Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlavagnsbluffaren om sina nya planer

Karlavagnsbluffaren är uppvuxen i Malmö men bor numera i Stockholm.
Foto: Johan Adelgren

Under flera års tid bluffade sig skåningen Kristian in i etern och spelade allt ifrån främlingslegionär till tablettmissbrukare. Men efter att Verkligheten i P3 "avslöjat" bluffen har ribban höjts.

– Jag ringde både Karlavagnen och Ring P1 i natt och de var jävlar i mig på helspänn.

Lyssna på Lyssna när "Kristian" busringer till "Karlavagnen"

Ladda ner avsnitt

Aliaset Kristian är uppvuxen i Malmö men bor numera i Stockholm. Det är ungefär så mycket som han vill berätta om sin egen person när Kvällsposten talar med honom. Men stora delar av svenska folket borde känna igen Kristian genom någon av hans karaktärer. Kanske har de hört signaturen Jan som kommenterar finanskrisen eller Hugo som vill förbjuda Internet. Kanske har de till och med hört 80-årige Lennart från Malmö som tog en bläcka i Paris, förlorade ett vad och fick tillbringa flera år i Främlingslegionen?


Började som ett infall

Alla de här mustiga karaktärerna kommer, enligt Verkligheten i P3, ur Kristians huvud. Upphovsmannen själv berättar att det började som ett infall och att han ville testa. Han råkade höra Karlavagnen och tyckte att historierna var bleka och karaktärerna svaga.

– Jag råkade höra programmet. Jag tänkte "kan vem som helst ringa in" och "va tråkiga historier folk har", säger Kristian som lyfte luren och testade.

– Jag ringde och mycket riktigt kom jag med direkt. Sedan tyckte jag det var roligt att få se hur extrema berättelser man får dra.

Kristian lyckades bland annat "kapa" 45 minuter i ett program om medberoende genom att utge sig för att vara tre olika karaktärer med anhöriga som dras med tablettmissbruk, dataspelsberoende ett osunt korvmissbruk.

Även om Kristian testar olika dialekter, som Gotländska till exempel, låter det som att han är mest hemma i de skånska diftongerna och ordvändningar som " å då menade ja po de att" avslöjar hemvisten.


"Känner mig kränkt"

När programledaren i Karlavagnen Patti Hansén får reda på att han i nästan en timme pratat med påhittade figurer är han inte lika nöjd.

– Jag är en godtrogen person, vill man lura mig går det väldigt bra. Men jag känner mig kränkt å lyssnarnas vägnar, säger programledaren Patti Hansén till Verklighet

– .Jag tycker han ska titta sig i spegeln och fundera på varför han gör det.

Kristian tar programledarens reaktion med ro.

– Det är ju hysteriskt roligt. Om han tycker detta var kränkande kan det inte vara så mycket hemskt som händer i hans liv, säger Kristian som understryker att det här är något han gjort för sitt eget höga nöjes skull. Det har aldrig handlat om att kränka någon.


"Jag fortsätter"

– För de här människorna som lyssnat på programmen så har det varit en helt vanlig kväll med en främling det kände något gemensamt med och som umgicks med dem. Det var aldrig något förolämpande med det tycker jag.

Efter att karlavagnsbomben briserat har programmet och Ring P1 uppenbarligen skärpt kollen på inringarna. Kristian ringde både på tisdagskvällen och gled inte igenom lika lätt som han vant sig vid.

– Men jag kommer att fortsätta ringa.

På onsdagskvällen sänder Verkligheten i P 3 en uppföljare där Kristian berättar om varför han blåste Karlavagnen (18.03)