcus Birro.

Priset går till en artist eller annan kändis som under året agerat i Johnny Bodes anda – alltså "trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande sätt visat fräckhet och ställt till det för sig själv och sin omgivning".

Johnny Bode (1912–83) var kompositör och sångare med en mycket brokig karriär. Han är kanske mest känd för den skabrösa skivan "Bordellmammas visor".

Sista delen av sitt liv var han bosatt i Malmö. Det finns en minnessten över Johnny Bode på Limhamns kyrkogård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag