Jill Johnson om mötet med Kristian Gidlund

Jill Johnson och Kristian Gidlund träffades i Nashville.
Foto: SVT

Kristian Gidlund reste till Jills veranda i Nashville i USA, medveten om att det kunde vara ett sista äventyr. Avtrycket han lämnar efter sig är stort och djupt.

– Jag är så tacksam för de få dagar jag fick tillsammans med Kristian i Nashville, säger Jill Johnson.

– Jag upplevde honom som en mycket varm och omhändertagande person. Han hade ett enormt stort hjärta!

Reaktionerna på Jills veranda i SVT har handlat mycket om känsla och känslor. Twittrare som bekänner att de bölar rakt ut och krönikörer som snörvlar om magisk tv och en sann kärlek till countryn. Jill Johnson har  vunnit både kritikernas och tittarnas kärlek redan innan programmet med Kristian Gidlund sänts.

– Jag vet mycket om Nashville, men Kristian satt på otaliga anekdoter. På sätt och vis var hans kärlek och kunskap om Nashville större än min. Det var tydligt att när han pekade ut något i Nashville så hade jag ingen kunskap bakom. Ställde han en följdfråga om något var det över för mig. Det gjorde mig mer hungrig, sade Jill Johnsson till Aftonbladet inför programserien.

"Blev ett äventyr"

Journalisten, författaren och trummisen i Sugarplum Fairy gjorde resan till Nashville och Jills veranda medveten om att det kunde vara en sista resa innan cancern slutligen besegrade honom. Han fick aldrig uppleva det färdiga resultatet, utan dog i september några dagar innan han skulle fylla 30.

Men, som Kristian Gidlund konstaterar i programmet, han fick uppfylla en gammal dröm.

– Det blev ett äventyr till trots allt.

Hans tillstånd påverkade inspelningstempot.

– Det fina är att han ville till USA en gång till och att han ville till just Nashville. Vi hade fina dagar ihop då vi sjöng. Och han hade en fantastisk röst, sade Jill Johnsson till Aftonbladet.

Programmet spelades in i maj. Gidlund var redan då märkt av sin sjukdom, men också fast besluten att uppleva så mycket som möjligt. När han halade upp önskelistan ur jeansfickan på saker han vill göra i programmet är det livstörsten som talar, snarare än uppgivenhet inför sjukdomen.

Kristian Gidlund ville ligga på ett tak och prata country, spela musik, besöka Grand Ole Opry, åka bil hundra varv genom staden, hänga med hästar och skjuta på tomflaskor.

"Extra livsluft"

Jill Johnson gjorde vad hon kunde för att se till att äventyret blir verklighet.

– Jag vill att han ska få känna extra livsluft, säger hon i programmet.

Jill Johnson har tidigare berättat att Gidlunds besök var speciellt. Hon har besökt Nashville otaliga gånger under åren men det visade sig att den här unge mannen från Borlänge visste så mycket mer om både staden och country än henne.

– Åh, herregud vad han visste mycket om musik och Nashville. Då skulle jag efter 13-14 år visa upp den här stan för honom men jag la ju av, det var inte lönt. Han visste ju allt. Han visade mig Nashville, sade Jill Johnson till Kvällsposten i somras.

Kristian Gidlund skrev i sin självutlämnande blogg under hela sjukdomstiden och texterna publicerades sedan i en bok ," I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början". Bloggen har haft omkring åtta miljoner besökare, och boken som gavs ut våren 2013 har uppskattats mycket av läsarna.

I somras berättade han starkt och öppet om sin sjukdom och resa mot döden i radions "Sommar" - ett program som var det "Sommar"-program som delades mest på sociala medier.

"Det brast för mig"

I programmet pratade Gidlund om hur det känns att köra jänkebil i Dalarna en fin sommarkväll, Willie Nelsons kvaliteter och countryns förmåga att gripa tag.

– En text blir bara intressant när det hörs att den som sjunger den faktiskt har upplevt det, säger Kristian Gidlund i programmet.

En av punkterna på hans önskelista till progammet var att "hänga med hästar". Gidlund hade gärna velat rida men orkade inte. Han berättade att han kan hämta styrka bara genom att vara nära en häst. Bara genom att lägga handen mot den varma kroppen.

I hagen berättade Kristian Gidlund också om hur det känns att veta att han aldrig kommer att bli farsa för en tårögd Jill Johnson.

– Det brast för mig när han berättade om brevet han skrivit till sina ofödda barn, säger hon i dag.

Även om sjukdomen hängde som en ond slöja över programmet blev det aldrig dystert. Jill och hennes gäst talade visserligen mycket om det oundvikliga slutet, men också om glädjen i musiken. Under "picking partyt" där alla spelade och sjöng kunde Gidlund ta igen sig på en stol och nicka till för att i nästa ögonblick komma tillbaka igen och sjunga Townes Van Zandt med allihop.

Han var också lakonisk i kommentarerna om läget. Som när han konstaterade att countrystjärnan Hank Williams också dog vid 29-års ålder, för att i nästa andetag prata om vilken fin kväll det är.

Samtidigt som han verkade ha försonat sig med sitt öde var han rädd att skada de han lämnar efter sig.

– Hur det än går, så kommer jag att vara den som drar det kortaste strået. Jag lämnar de personerna jag älskar över allt annat med ett trauma.

FAKTA

Jills veranda

Kristian Gidlund var Jills gäst i femte delen av "Jills veranda".

Sjätte och sista delen sänds nästa vecka den 6 mars. Då besöker Magnus Carlsson från Weeping Willows Jill och hennes veranda.

Tidigare artister som rest till Nashville för att vara med i programmet är sångerskan Marit Bergman, rapparen Skizz, programledaren Kakan Hermansson och sångerskan Titiyo.