Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ken Ring hyllas - får Johnny Bode-priset

Ken Ring får årets Johnny Bode-pris.
Foto: Patrik Österberg

Johnny Bode-sällskapet utser varje år en person som verkar i skandalartistens anda. Nu är det klart att det är Ken Ring som bäst uppfyller de kriterierna 2014. Priset är ett kvitto från sällskapets festmiddag och ett par vita handskar.

Rumlaren, artisten, sångaren Johnny Bode var skandalkändis innan begreppet var uppfunnet. Flitigt spelad och hyllad under 1920-, 30 och 40-talet i Sverige men också ihågkommen för springnotor, quislingflirt och vistelser på mentalsjukhus. Bode, som tillbringade sina sista år i livet i Malmö, hade sent omsider en hit-skiva med Bordellmammans visor från 1968.

"Begåvad och extremt produktiv"


Johnny Bode själv.
Foto: Foto: Olle Wester

Sällskapet som bildats till Bodes minne hyllar varje år artister eller kulturpersonligheter som verkat i hans anda. Ifjor gick utmärkelsen till Michael Brinkenstjärna. 2014 är det alltså hiphopveteranen Ken Rings tur. Ett självklart val, enligt juryn som grävt fram några guldkorn, vid sidan av de rent musikaliska framgångarna, till motiveringen. Bland annat Facebookinlägget "Knulla P3 och Grammis" som postades när Ring förbigicks vid prisutdelningarna och det faktum att artisten öppet vädrat sin motvilja att betala skatt.

"Han är utan tvivel en begåvad och extremt produktiv artist och musiker med stort socialt patos, men har också en osviklig förmåga att skapa problem och lägga krokben för sig själv i sin karriär", skriver sällskapet i ett pressmeddelande.

Priset består i ett kvitto från sällskapets årsmöte (3 146 kronor) och ett par vita handskar med sällskapets logotyp på.