Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joel Lindqvist blev årets dessertmästare

Sedan "Dessertmästarna" börjad sändas på tv har Joel Lindqvist fått uppleva hur folk kommer fram på bussen och studenter mejlar om tips på bra utbildningar: "Det är jättekul att kunna dela med mig av min vision kring desserter. Jag brinner ju verkligen för det här och tycker att det är ashärligt att kunna dela med mig." Foto: Kanal 5
När Joel Lindqvist insåg att nästan alla restauranger alltid körde på exakt samma desserter kände han att det fanns en utvecklingspotential och bestämde sig för att bli dessertkock.
"Desserten är ändå det sista du äter innan du lämnar en restaurang och att verkligen visa att det är en viktig del", säger han.
Chokladpastej med ostron- & porterglass, havtornskräm, stekt choklad och syltad citron. Foto: Kanal 5

Under "Dessertmästarna" har Malmöbon Joel Lindqvist, 34, utmärkt sig för sina ovanliga desserter med annorlunda smaker.

I finalen slog han till med både grönsaker och ostron vilket räckte ända till seger.

– Mina smaker har stuckit ut och nu har jag fått kvitto på att de faktiskt fungerar, säger han till Kvällsposten.

Joel Lindqvist juldessert

Saffranspannacotta med chokladbrownie, citrusglass, tuile med nejlika, saffranssponge och citroncurd.

Saffranspannacotta:

5 dl grädde

1/2 dl socker

2 gelatinblad

1 vanlijstång

1/2 paket saffran

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

Koka upp de andra ingredienserna och lös upp gelatinet i smeten.

Häll upp i form och kyl.

Chokladbrownie:

250 g smör

230 g mörk choklad

200 g ägg

220 g socker

70 g vetemjöl

10 g kanel

fröna från två vaniljstänger

Smält chokladen och smöret.

Vispa ihop ägg och socker.

Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten försiktigt och gå sist i med de torra ingredienserna.

Stryk ut på bakplåtspapper och baka i 5-7 minuter på 200 grader.

Citrusglass:

3 dl mjölk

2 dl grädde

65 g socker

80 g äggula

zest från 1 apelsin

zest från 1 citron

zest från 1 lime

saft från 3 citroner

Koka upp grädde, mjölk, socker och zest.

Legera med äggulan och smaka av med citronsaft.

Kör i glassmaskin.

Tuile:

100 g smör

100 g socker

100 g äggvita

100 g vetemjöl

1 g salt

Vispa smöret och tillsätt sockret.

Tillsätt vitorna en i taget under vispning.

Tillsätt salt och sist mjöl.

Stryk ut i valfri form, riv nejlika över och baka på 200 grader tills gyllene. Forma under tiden det är varmt.

Saffranssponge:

60 g äggula

75 g socker

90 g äggvita

35 g mjöl

1 g saffran

Mixa allt med en stavmixer och fyll upp i en sifon. Ladda med två patroner.

Spritsa ut i en plastkopp och kör i mikrovågsugnen på max effekt i 40 sekunder. Ta ut och låt svalna och pilla sedan ut.

Citroncurd:

1 st gelatinblad

1 dl citronsaft

zest från 1 citron

2 ägg

1 dl socker

Blötlägg gelatinet.

Koka upp citronsaften tillsammans med zest och socker.

När det kokar så häll det över äggen under omrörning.

Häll tillbaka i grytan och vispa tills det tjocknar.

Ta av från värmen och kyl ner.

Efter tolv avsnitt och totalt 25 tävlingar hade tretton blivit en. Under tisdagskvällen avgjordes kanal 5-programmet "Dessertmästaren" och titelmatchen stod mellan Malmöbon Joel Lindqvist och Dorotea ”Tea” Malmegård.

– Från början tänkte jag att mitt mål var att inte åka ut först. Därefter ville jag hamna på den bättre hälften och sedan blev målsättningen att ta mig till final, säger Joel Lindqvist.

Att det blev just Dorotea ”Tea” Malmegård som skulle stå för motståndet var han inte särskilt förvånad över.

– Redan efter ungefär halva programmet kände jag att "Tea" var min största konkurrent. Jag tänkte att det nog var hon som skulle stå i finalen om jag kom dit.

"Fått ett kvitto"

Under finalen fick de två finalisterna göra upp i tre dueller.

I den första blev deltagarna tilldelade en varukorg med juliga smaker, i den andra var uppdraget en dessertsoppa och till sist fick de själva komponera en meny bestående av tre desserter.

Där valde Joel Lindqvist att använda sig både av ostron och jordärtskocka.

– Mina smaker under tävlingen har verkligen stuckit ut, och jag tror absolut inte att gillar dem, men nu har jag ändå fått ett kvitto på att de fungerar, säger han.

Jobbar i Köpenhamn

Just hans förmåga att våga ta ut svängarna misstänker han också var det som till sist fällde avgörandet.

– Jag tror det som gjorde skillnaden var att jag har lite mer utmanande desserter. Sådant som folk inte sett förr. Rent tekniskt tror jag att det var jämt.

Till vardags jobbar Joel Lindqvist som dessertkock på Köpenhamnsrestaurangen no2. Men snart drar han och hans sambo också i gång ett helt nytt projekt med en hemmarestaurang i Malmö. Där kommer de vid ett tillfälle varje månad att servera en 6-rätters dessertmeny för tio gäster i hemmamiljö.

– Vi vill verkligen att det ska bli hemtrevligt och intimt och mycket interaktion. Jag längtar otroligt mycket på att komma i gång, säger Joel Lindqvist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!